Jogurtový chlieb s opraženými orechmi (alebo sušenými rajčinami) fotorecept
Foto: tizian1cat
Išli sme minule na víkend k svokre a čo urobí dobre vychovaná nevesta? Napečie 2 ukažkové chleby, aby trošku popodpichovala...:-))))))). Ale nie, svokru Zobraziť celý popisIšli sme minule na víkend k svokre a čo urobí dobre vychovaná nevesta? Napečie 2 ukažkové chleby, aby trošku popodpichovala...:-))))))). Ale nie, svokru mám rada a tešila som sa, že môžem doniesť netradičný darček. Je smutné, že modernizácia je už všade a kým ja mám na balkóne pažítku a mladú cibuľku, moja svokra na dedine má v záhrade oleandre a figovníky. Pažítku si kúpi v Spar-e mrazenú...:-(((
Suroviny
Predcesto ražné: | |
190 g |
|
150 g vlažná |
|
20 g (ak nie je, dajte čerstvé droždie 5g) |
|
Predcesto pšeničné: | |
100 g |
|
100 g vlažná |
|
2 g čerstvé |
|
1 g |
|
Hlavné cesto: | |
|
|
|
|
280 g |
|
280 g |
|
160 g vlažná |
|
100 g |
|
2 KL |
|
15 g čerstvé |
|
100 g |
|
alebo: | |
4 ks |
|
Postup
-
1
Zmiešame ražnú múku s vlažnou vodou a ražným kváskom. Spravila som pokus pre tých, čo nemajú kvások, môže sa miesto neho pridať čerstvé droždie.
-
2
Takisto si pripravíme predcesto z pšeničnej múky.
-
3
Prikryjeme mikrotenovým sáčkom alebo nie celkom uzavrieme vrchnákom a necháme od večera do rána na kuchynskej linke pri izbovej teplote pomaly kysnúť.
-
4
Na druhý deň už predciestka pekné pracujú.
-
5
Opražíme vlašské orechy na suchej panvici, nechame ich vychladnúť a posekáme ich nahrubo.
-
6
Zmiešame všetky ingrediencie.Miesime asi 7 minút na hladké cesto, ak by sa lepilo, podsypeme obyčajnou hladkou múkou. Necháme 20 minút odpočinúť.
-
7
Košík alebo misu vystelieme utierkou a dobre vysypeme múkou.
-
8
Cesto dáme do košíka vrchnou časťou nadol, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1,5 hodiny kysnúť. Poslednú polhodinu rozohrejeme rúru na 250st.C.
-
9
Vyklopíme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch pecňa nakrojíme ostrým nožom.
-
10
Dáme plech do rozpálenej rúry, nastriekame párkrát rozprašovačom vodu na dno rúry. Zavrieme a necháme piecť pri vysokej teplote, kým nezačne peceň chytať farbu. Potom znížime teplotu na 180 minút a necháme 35-40 minút dopiecť. Krájame až vychladnutý.
-
11
Krajec potom vyzerá veľmi lákavo.
-
12
Urobila som aj variantu so sušenými rajčinami. Bola veľmi zaujímavá...:-)))
Ty si pouzila teraz kvasnice namiesto toho predcesta...Citila si aj nejaky rozdiel v chuti? A tie 2g a 5g kvasnic, to je ozaj len stipka, neviem, ci sa mi to podari odvazit...Ale skusim. S pecenim chleba som zacala este len nedavno, ale je tu tolko peknych receptov, ze sa neda neskusat ;-)...