Buchtičky s kyslým mliekom fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 17. marca 2011

Sladkosti nie sú moja srdcovka, ale týmto nadýchaným buchtičkám som ani ja neodolala. Navyše vďaka tangzhong kvásku vydržali mäkučké veľmi dlho. Vlastne oni by boli aj dlhšie vydržali, keby sme ich nenasytne nespráskali.

30 minút
na 200 °C

Suroviny

Predcesto (poolish):
150 g
150 g (zakysanka)
2 g
kvások Tangzhong:
50 g
250 ml (zakysanka)
Hlavné cesto:
 celé
 celý
550 g
200 g (zakysanka)
12 g
40 g
1/2 KL
150 g
1 KL (med)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme predcesto (poolish): zmiešame všetko dokopy, prikryjeme a necháme cca 20hodín stáť pri izbovej teplote. Po tejto dobe vidíme čulú aktivitu.

    Buchtičky s kyslým mliekom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň si pripravíme tangzhong kvások tak, že zmiešame múku so zakysankou a pomaly na miernom plameni zohrievame asi na teplotu 65st.C - zmení sa nám konzistencia - zoškrobovatie nám zohrievaná zmes. Necháme asi 3 hodiny vychladnúť.

    Buchtičky s kyslým mliekom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je kvások vychladnutý, zmiešame všetko dokopy na mäkké elastické cesto. Necháme kysnúť prikryté utierkou cca 1.5 hodiny.

    Buchtičky s kyslým mliekom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymastíme a posypeme múkou pekáčik alebo zapekaciu misu.

    Buchtičky s kyslým mliekom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z cesta urobíme rovnomerné guľky, ktoré dáme do pripraveného plechu alebo ohňuvzdornej misy.

    Buchtičky s kyslým mliekom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potrieme mliekom a necháme ešte hodinu kysnúť. Ja som vykysnuté posypala makom. A šups do rúry vyhriatej na 200st.C.

    Buchtičky s kyslým mliekom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme cca 30 minút alebo kým nie je vrch zlatohnedý.

    Buchtičky s kyslým mliekom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nadýchané buchtičky vám vydržia mäkkučké veľmi dlho.....až kým ich nezjete...:-)))

    Buchtičky s kyslým mliekom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

mariaklara
Vypadá to strašne zložité, neviem, neviem, či sa na to dám, tie tvoje rožky sa mi zdajú trochu ľahšie. Ale pre istotu si aj toto ukladám, lebo nikdy neviem, kedy sa mi to zíde.
vierik
Sú krasne nadýchané,vyskúšam ale s plnkou...
havino
aj mne sa to zda, nie že zložite,ale na dlho,ale určite skusim a ukladam
janger
Recept odkladam, su iste vyborne! A to je ta zapekacia miska-pekac, co si vyhrala, ze? Pekna.
sherin
tvoje buchticky "spievaju" a pekne nafotene :-), KK
lubjak
tangzhong kvások a predcesto,pre mna nove pojmy,inspirujuce,vyskusam,dufam,ze sa mi podaria rovnako krasne buchticky.Typujem ,ze po obmedzeni cukru sa daju pouzit aj ako priloha ku masu?
aja1616
Veľmi zaujímavé, ja si udržiavam žitný kvások a ten pridávam do cesta keď pečiem chlieb a podobné pečivo... je chutnejšie a chlebíku dáva tú pravú chlebovú chuť... No toto je pre mňa zas niečo nové, musím vyskúšať:))
enss
Vyzerá to ohromne. Ako sa dopracuješ k jačmennému sladu?
tizian1cat
@enss :pojdes do bioobchodu a kupis - ako jacmenny sirup u nás, v rakusku som kupila ako gerstenmalzt.
jerica
Krány fotopostup,určite výborné buchty:-)))Pridala som do MKK ešte ako vyšiel,len teraz sa ohlasujem komentíkom.
lucylee
@tizian chcela by som použiť predcesto, ktoré mi ostalo zo zemiakového chlebíka v tomto recepte, ale tam išla iba voda, múka a droždie a tu ide aj kyslé mlieko. Sovke si písala, že ho treba deň pred pečením rozmraziť a nechať do rána pri izbovej teplote (ja som ho zamrazila). Do takého rozmrazeného pridám kyslé mlieko? Alebo si urobím predcesto odznova na buchty a pridám k nemu to zvyšné, čo ostalo z chlebíka?
nyja
Ďakujem, senzačný recept !