Pečená tekvica s pyré, cviklou a kozím syrom
šéfkuchár, 15. novembra 2024
Foto: Michal Škorec
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg (alebo hokkaido) |
|
300 g |
|
200 g |
|
100 ml |
|
1 hlavička |
|
4 vetvičky |
|
100 g |
|
|
|
|
|
50 ml |
|
1 PL |
|
na ozdobenie |
|
Postup
-
1
Tekvicu nakrájame na menšie kúsky, dáme na pekáč, osolíme, pridáme celý cesnak aj so šupkou, polovicu tymianu a pokvapkáme tekvicovým olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
- 2
Spolu s tekvicou dáme piecť aj cviklu. Tú nakrájame neošúpanú na väčšie časti – jednu cviklu na 4 časti. Každú osobitne dáme na alobal, osolíme, okoreníme, pridáme tymian a trochu masla. Zabalíme do alobalu a dáme piecť s tekvicou. Keď bude tekvica upečená, ale cvikla sa nám bude zdať tvrdšia, ešte ju 20 minút dopečieme.
- 3
Polovicu upečenej tekvice rozmixujeme, počas mixovania prilievame olivový olej, dochutíme soľou a korením. Olej prilievame dovtedy, kým nezačne pyré hustnúť a krémovatieť.
- 4
Kozí syr potrieme maslom a dáme na 2 minúty pod gril a môžeme servírovať. Na tanier navrstvíme pyré a poukladáme kúsky tekvice, cvikly a kozí syr. Môžeme dozdobiť tekvicovým olejom, medom a semienkami.
Tiež pečená tekvica:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu