Cviklové pirohy
Cviklové pirohy

Cviklové pirohy s bryndzovou plnkou

Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 14. februára 2023
Cviklové pirohy s bryndzovou plnkou
Foto: Jana Štrbková

Ozvláštnite svoje pirohy cviklou v ceste. Plniť ich môžete aj tvarohovou plnkou naslano a lekvárom nasladko.

4
porcie
60 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (v šupke)
1 ks menšia
1 ks
500 g
150 g
150 g
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Umyté zemiaky v šupke uvaríme. Vychladnuté uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Odoberieme asi 3 PL a do zvyšku zemiakov pridáme veľmi najemno nastrúhanú alebo rozmixovanú cviklu. K zemiakom a cvikle pridáme štipku soli, 1 vajce a všetku múku. Vypracujeme mäkké cesto, podľa potreby ho podsýpame múkou.

  2. 2

    Z odobratých nastrúhaných zemiakov a bryndze vymiešame plnku.

  3. 3

    Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme natenko. Vykrajujeme kolieska, na každé koliesko dáme asi lyžičku plnky. Kolieska preložíme na mesiačiky a okraje dobre popritláčame. Pirohy varíme v jemne osolenej vode asi 10 – 15 minút.

  4. 4

    Slaninu nakrájame na malé kocky a dozlatista opražíme.

  5. 5

    Uvarené pirohy rozdelíme na taniere, polejeme vypraženou slaninou a posypeme nasekanou pažítkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia