Domáci knäckebrot fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 8. marca 2011

Keď som zahlásila, že idem doma robiť knäckebrot, bolo mi povedané s hurónskym smiechom, že už rovno môžem na balkón sliepky nasťahovať. No čo už...holuby chodia, možno raz aj sliepka doletí...Takže ak chcete už naozaj skoro všetko doma robiť, nech sa páči...môj prvý recept na tému knäckebrot.

110 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

160 g
160 g
2 PL
240 ml,teplá
1 KL
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do teplej vody dáme sušené kvasnice a necháme trošku nabobtnať - asi 10 minút. Pridáme postupne múku a soľ, zmiešame a asi 5 minút dobre miesime, kým sa nám cesto prestane lepiť na ruky a steny misy. Zakryjeme utierkou a dáme na 1 a pol hodiny na teplé miesto.

    Domáci knäckebrot (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a na pomúčenej pracovnej doske vyváľkame na tenko buď do kruhu alebo na štvorec.

    Domáci knäckebrot (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prenesieme na vymastený pekáč, radielkom rozdelíme na 4 časti a potom ešte každú časť napoly- pozor! Neprerezať úplne, len tak, aby sa po upečení dali naznačené časti ľahko odlomiť. Popicháme vidličkou, môžme posypať sezamom. Prikryjeme vlhkou utierkou a necháme 10 minút odpočívať.

    Domáci knäckebrot (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme v rúre rozohriatej na 180st.C 20 minút, z toho 10 minút na dolnej a 10 minút na strednej mriežke. Vyberieme a necháme vychladnúť. Lámeme v miestach zlomu predpripravených radielkom.

    Domáci knäckebrot (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja som hneď vyskúšala s čerstvo vychladnutými riletami.

    Domáci knäckebrot (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
jéj :) Ináč @tiziancat , cez víkend som robila podľa teba ten rýchly chlieb z bigy a dopadol naozaj úžasne - krásna striedka, mäkký, nedrobivý, voňavý. ešte sa mi chlebík s takou nádhernou striedkou nepodaril, fakt. zaniesla som ochutnať ujovi a to som nemala robiť - objednal si u mňa dva bochníky k narodeninám :) Velikánska vďaka za recept!
Takéto chlebíky z obchodu milujem, tak určite tieto tvoje budú prinajmenšom tak dobre chutit,ako tie. Recept si ukladám, ďakujem.
Žienka, ty si zázrak. Je niečo, čo nevymyslíš? Mám ho rada, len tak pre chuť, nie zo zdravotných dôvodov, ale je tak nehorázne drahý..... Tak teraz s nimi vybabrem a budem si piecť sama.
@sovka62 :díky, si zlatá...je to z núdze cnost, ja sa v poslednej dobe vyhadzujem po vsetkom, co si neurobím sama doma...asi som zacala byt alergická na tie E-čka...ale keby to kuchtenie človek nemiloval, tak by jedol suchy chlieb a nevymýšlal ....
Knäcken brod je dostať vari v každej predajni, tak sa divím Ancicke, že ho nepozná, ale aspoň teraz o ňom vie. Je pravda, niektoré druhy sú drahé ale minule v Lídli mali v rámci istého týždňa (už si nepamätám, aké dni) aj tuším dva druhy. Ale takýto, doma robený iste nemá konkurenciu, to si myslím ja.
Aký je prosím ten rýchly chlieb z bigy, čo je hore spomínaný? Nemám recept, - resp. mal iný názov? Ďakujem za radu, resp. odvolávku na recept. A tento budem určite piecť! Ušetrím, keď ho nebudem musieť kupovať v obchode.
Mne sa to nepodarilo..:-( Bolo to sice chutne (aj malej to chutilo), ale bola to skôr konzistenciou chlebová placka (niečo ako pita) ako knackenbrot. SKusim to ešte pár krát možno prídem na to kde som urobila chybu. Ale inak chutný receptík.

Pridaj komentár k receptu: