tizian1cat nemá fotku

Tizian1cat

«1 2 ...5 »

Rustikálne chlebové žemličky so sušenými rajčinami Rustikálne chlebové žemličky so sušenými rajčinami Vaše

Vyše pol roka som nič nepiekla. Bolo to podmienené tým, že okrem histamínu mi začala škodiť aj pšeničná múka a bola som z toho všetkého dosť znechutená. Ale pekárska abstinencia nerobila dobre mojej duši, tak som znovu nakúpila múku, zamiesila cesto, vyhriala trúbu a napriek tomu, že ochutnať som nemohla, už len tá vôňa čerstvo upečeného chleba mi urobila fantastickú náladu. Niet nad chlebovú psychoterapiu..:-)))

Nátierka z údeného lososa (fotorecept) Nátierka z údeného lososa (fotorecept) Vaše

Keďže údený losos je sám o sebe dosť mastný, použila som v tomto recepte ľahšiu a objemu pása pozitívnejšie ladenú variantu. Včera na Silvestra bola na krekroch, dnes ráno na čiernom chlebíku. Ani po 24 hodinách nestratila krémovú konzistenciu a nebola vodnatá. Grécky jogurt u mňa znovu výrazne zabodoval!

Toskánska polievka Carabaccia (fotorecept) Toskánska polievka Carabaccia (fotorecept) Vaše

Aj keď som pol silvestrovskej noci spokojne prespala a nepotrebujem "vyrovnávak", počasie vonku priam kričí, aby si človek dal do žalúdka niečo teplučké. Keď som hladala recept na nový chlieb v mojej novej knižke od Carol Fields Italian Baker, našla som tam túto zaujímavú polievku. Nepoznala som, preto som musela hneď skúsiť. Musím priznať, že je lepšia ako famózna francúzska cibulačka - aspoň pre mňa - a stane sa stálicou v mojej kuchyni. Treba vyskúšať -holt, Toskánsko sa nezaprie!!!!

Kuracie mäso na marocký spôsob (fotorecept) Kuracie mäso na marocký spôsob (fotorecept) Vaše

Posledný deň v roku, vonku slnko ako v marci, podivné ticho...ani jedna petarda doobeda...zase sme o rok starší zajtra..:-))) Tak si aspoň prichystajme niečo optomistické, voňajúce exotikou a prázdninami. Prajem Vám všetkým veselý skok do Nového roku..:-)))

Mečúň s citrusovo-mandľovou glazúrou (fotorecept) Mečúň s citrusovo-mandľovou glazúrou (fotorecept) Vaše

Keďže u nás sa na Štedrý večer stretnú 4 generácie a teda aj viac ľudí, snažím sa urobiť čo najviac rôznych jedál, aby bol každý spokojný a zároveň každý rok skúšam niečo nové. Veď ten večer to má už v samotnom názve. Niekedy síce na druhý deň nevládzem chodiť, ale veď je to najkrajší večer v roku. Takže vám predstavujem druhú rybku z nášho včerajšieho stola. Mečúňa s citrusovou a mandľovou glazúrou.

Ryba v arašidovej marináde (fotorecept) Ryba v arašidovej marináde (fotorecept) Vaše

U nás doma nik kapra neje. Jedna časť nemá rada ryby a druhá sa bojí kostí. Od vlanajšich Vianoc, keď som sa sama doma drhla kosťou pri dojedaní na druhý deň, som kapra definitívne vyškrkla zo zoznamu. Tradícia sem, tradícia tam. Ale na Vianoce musí byť všetko výnimočné, tak som našla recept na nigérijskú marinádu z arašidového masla, trochu som ju modifikovala, ako rybu som použila pangasia, práve pre jeho nevýraznú chuť, ktorá neprebije chute z marinády. Výsledok bol naozaj prekvapivý!!!

Pečené zemiaky s rozmarínom, citrónom a cesnakom (fotorecept) Pečené zemiaky s rozmarínom, citrónom a cesnakom (fotorecept) Vaše

Jednu veľmi dobrú vec, čo som sa naučila od mojej rakúskej svokry je, že advent si užívam, teším sa na blížiace sa sviatky a namiesto lietania s mokrým vechťom po byte, lietam po webe a hľadám, čo mojej početnej rodine pripravím na sviatočný stôl. Tieto skvelé zemiačky ma zaujali tým, že ku rozmarínovo-cesnakovej klasike pribudol citrón. Výsledok naozaj stál za to. Treba vyskúšať. Keď nič iné, tak vám bude nenormálne voňať celá kuchyňa od tejto lahodnej kombinácie.

Džem z červenej cibule (fotorecept) Džem z červenej cibule (fotorecept) Vaše

Na 1.Sviatok vianočný bude u nás húska a tak som hľadala, čím by som ju ozvláštnila. Odmietam opakovanú klasiku - jedenkrát za sezónu husacie stehno s červenou kapustou a knedľou event. lokšou stačí. Tam som sa rozhodla pre husacie prsia s džemom z červenej cibule na opečenej chrumkavej bagetke. Džem z cibule som si pripravila dnes dopredu a mám dojem, že do 25.decembra nevydrží..:-)))

Cukinový slaný koláč zo Sardínie (fotorecept) Cukinový slaný koláč zo Sardínie (fotorecept) Vaše

V zhone tejto jesene som aj zabudla na leto a na to, že boli nejaké dovolenky. A teraz sa už začínam tešiť na budúcu jar a leto. Tak sme si ho pripomenuli týmto koláčom zo Sardínie. Naschváľ nepíšem, že je to vlastne quiche, lebo Sardínia nie je Francúzsko, aj ked celé stredomorie je jedna veľká ( aj keď občas rozhádaná) rodina.

Pečená Hokkaido tekvica trošku inak (fotorecept) Pečená Hokkaido tekvica trošku inak (fotorecept) Vaše

Je jeseň, čas tekvíc, či už vydlabaných na okne alebo chutne pripravených na tanieri. A keďže v posledných týždňoch to bolo so strážením ručičky na váhe všelijaké, tak dnes bude sviatočný obed trošku inak a hlavne zdravo.

Baklažánový šalát s pečenými paprikami (fotorecept) Baklažánový šalát s pečenými paprikami (fotorecept) Vaše

Netradičnej kombinácii baklažánu s brusnicami a pečenou paprikou sa nedalo odolať. Bola som veľmi prekvapená. Šalát sa dal jesť samostatne, s cottage cheesom (feta je príliš dominantná a prerážala by jeho špeciálnu chuť) alebo na opečenej cesnakovej bagetke. Rozhodne jedlo, ktoré bude novou super star v našej kuchyni.

Pizza s omáčkou z pečených rajčín (fotorecept) Pizza s omáčkou z pečených rajčín (fotorecept) Vaše

Včera som našla veľmi zaujímavý recept na pizzu -do cesta miesto vody išlo teplé čierne pivo, čo pozitívne ohodnotil môj muž, a na cesto sa dávala domáca omáčka z pečených rajčín. Zaujalo ma aj to cesto a tiež omáčka, tak som sa poobede pustila do práce napriek tomu, že v kuchyni už začínala byť tropická teplota. Pizzu som potom piekla ráno o piatej ešte pred prácou, bola božská!!! Odporúčam vyskúšať.

Grissini s olivami, bylinkami a pecorinom (fotorecept) Grissini s olivami, bylinkami a pecorinom (fotorecept) Vaše

Pokračujem ďalším výborným receptom z mojej novej knihy. Pôvodne boli z čistej bielej pšeničnej múky, ale na oklamanie zlého svedomia...:-)))....som pridala do cesta aj celozrnnú ražnú múku. Do olivovej pasty sa mal použiť syr pecorino, ale ja som prišla z novootvorenej predajne španielskych dobrôt v Avion -nákupnom centre s čerstvým úlovkom španielskej varianty pecorína, tak som ho musela hneď vyskúšať. Voňavá kombinácia olív, byliniek, syra v spojení s pečúcim sa chlebovým cestom je úžasná....

Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom Vaše

Vonku jeseň, doma zásoby múky ako v mlyne a báječná nová kniha s príznačným názvom: Dough -cesto. Tak prečo neupiecť niečo nové?

Šalát z mladej kapustičky s uhorkou Šalát z mladej kapustičky s uhorkou Vaše

Je leto. Aj keď to vonku vyzerá skôr na koniec septembra. K letu patria chutné zeleninové šaláty z mladej zeleninky. Konečne môžeme vychutnávať domáce plody, ktoré sa urodili tu za rohom a nemuseli cestovať pol Europy, kym skončili v chladiacom boxe v supermarkete. Do kombinácie kapusty s uhorkou som sa zaľúbila kedysi na Grand Canaria.Oni tam kapustu zľahka blanšírovali, ale my máme teraz našu mladučkú a tú stačilo len posoliť a nechať trošku postáť.

Rýchly chlebík s orieškami Rýchly chlebík s orieškami Vaše

V mojej kuchyni pod strechou paneláku sa konečne tak ochladilo, že mi rodina neofrflala rozpálenú rúru a dal sa upiecť chlebík bez ohrozenia zdravia ak nie až života. Vzhľadom na múdreho pána architekta, ktorý "predvídal" horúce letá, my sa v lete stravujeme prevažne na šalátoch a minútkach pripravených zrána...:-))). Keďže teplo nakupovaniu neprekáža, kúpila som si ešte začiatkom leta novú knihu o chlebe od Richarda Bertineta a toto je jej prvé vyskúšanie.....

Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) (fotorecept) Vaše

Išli sme minule na víkend k svokre a čo urobí dobre vychovaná nevesta? Napečie 2 ukažkové chleby, aby trošku popodpichovala...:-))))))). Ale nie, svokru mám rada a tešila som sa, že môžem doniesť netradičný darček. Je smutné, že modernizácia je už všade a kým ja mám na balkóne pažítku a mladú cibuľku, moja svokra na dedine má v záhrade oleandre a figovníky. Pažítku si kúpi v Spar-e mrazenú...:-(((

Pizza so zelenou špargľou a mozzarellou (fotorecept) Pizza so zelenou špargľou a mozzarellou (fotorecept) Vaše

Včera som zo špargle urobila nátierkový krém, ktorý som okrem na chlieb použila na spätzle, dnes som jeho zvyškom potrela pizzu miesto obligátnej rajčinovej omáčky. Cesto na pizzu je popisané v mojom recepte pizza caprese con rucola fresca, ale môžte kľudne použiť váš obľúbený recept. Ja som mala zamrazené posledné 2 časti cesta z čoho mi vyšli 4 minipizze. Zmizli ešte horúce a keďže špargľová sezóna trvá, bude viackrát repete.

Nátierka zo zelenej špargle (fotorecept) Nátierka zo zelenej špargle (fotorecept) Vaše

V sobotu sa stali dve veci: 1. som sa strieskala z korčúl rovno na ....zadnu časť tela, 2. som vykúpila v Terne regálik so zelenou špargľou (hahaha). Keďže nemôžem sedieť, najviac mi to vyhovuje v kuchyni - v stoji, len malé krôčiky do strán. To je tak, keď si človek vyberá nevhodné športy k svojmu veku...:-)))

Nátierka z medvedieho cesnaku Nátierka z medvedieho cesnaku Vaše

Keď som domov doniesla medvedí cesnak, môj muž skonštatoval, že to je bezpečnejšie ako muchotrávka, čo sa alibi týka a prvýkrát odmietol zjesť niečo, čo som urobila. Priznám sa, že som zneistela, ovoniavala a kontrolovala som každý jediný lístok. Ale žiaden konvalinkový list som nenašla, tak som sa rozhodla riskovať. A viete, čo mi to chlapisko urobilo?!?! Po dvoch hodinách povedal, že aj on si dá. Keďže som evidentne živá.


«1 2 ...5 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist