Zo starého nové - bagety fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 11. marca 2011

Tento recept ma pokúšal už dlhšie, najmä tým, že sa použije zvyšok starého chleba - čo bol u nás problém, lebo odkedy doma pečiem Zobraziť celý popisTento recept ma pokúšal už dlhšie, najmä tým, že sa použije zvyšok starého chleba - čo bol u nás problém, lebo odkedy doma pečiem všetok chlieb a pečivo, nič nevyhadzujeme. Recept je trošku časovo náročnejší, ale len, čo sa týka času čakania. Popritom, ako cestá fermentujú, ide život ďalej a ja si už ani neuvedomujem, že pečenie domáceho chleba by malo byť zdĺhavé. P.S. pre tých, čo sa stále ešte boja urobiť domáci ražný kvások - v DM majú pod značkou Sauerteig firmy Alnatura sušený.

18-20 minút
na 230 °C

Suroviny

Staré cesto:
50 g, starší suchý celozrnný
100 g
150 g, teplá
1 g, čerstvé
Kváskové cesto:
50 g
45 g
50 g, teplá
Hlavné cesto:
staré cesto + kváskové cesto:
350 g
100 g
200 g, vlažná
10 g, čerstvé
2 kl




Postup

  1. 1

    Zmiešame si suroviny na staré cesto - najprv rozdrobíme vo vode chlieb, potom pridáme múku a droždie a dáme do misky s vrchnákom. Odložíme na 48 hodín do chladničky. Hodinu pred miešaním cesta vyberieme z chladničky, aby sa aklimatizovalo.

    Zo starého nové - bagety   (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V deň pečenia si ráno zmiešame suroviny na kváskové cesto a necháme 6 hodín pri izbovej teplote prikryté celofánom pracovať.

    Zo starého nové - bagety   (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na hlavné cesto zmiešame spolu všetky ingrediencie, ceto môžme dať vymiesiť do pekárničky, alebo posilujeme ručne cca 10 minút. Cersto necháme 30 minút odpočívať prikryté utierkou.

    Zo starého nové - bagety   (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto pretiahneme a preložíme (stretch and fold), necháme ďalších 30 minút odpočívať a znovu preložíme. Po ďalších 20 minútach odpočinku rozdelíme cesto na 4 časti, vyformujeme bagetky a dáme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý sme pomúčili ražnou múkou. Bagety od seba oddelíme.

    Zo starého nové - bagety   (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zakryté necháme ešte 30 minút kysnúť. Ja ich vždy vopchám do čistého plastového sáčku. Medzitým si rozpálime rúru na 230st.celzia. Tesne pred vložením bagiet do rúry, zvýšime teplotu na 250st.C, vložíme bagety na čistom plechu len vyloženom novým nepomúčeným papierom na pečenie, zavrieme dvierka a znovu znížime teplotu na 230st.C Pečieme 18-20 minút (podľa typu rúry - kým nie sú skoro tmavohnedé na povrchu. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke.

    Zo starého nové - bagety   (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď vydržíme až kym vychladnú a až potom ich rozkrájame, potešia nás krásnou bublinkovou striedkou.

    Zo starého nové - bagety   (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jerica
pridané KK , ako vždy kysnuté až oči pasie:-)
klaura
ukladám si ... jaké jednoduché a jaká mňamka ... :)
tizian1cat
tetrisss:bez kvasku to bude iný chlieb. Kvások je uplne lahko doma pripravitelný, raz ked ho pripravis, mas ho na dlhé roky v chladnicke. Mám presný návod, ako si ho pripravit doma vo svojich starsich receptoch.
cica2
sú krásne a nadýchané, šikuľka!
janger
Uz som o tom parkrat citala, ako robit kvasok zo stareho chleba. Ale nejako som sa na to neodvazila. Ale ty si to tu tak krasne a lakavo popisala, ze to iste vyskusam :-)!
mariaklara
No tak toto som ešte nevidela, vyzerá to úžasne. Ukladám si rct, niekedy sa na to dám.
katka78
Práve som v bode 2, okolo 16tej idem na 3ku. Som veľmi zvedavá na výsledok, nechcem však piecť bagety, ale chlebík. Tak uvidíme ako to celé dopadne.
katka78
@Tizian1cat chcem sa veľmi pekne poďakovať, za tento recept, podľa ktorého som si pripravila vynikajúci chlebík. Dnes ho máme druhý deň, chutí ako čerstvý. Postup som dodržala do bodky, jedine som navyše pridala lyžičku rasce (keďže som nepiekla bagety, ale chlebík a tá tam jednoducho patrí). Príprava sa môže zdať zdĺhavejšia, ale je to naozaj jednoduché, ide len o to naplánovať si jednotlivé kroky. Ak by niekto chcel vyskúšať a odrádza ho zdanlivo náročný postup, vôbec sa toho nebojte, nie je to zložité a výsledok za to stojí.
Moja vďaka patrí aj @babidka , ktorá niekde zmienila link na tento recept, vďaka čomu som si ho všimla :-)


eviana
Ja veľmi ďakujem autorke tohto úžasného receptu @Tizian1cat , ale aj @babidka , že upozornila @katka78 na tento skvelý recept, pretože ona zlatá sa oň podelila ďalej a takto naň zasa upozornila mňa... ďakujem milé dámy, ukladám, vyskúšam... a možno pre začiatok s tým kúpenským sušeným kváskom. Väčšinou sa do všetkého vrhám dolu hlavou, ale pri chlebíku som opatrná... a tento chlebík i @Tizian1cat bagetky vyzerajú úžasne. Ešte raz veľká vďaka :)
beatacsontosova
toto vyzerá nádherne - ale mám rovnaký problém, odkedy pečiem svoje, tak mi nikdy neostane...skúsim niekedy odložiť na tajňása, aby môj drahý nevyňúral a vyskúšam tento chlebík :-)
smejkad
vyskusane ako chlebik, skutocne excelentny, aj ked som v den pecenia trpla, co z toho bude, kedze sa to vôbec nespravalo ako bezne kysnute cesto :-)))
este mam polku chlebika a tak som dnes zalozila na novy, aby nepochybelo :-)))
dakujeme :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia