Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom

tizian1cat - fotkatizian1cat, 31. júla 2011

Vonku jeseň, doma zásoby múky ako v mlyne a báječná nová kniha s príznačným názvom: Dough -cesto. Tak prečo neupiecť niečo nové?

20-25 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
1 ks celý väčší
  lístky
600 g
100 g
15 g
2 KL
5+5 PL
2 PL
1+1 KL
340 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na plech dáme papier na pečenie, poukladáme naň rozkrojené cherry paradajky - posolíme ich, posypene čiernym korením, sušenou majoránkou a 1 KL lyžičkou kryštálového cukru. Rozohrejeme rúru na 100st.C a 2,5 hodiny necháme s v rúre piecť. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si do ohňuvzdornej misky pripravíme 5 PL olivového oleja, 2 PL masla a 1 KL kryštálového cukru. Teplotu v rúre po upečení paradajok zvýšime na 180st.C a vložíme tam misku s tukmi, .

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa nám rozpustí maslo, očistíme si cesnak na strúčiky. Pridáme do rozpálenej zmesy tukov a cukru. Necháme v rúre asi 20 minút - kým nám cesnak neskaramelizuje.

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 3
  4. 4

    Kuchyňou sa už šíri neskutočná vôňa restovaného cesnaku. Strúčiky vyberieme, dáme na kuchynské papierové utierky odkvapkať a vychladnúť. Zmes tuku som nechala vychladnúť a použila do ďalšej dávky tohto cesta.

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 4
  5. 5

    Tesne pred dopečením paradajok si z oboch múk, droždia, vody, 5 lyžíc olivového oleja a 2 KL soli vymiešame hladké nelepivé cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto dáme na dobre pomúčenú pracovnú dosku.

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 6
  7. 7

    Prstami roztiahneme cesto do tvaru obdĺžnika.

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 7
  8. 8

    Na cesto rozložíme paradajky, cesnak a bazalkové čerstvé lístky. Prstami ich jemne pozatláčame do mäkkého cesta.

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 8
  9. 9

    Preložíme najprv jednu tretinu cesta...

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 9
  10. 10

    potom preložíme druhú tretinu a konce dobre uzavrieme.

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 10
  11. 11

    Ostrým nožom prekrojíme plát na 4 časti.

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 11
  12. 12

    Na jednej strane reznej plochy cesto prstami spojíme, aby sa rez uzavrel- u oboch krajných kúskov to nie je potrebné.

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 12
  13. 13

    Na plech s papierom na pečenie uložíme bochníčky neuzavretou reznou stranou hore. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 30minút podkysnúť .

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 13
  14. 14

    Dáme do rúry rozpálenej na 250 st.C a teplotu hneď znížime na 220st.C.Pečieme asi 20-25 minút - pokiaľ nie sú zlatohnedé.

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 14
  15. 15

    Vyberieme na mriežku, zľahka potrieme olivovým olejom a necháme vychladnúť.

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 15
  16. 16

    Ubezpečujem vás, že do večera nevydržia.....

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 16
  17. 17

    Dopĺňam: keďže mi zostal ten nádherne voňavý cesnakový olej/masielko, pridala som všetky ingrediencie na cesto, ako je popísané vyššie, rovnako nechala hodinu vykysnuť, rukami roztiahla na štvorec, zmiešala domáci tvaroh s kyslou smotanou, soľou a kôprom a upiekla ešte túto variaciu - to cesto je neskutočné, dá sa požiť na pizzu, foccaciu, treba vyskušať.

    Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom - obrázok 17

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Aj u nás je múky ako v mlyne, tak rada by som sa do nich pustila...... Ale musím počkať, sme v kúpeľoch. Ale možno bude dobre počkať, kým sa vrátime, mohli by konečne dozrieť paradajky, ktoré v tomto počasí nie a nie očervenieť. Tak zatiaľ ukladám.
@lubisthemple : www.mlyn-zrno.sk, v rakuskom metre pizzamehl balenie 2x5kg - je to pšeničná múka č.700, pennem svetla chlebova a tmava chlebova, alebo v Rakusku weizenmehl 700 a roggenmehl. Tiež v Tesco breclav predmerická múka (tá je geniálna).

Pridaj komentár k receptu: