Cviklové pirohy s bryndzovou plnkou
mesačník Varecha, 14. februára 2023

Foto: Jana Štrbková
Ozvláštnite svoje pirohy cviklou v ceste. Plniť ich môžete aj tvarohovou plnkou naslano a lekvárom nasladko.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Umyté zemiaky v šupke uvaríme. Vychladnuté uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Odoberieme asi 3 PL a do zvyšku zemiakov pridáme veľmi najemno nastrúhanú alebo rozmixovanú cviklu. K zemiakom a cvikle pridáme štipku soli, 1 vajce a všetku múku. Vypracujeme mäkké cesto, podľa potreby ho podsýpame múkou.
- 2
Z odobratých nastrúhaných zemiakov a bryndze vymiešame plnku.
- 3
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme natenko. Vykrajujeme kolieska, na každé koliesko dáme asi lyžičku plnky. Kolieska preložíme na mesiačiky a okraje dobre popritláčame. Pirohy varíme v jemne osolenej vode asi 10 – 15 minút.
- 4
Slaninu nakrájame na malé kocky a dozlatista opražíme.
- 5
Uvarené pirohy rozdelíme na taniere, polejeme vypraženou slaninou a posypeme nasekanou pažítkou.
Tiež pirohy:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu