Tekvicová/dyňová polievka s cviklou fotorecept
Foto: tejaja
Ak máme chuť sa pohrať, potom aj obyčajná dyňová či tekvicová polievka môže vyzerať inak. Nezaberie to toľko času, ako by sa na Zobraziť celý popisAk máme chuť sa pohrať, potom aj obyčajná dyňová či tekvicová polievka môže vyzerať inak. Nezaberie to toľko času, ako by sa na prvý pohľad zdalo. A oko si príde na svoje, či už túto zeleninu nazveme tekvicou alebo dyňou podľa oblasti, v ktorej žijeme.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Tekvicová zložka: | |
500 g (dyňa) |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
Cviklová zložka: | |
500 g |
|
50 g |
|
1 KL |
|
|
|
Zemiaková zložka: | |
500 g |
|
|
|
Na ozdobu: | |
čerstvá (lístky) |
|
Postup
-
1
Tekvicu (dyňu) ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Cviklu ošúpeme a tiež narežeme na kocky.
-
2
Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme tekvicu (dyňu), osolíme, okoreníme, zalejeme vodou a 10 minút povaríme.
-
3
V druhom hrnci rozpražíme nakrájanú slaninu, pridáme cviklu, bylinky, osolíme, zalejeme vodou a povaríme 15 minút. V oboch prípadoch dávame vody len toľko, aby bola zelenina zakrytá, počítame s tým, že polievka má byť krémová.
-
4
Očistené zemiaky nakrájame na kocky a v osolenej vode uvaríme.
-
5
Polovicu zemiakov aj s polovicou vody, v ktorej sa varili, pridáme k tekvici (dyni).
-
6
Druhú polovicu aj so zvyškom vody pridáme k cvikle.
-
7
Zeleninu v oboch hrncoch rozmixujeme.
-
8
Do tanierov nalejeme tekvicovú (dyňovú) časť a potom do stredu cviklovú zložku (alebo opačne). Ozdobíme lístkom bazalky.
Diskusia k receptu