Francúzske bravčové RILETTE fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 8. marca 2011

Tento recept som sa už dlho chystala urobiť.Našla som ho na stránke môjho oblúbeného blogera Matta, ktorý ho robil s Calvadosom.Ja som mala zase Zobraziť celý popisTento recept som sa už dlho chystala urobiť.Našla som ho na stránke môjho oblúbeného blogera Matta, ktorý ho robil s Calvadosom.Ja som mala zase len tú hruškovicu, ktorá sa u nás nie a nie minúť.Recept som si upravila na svoje chuťové bunky - mám rada štiplavkavú chuť kremžskej horčice a moja vlastná horčica sa na mna usmievala v chladničke.Výsledok bol božský!!!! Odporúčam vyskúšať, ja som nevydržala ani kým to poriadne vychladlo a moje diétne predsavzatia sa topili ako kačacia masť na vrchu...

Suroviny

1 kg
100 ml, (alebo jablkový džús)
2 ks
6-8 ks, bobule
10-15 ks
1  malá hrsť, čerstvý
2 PL
2 PL
1 hrsť, čerstvá
250 ml, alebo zeleninový vývar (radšej doma urobený ako z kocky)
1 PL, (domáca celozrnná horčica)
1 1/2 KL




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na malé kocky. Polejeme hruškovicou alebo jablkovým džúsom.

    Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme bobkové celé listy, aby sme ich ľahko potom mohli vybrať a v mažiariku podrvené korenie. Nasekáme tymián a tiež pridáme k mäsu. Dobre premiešame a zakryté dáme na 24hodín do chladničky.

    Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 24 hodinách vyberieme mäso z chladničky, na panvici na troške oleja prudko opečieme, kým mäso nezbelie.

    Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme do väčšieho pekáča, ktorý má dobre tesniaci vrchnách - ja som použila jenskú misu s vrchnákom. Pridáme bravčovú a kačaciu masť.

    Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podlejeme vývarom tak, aby mäso bolo zakryté, prikryjeme pokrievkou a dáme do rúry vyhriatej na 120 st.C na 3 hodiny. Párkrát skontrolujeme, poprípade podlejeme vodou, ak sa vyparila.

    Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 3 hodinách pekáč vyberieme z rúry, vyberieme mäso a zvyšnú tekutinu nalejeme do sklenej nádoby, aby sme videli vrchnú vrstvu tuku. Mäso rukami rozdrobíme na vlákna.

    Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Premiešame zliatu tekutinu a po lyžiciach postupne pridávame k mäsu, aby sme dosiahli mäkkú konzistenciu - asi 8 lyžíc. Primiešame posekanú petržlenovú vňať a horčicu.

    Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäsovú zmes natlačíme do malých misiek, rukou poriadne pritlačíme a dáme do chladničky na 1 hodinu.

    Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tekutinu, zliatu po pečení, necháme stáť na chladnejšom mieste, aby sa nám na vrchu utvorila vrstva tuku, oddelená od mäsového vývaru. Naberačkou potom opatrne zoberieme tukovú vrstvu z povrchu, ak máme málo, rozpustíme si v mikrovlnke ešte trochu kačacej a bravčovej masti - budeme totiž liať tekutý tuk na vychladenú mäsovú zmes v miskách.

    Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Misky zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť.

    Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ďalej je to už len o sebaovládaní. Takto uložené rilette vydržia v chladničke aj niekoľko týždňov. Keď sa načne, je dobré skonzumovať obsah misky počas niekoľkých dní.

    Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    U nás bude skôr problémom udržať obsah v miskách počas niekoľkých dní...:-)))

    Francúzske bravčové RILETTE (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

elenitsazante
velmi zaujimavy recept , nieco na sposob pastiky, ale bez pecienky. urcite vyskusam, dakujem za inspiraciu
evusik
krásne, keď budem mať viac času urobím, len musím kúpiť kačaciu masť :-) musí to byť strašne dobré :-)
tizian1cat
@evusik : mozes s hocijakou mastou, ja som mala zvysok kacacej vypecenej. A áno, je to strasne dobré...a velmi návykové!!!
sovka62
To vyzerá úžasne, kedy to ja všetko stihnem vyskúšať?
evanaaa
Ozaj zaujímavé, ale terba urobiť, len mám pár otázok: mäso musí byť zo stehna, tú horčicu tam treba dať ešte pred tpelnou úpravou a ak nemám čerstvý tymián, može byť aj sušený ? Koľko mištičie si naplnila, ja mám také podobné, malé ( na suflé).
tizian1cat
@evanaaa :mozes dat hocijaké mäso, ja som povodne chcela robit rezne, ale som natrafila na tento recept a bolo po reznoch. Myslim si, ze plieco alebo krkovicka budú este lepsie, potom ti stací nakoniec pridat len zopár lyzic tekutiny. Horcicu som dávala az nakoniec, ked uz som len premiesavala. Ked nemas cerstvy tymian, daj suseny, alebo aj iné bylinky, ktoré más doma a más ich rada. Vyslo mi 5 tych bielych misiek na suflé.
lyali
Slinky mi už húfne tečú po brade! KK :-)
samanka
ja si na na Rilette robím chúťky už asi dva roky. V mojom recepte sa to mäsko dusí až 8 hodín, tento čas ma odrádzal. Ale keď to stačí dusiť 3 hodiny, tak vyskúšam...
hannah22
máš fantastické receptíky ktoré milujem čítať, sú inšpiratívne a tak kreatívne , vďaka .... chlebíky som skúsila aj tekvicu ale toto ma dostalo
ukladám, už len zohnať suroviny a idem na to, teším sa .... :))
tizian1cat
@hannah22 :díky za pochvalu!!!
@samanka : tá doba dusenia je možno skrátená tým, že sa mäsko 24 hodín a viac marinuje v alkohole alebo ovocnej šťave. Vopred sa už uvolnia svalové vlákna.