Cviklový šalát
Cviklový šalát

Cviklové carpaccio so syrom a orieškami

theman - bez fotkytheman, dnes 17:11
Cviklové carpaccio so syrom a orieškami
Foto: theman

Najjednoduchšie a najchutnejšie cviklové carpaccio plné vitamínov. Príprava trvá cca 15 minút, môžete ho podávať ako predjedlo alebo hlavné jedlo a zaručene ním Zobraziť celý popisNajjednoduchšie a najchutnejšie cviklové carpaccio plné vitamínov. Príprava trvá cca 15 minút, môžete ho podávať ako predjedlo alebo hlavné jedlo a zaručene ním očaríte vašich známych.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

1 kg
100 ml
1 PL
100 ml
2 PL
2 ČL
1 KL
100 g (makadamové, píniové, vlašské, arašidy)
1 bal. (alebo poľný šalát)
200 g (alebo feta)




Postup

  1. 1

    Uvaríme cviklu v šupke a necháme vychladnúť. Po vychadnutí ošúpeme. Ja zvyknem kupovať predvarenú cviklu (a teda tento krok preskakujem), šetrí to čas.

  2. 2

    Cviklu nakrájame na tenké plátky podľa chuti - ja zvyknem na cca 0,5-1 mm hrubé.

  3. 3

    Marináda: Zmiešame balzamikový ocot, balzamikovú glazúru, cukor, soľ a biele korenie v nádobe a miešame kým sa cukor a soľ nerozpustia v octe. Následne pridáme olivový olej a znova miešame cca minútu kým nevznikne emulzia (väčšina oleja sa prestane oddeľovať od octu).

  4. 4

    Nakrájanú cviklu dáme do sklenenej nádoby, zalejeme marinádou a dobre premiešame, aby sa marináda dostala všade. Ja zvyknem používať sklenenú dózu, ktorá sa dá zavrieť a pretrepať celým jej obsahom. Cviklu dajte do chladničky a nechajte marinovať ideálne aspoň 12 hodín, aby nabrala chuť. Takto uložená vydrží v chladničke bez problémov viac ako týždeň.

  5. 5

    Pred podávaním si pripravte oriešky podľa chuti - vlašské a makadamové trochu rozdrvte bokom noža (aby sa opražili podobne rýchlo), píniové a arašidy drviť netreba. Ja dávam najčastejšie zmes makadamových a píniových. Dajte lyžičku olivového oleja na panvicu, nasypte oriešky a 1-2 minúty opražte kým oriešky nezačnú mierne karamelizovať a voňať. Pozor, orechy vedia veľmi rýchlo prejsť od "pekne voňať" po zhorieť :D

  6. 6

    Cviklu rozložte na tanier, posypte rukolou, rozdrobeným kozím syrom alebo fetou a opraženými orieškami. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia