Zemiakové bagety so slaninkou a pórom fotorecept
Foto: tizian1cat
Tieto bagety ma dlho lákali zaujímavou kombináciou ingrediencií. Po odvážení zemiakov mi odišli baterky v digitálnej váhe a kedže som nemala rezervné (ako inak...povedal Zobraziť celý popisTieto bagety ma dlho lákali zaujímavou kombináciou ingrediencií. Po odvážení zemiakov mi odišli baterky v digitálnej váhe a kedže som nemala rezervné (ako inak...povedal môj muž), odmerané množstvá boli baj očko. Možno preto sa mi stále zdalo, že je cesto lepkavé a podsypávala som viac ako obyčajne. Ale bagetám to vôbec neublížilo, práve naopak!!! Pán Tizian1kocúr povedal, že EXCELLENT...:-))) P.S. Piekla som včera, už nie sú...
na 190 °C
Suroviny
300 g surové ošúpané |
|
400 ml |
|
1 kocka čerstvé |
|
400 g |
|
300 g |
|
2 KL |
|
1 KL |
|
1/2 ks |
|
150 g |
|
1 PL na opekanie |
|
Postup
-
1
Očistené a pokrájané zemiaky uvaríme domäkka v 400ml osolenej vody. Nechame vo vode vychladnúť tak, aby zmes bola vlažná
-
2
Zemiaky popučíme vo vode, v ktorej sa varili na kašu. Pridáme rozdrobené droždie.
-
3
Odvážime si múku, zmiešame ju so zvyšnou soľou (časť sme použili pri varení zemiakov) a drvenou rascou.
-
4
Zmiešame so zemiakovou zmesou a miesime, kým sa nám nevytvorí elastické cesto. Podľa typu zemiakov a použitej múky bude možno potrebné podsýpať hladkou múkou (bol môj prípad, nefungovala mi váha, preto som mala množstá nie veľmi presné a cesto sa mi veľmi lepilo).
-
5
Cesto zakryjeme a dáme na teplé miesto na hodinu odpočívať. Medzitým si pripravíme pórovo-slaninkovú zložku. Obe suroviny nakrájame na tenké prúžky.
-
6
Opražíme na 1 lyžici oleja a necháme vychladnúť.
-
7
Zmiešame s vykysnutým cestom.
-
8
Už podľa možnosti veľmi nepridávame múku, radšej pracujeme s navlhčenými rukami. Vymiesené cesto necháme 20 minút odpočinúť.
-
9
Navlhčenými rukami vyformujeme 3 bagety, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, urobíme priečne zárezy a zakryté utierkou necháme ešte 20 minút podkysnúť. medzitým si vyhrejeme rúru na 190st.C.
-
10
Poprášime ich navrchu trochou hladkej múky a šups s nimi do rúry (nevošli sa mi na jeden plech, musela som piecť na 2x. Keď sú navrchu zlatohnedé, vyberieme z rúky a necháme vychladnúť na mriežke.
-
11
Kuchyňu zaplní úžasná aróma...ale buďte silní a vydržte, nech aspoň trošku vychladnú.
-
12
Na reze mojou bagetou je vidieť, že ja som až tak silná nebola a krájala som ešte teplú...:-)))
-
13
Výborne sa hodia k doma urobenému čerstvému maslu...ale aj bez neho...
Obdivuhodné... podľa Tvojho fotoreceptu to vyzerá tak jednoducho... musím nabrať odvahu a upiecť.....
a co sa vazenia tyka, na internate nemam vahu a peciem si aj tak, muku meriam na lyzice. s kazdym upecenim je pecivo lepsie, akurat mi chladnu rozky na zajtrajsiu desiatu :)))