Pečená tekvica
Pečená tekvica

Pečená tekvica s pyré, cviklou a kozím syrom

Michal Škorec
šéfkuchár, 15. novembra 2024
Pečená tekvica s pyré, cviklou a kozím syrom
Foto: Michal Škorec
15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg (alebo hokkaido)
300 g
200 g
100 ml
1 hlavička
4 vetvičky
100 g
50 ml
1 PL
 na ozdobenie




Postup

  1. 1

    Tekvicu nakrájame na menšie kúsky, dáme na pekáč, osolíme, pridáme celý cesnak aj so šupkou, polovicu tymianu a pokvapkáme tekvicovým olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.

  2. 2

    Spolu s tekvicou dáme piecť aj cviklu. Tú nakrájame neošúpanú na väčšie časti – jednu cviklu na 4 časti. Každú osobitne dáme na alobal, osolíme, okoreníme, pridáme tymian a trochu masla. Zabalíme do alobalu a dáme piecť s tekvicou. Keď bude tekvica upečená, ale cvikla sa nám bude zdať tvrdšia, ešte ju 20 minút dopečieme.

  3. 3

    Polovicu upečenej tekvice rozmixujeme, počas mixovania prilievame olivový olej, dochutíme soľou a korením. Olej prilievame dovtedy, kým nezačne pyré hustnúť a krémovatieť.

  4. 4

    Kozí syr potrieme maslom a dáme na 2 minúty pod gril a môžeme servírovať. Na tanier navrstvíme pyré a poukladáme kúsky tekvice, cvikly a kozí syr. Môžeme dozdobiť tekvicovým olejom, medom a semienkami.

Diskusia k receptu

tejaja
Krãsny recept, v tej záplave kolãčov ako balzam na dušu. Vďaka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia