Mlčanie jahniat (gastroverzia) fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 24. apríla 2011

Keď som videla jahňacie kotlety v obchode, tak som neodolala. Jahňacinu vlastne takmer nejeme, v obchodoch je veľmi zriedka...asi všetky naše jahniatka odvážame do Zobraziť celý popisKeď som videla jahňacie kotlety v obchode, tak som neodolala. Jahňacinu vlastne takmer nejeme, v obchodoch je veľmi zriedka...asi všetky naše jahniatka odvážame do Talianska. Je to škoda, lebo jahňacina je veľmi zdravá (nech mi moje vegetariánske kamarátky odpustia!!!).Takže som dnes urobila jedlo, ktoré som so smiechom nazvala mlčanie jahniat. Jahňatá mlčali a pes zavíjal od hladu pri šporáku ako blázon.A muž povedal,aby som sa odhlásila z mojich kuchárskych portálov,lebo sa do ničoho nevopchá.

4
porcie
120 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
NA MARINÁDU:
1 ks
1 hrsť (tymian,rozmarin, šalvia, oregano)
3 ks strúčiky
100 ml
100 ml
Na ZEMIAKOVÚ KAŠU:
400 g očistené
300 g
 , natierkové maslo
NA PRÍLOHU:
 alebo rukola




Postup

  1. 1

    Z citrónovej šťavy, oleja, vína, byliniek, posekaného cesnaku, soli a čierneho korenia si urobíme marinádu.

    Mlčanie jahniat (gastroverzia) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dobre premiešame s kotletami.

    Mlčanie jahniat (gastroverzia) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja zvyknem vždy mäso aj s marinádou dať do mikroténového sáčku, uzavriem a nechám niekoľko hodín marinovať v chlade.

    Mlčanie jahniat (gastroverzia) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na hráškovú zemiakovú kašu si dáme variť zemiaky do osolenej vody.

    Mlčanie jahniat (gastroverzia) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sú už zemiaky skoro hotové, pridáme mrazený hrášok a uvaríme domäkka.Pridáme aj posekanú petržlenovú vňať.

    Mlčanie jahniat (gastroverzia) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zlejeme vodu, popučíme zemiaky s hráškom, pridáme maslo (ja používam nátierkové), mlieko, dochutíme soľou. Nakoniec som ešte zľahka prešla cez kašu ponorným mixerom, ale tak, aby zostala hrubšia štruktúra.

    Mlčanie jahniat (gastroverzia) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na panvici si rozpálime olej a opečieme z oboch strán namarinované kotlety. Hotové vyberieme na tanier a prikryjeme ešte alobalom, aby zostali teplé.

    Mlčanie jahniat (gastroverzia) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na panvici, kde sme piekli kotlety, opečieme rajčiny.

    Mlčanie jahniat (gastroverzia) (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď už sú hotové, pridáme nakrájaný šalát frisee alebo rukolu. Zľahka premiešame, pokvapkáme zvyšnou marinádou a hotoooooooooo ..ako hovorí môj vnuk.

    Mlčanie jahniat (gastroverzia) (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A toto by už bola verzia pre @tornadolue a @lucylee....

    Mlčanie jahniat (gastroverzia) (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    My sme mali tú kompletku...:-)))

    Mlčanie jahniat (gastroverzia) (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

babidka
mne ostane tiez iba ta vege-verzia:-) minuly rok som sla na bacovnu po jahniatko a ako som prisla , tak aj odisla....tie tvorceky boli take rozkosne---no nemala som srdce ukazat prstom ani na jedno , ze "toto chcem" .V obchode ked kupujes take anonymne masko sa ti to asi stat nemoze:-)
pusta
ešte som uvidela len fotografiu a ž som vedela, že je to dobrôtka, mňam, mňáááám.
zuzanasimi
mnaaam. ja som tiez videla kotletky v obchode, aj som po nich poskulovala, ale reku bohvie, ci by som to vedela chutne urobit. a kukaj sa na sikovnicu :). ze som ich ja nekupila.... A natierkove maslo ake kupujes? ja som take v obchode nevidela. takze ze Banovecka natierka neochutena? moze byt?
tizian1cat
@zuzanasimi : hehe, mala som z LIdla, take nejake modre, s jogurtom. Hociaké, len nie maslo, to sa mi zdá zbytocne navysovanie kalórii. Ale ty si tam kludne bachni cele maslo, ty mozes..:-)))
sovka62
@babidka , my sme u rodičov mávali každú Veľkú noc kozliatko. Posielali ho starí rodičia, buď celé, ak sa narodili dvojčatá, alebo polovičku, ak sa narodil jedináčik. Mama ho plnievala žemľovou plnkou, piekla s maslom, mala som to rada. Až kým som raz týždeň pred Veľkou nocou šla prázdninovať k starkým a kozliatka (ako hračky, jedno bielo čierne, druhé čierno biele) nezastihla ešte živé.
Odvtedy nejem ani kozľacinu, ani jahňacinu, nedá sa mi.
vcelka
Musí to byť božské. Ale klobúk dole pred tou makačkou a trpezlivosťou pri fotení a dávaní na Varešku. Ďaki, že si sa tak pre nás potrápila.
janaja
Je to iste skvelé, keďže jej v obchodoch nieje, možno by sa jahňacina dala nahradiť aj iným masom, napr. hovadzím? Nedávno som dostala baraninu, nevedela som ako ju urobiť, pomohli varecháčky s receptami. Mala som ju asi mesiac v mrazničke, čo sa mi to stále akosi nechcelo variť - predsudky, že to je cítiť/. No keď som to upiekla híkala som od dobroty. A tento recept je tiež veľmi pútavý.
frezia68
Marinovať v mikroténovom vrecku je dobrý nápad a výsledok je chutný určite,len nemám šancu ochutnať,lebo základná ingrediencia je nedostupná :-)))
tizian1cat
holky, hocijaké mäsko sa na to hodí. Ja len, ked bola ve2ká noc - vtedy je to tradicné, ale poviem vám, na tom jedle bola najlepsia tá kombinácia marinády a hráskovej zemiakovej kase. Tú som dnes na obed zlupla len so salátom, nic mi iné nebolo treba.
frezia68
Doteraz som robila len mrkvovú kašu a to ma inšpirovala dávnejšie @michsamant.Neviem ,prečo ma nenapadlo aj s hráškom :-))))) a iste skúsim.
zuzanasimi
pekne pojdem aj do Lidla, chcem totiz robit aj tu tvoju vyborne vyzerajucu tuniakovu natierku. tak. A dnes som robila aj tvoju fazulovu. Ze fantazaazia. Dakujem za inspiraciu :)