Foto: tizian1cat
V mojej kuchyni pod strechou paneláku sa konečne tak ochladilo, že mi rodina neofrflala rozpálenú rúru a dal sa upiecť chlebík bez ohrozenia zdravia Zobraziť celý popisV mojej kuchyni pod strechou paneláku sa konečne tak ochladilo, že mi rodina neofrflala rozpálenú rúru a dal sa upiecť chlebík bez ohrozenia zdravia ak nie až života. Vzhľadom na múdreho pána architekta, ktorý "predvídal" horúce letá, my sa v lete stravujeme prevažne na šalátoch a minútkach pripravených zrána...:-))). Keďže teplo nakupovaniu neprekáža, kúpila som si ešte začiatkom leta novú knihu o chlebe od Richarda Bertineta a toto je jej prvé vyskúšanie.....
príprava
na 250-200 °C
Postup
-
1
Zmiešame si múky, pridáme rozdrobené droždie, soľ a vodu. Vymiesime homogénne cesto, podľa potreby pridáme trochu vody alebo pšeničnej múky, aby sa cesto veľmi nelepilo. Posekáme nadrobno semiačka a zamiesime do cesta.
-
2
Cesto dáme do ľahko pomúčenej misy.
-
3
Prikryjeme utierkou a necháme cca 1 hodinu vykysnúť. Cesto zdojnásobní objem.
-
4
Dáme na ľahko pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na 2 časti.
-
5
Vyformujeme z každej časti okrúhly bochník....
-
6
Prikryjeme znovu utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
-
7
Potom vyformujeme konečné bochníčky, pričom pomúčenými rukami v strede urobíme dostatočne veľký otvor -asi ako päsť - aby sa pri kysnutí neuzavrel. Prikryjeme utierkou a necháme cca 1 hodinu kysnúť. Jeden bochníček som posypala čerstvým tymiánom.
-
8
A potom začalo kino...:-))) Bochníčky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry, ktorú sme predtým vyhriali na 250st.C. Viackrát pokropíme steny rúry sprayom s vodou. Teplotu znížime po 5 minútach na 220 stupňov.
-
9
Po ďalších 5 minútach znížime teplotu na 200 st.C a pečieme cca 15-20 minút do zlatohneda.
-
10
Necháme vychladnúť na mriežke.
-
11
Krájame, až keď je chlebík vychladnutý. Dobrú chuť!!!
@evu šik: v aprili nám naša bíglica dostala prvý veľký záchvat artritídy(má 5 rokov). Veterinár povedal jednoznačne-schudnuť aspoň 4 kilá. Podarili sa nam zatiaľ 2,5kg - ale za cenu toho, že kuchyňa bola u nás zakázané mesto, jesť sa chodilo potajme, aby psovi nebolo ľúto, takže vyvárať sa naozaj nedalo...:-)))
preto prajem tvojej bíglici aby sa jej polepšilo, veď je ešte mladá :-)