Zaváraná cvikla s kapustou - ako príloha aj ako šalát fotorecept
Foto: eruska25
Najprv zavaríme a potom použijeme na 2 spôsoby. Otvoriť pohár a jesť ako prílohu, alebo pridať pár surovín a pochutnať si na vynikajúcom šaláte.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2,5 kg |
|
2,5 kg |
|
0,5 kg |
|
3 PL |
|
1/2 PL |
|
|
|
Nálev: | |
1,5 l |
|
0,5 l |
|
400 g |
|
Na šalát: | |
1 pohár (700 ml) |
|
3 ks uvarené natvrdo |
|
200 g |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Nálev: Uvaríme vodu, ocot, cukor a necháme vychladnúť.
- 2
Cviklu varíme asi 1 hodinu, necháme ju vychladnúť, ošúpeme ju a na hrubo postrúhame.
- 3
Kým sa varí cvikla, nastrúhame kapustu na strúhadle a cibuľu nakrájame na mesiačiky.
- 4
Kapustu, cviklu, cibuľu premiešame a zalejeme studeným nálevom. Necháme stáť 24 hodín, občas premiešame.
- 5
Na druhý deň naplníme do pohárov a sterilizujeme pri 90 °C 15 minút.
- 6
Odložíme do špajze a máme kapustovo-cviklovú čalamádu.
- 7
Druhý fantastický spôsob - šalát: Obsah pohára scedíme na sitku, pridáme natvrdo uvarené nakrájané vajíčka, salámu na pásiky a tatárku. Miesto tatárky môžeme dať kyslú smotanu. Spolu premiešame a pochúťka lepšia ako z bufetu je na stole. Už len čerstvý rožok k tomu, mňam.
Tiež čalamáda:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Aj ja mám rada cviklu. Ale manžel čistú zaváranú nezje, ale takto s kapustou mu chutí. A ten šalát je fakt výborný.