Cvikla so šľahanou bryndzou a s pečenými orechmi
šéfkuchár, 13. marca 2023
Foto: Jardo Žídek
porcie
Suroviny
Šlahaná bryndza: | |
60 ml |
|
180 ml (33 %) |
|
1 g |
|
300 g |
|
2 PL |
|
Pečená cvikla: | |
1 ks (väčšia) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(alebo jablčný) |
|
Kvasená cvikla: | |
1 ks |
|
2 % |
|
Pečené vlašské orechy: | |
150 g |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Kvasená cvikla: Cviklu očistíme a nakrájame na tenké plátky, zalejeme 2 % soľným roztokom, zaťažíme a necháme asi 2–3 týždne kvasiť. Ak si chceme toto jedlo vychutnať skôr, môžeme prípadne kvasenú cviklu kúpiť.
- 2
Šľahaná bryndza: Do hrnca dáme mlieko, smotanu a agar, necháme zovrieť a rozmiešame. Potom pridáme bryndzu a vyžmýkanú želatínu napučanú v ľadovej vode. Teplú zmes mixujeme dohladka a necháme tuhnúť asi 6 hodín. Potom metličkou vyšľaháme na hladký krém.
- 3
Pečená cvikla: Cviklu zabalíme do alobalu s kvapkou olivového oleja, štipkou soli a korenia. V predhriatej rúre pečieme pri 180 °C asi 40–60 minút domäkka. Upečenú cviklu nakrájame a pokvapkáme slnečnicovým olejom a malinovým alebo jablčným octom.
- 4
Pečené vlašské orechy: Bielok vyšľaháme bielok s koreninami a s cukrom. Premiešame s orechmi a dáme na plech na papier na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.
- 5
Všetky ingrediencie pripravíme na tanier, na záver môžeme cviklu s bryndzou posypať semienkami z granátového jablka a mikrobylinkami.
Tiež cvikla:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu