Pečená Hokkaido tekvica trošku inak fotorecept
Foto: tizian1cat
Je jeseň, čas tekvíc, či už vydlabaných na okne alebo chutne pripravených na tanieri. A keďže v posledných týždňoch to bolo so strážením ručičky Zobraziť celý popisJe jeseň, čas tekvíc, či už vydlabaných na okne alebo chutne pripravených na tanieri. A keďže v posledných týždňoch to bolo so strážením ručičky na váhe všelijaké, tak dnes bude sviatočný obed trošku inak a hlavne zdravo.
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
1 ks - menšia |
|
z pol citróna |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
na náplň: | |
1 PL |
|
100 g alebo prerastená slanina |
|
70 g |
|
2 ks |
|
1 hrsť alebo iné ovocie podla chuti |
|
1/2 ks |
|
2 PL |
|
150 ml |
|
na šalát: | |
1/2 hlávky |
|
50 g |
|
1/2 ks |
|
200 g |
|
50 g |
|
čierne korenie |
|
|
Postup
-
1
Umyjeme si tekvicu, prerežeme na polovicu, vydlabeme jadierka a mäkkú vnútornú časť okolo jadierok a každú polovicu rozrežeme ešte na 4 časti.
-
2
Zmiešame šťavu z jedného citróna, pridáme bylinkovú soľ, čerstvo pomleté farebné korenie a touto zmesou dobre potreme vnútorné strany tekvicových častí.
-
3
Tekvice poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a medzitým si zapneme rúru na 190st.C.
-
4
Sušenú šunku alebo prerastenú slaninku nakrájame na drobné kocky.
-
5
Nahrubo posekáme zmes orieškov...
-
6
...a takisto zmes brusníc a sušených rajčín.
-
7
Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme kocky sušenej šunky , premiešame a hneď vypneme. Pridáme nakrájanú červenú cibuľu, zmes orieškov a sušených rajčín s brusnicami.Premiešame a spojíme strúhankou.
-
8
Zmesou naplníme nachystané štvrťky tekvice, posypeme pažítkou.
-
9
Na plech pod tekvice-na papier na pečenie - nalejeme cca 150ml vody.Dáme do rúry piecť na 25 minút pri teplote 190st.C.
-
10
Po 25 minutách vyberieme plech z rúry, na plnku voľne položíme štvorčeky alobalu, aby nám plnka celkom nesčernela a dáme do rúry ešte na 20-25 minút.
-
11
Hotové tekvičky sú mäkkučké a krásne voňavé. Počas poslednej fázy pečenia si zmiešame nakrájanú červenú cibuľu, nakrájaný ľadový šalát a rukolu vo väčšej mise. Na dressing zmiešame kyslu smotanu s nastrúhaným aromatickým syrom (ja som použila kozí tvrdý syr), dochutíme citrónovou šťavou, soľou, mletým čiernym korením a môžme pridať aj trošku cesnaku ( ale aby neprehlušil arómu syra).
-
12
A potom už len poprajeme dobrú chuť. Muž si k tomu dal ešte pečené morčacie stehno, aby sa vraj žalúdok nezľakol toľkého zdravého jedla....:-)))
Ukladám a pri prvej príležitosti urobím.
@jelenik halušky sú výborné aj keď nahradíš slaninku, krásne dochrumkava opraženou cibuľkou :-)