Zemiakové bagety so slaninkou a pórom fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 18. apríla 2011

Tieto bagety ma dlho lákali zaujímavou kombináciou ingrediencií. Po odvážení zemiakov mi odišli baterky v digitálnej váhe a kedže som nemala rezervné (ako inak...povedal Zobraziť celý popisTieto bagety ma dlho lákali zaujímavou kombináciou ingrediencií. Po odvážení zemiakov mi odišli baterky v digitálnej váhe a kedže som nemala rezervné (ako inak...povedal môj muž), odmerané množstvá boli baj očko. Možno preto sa mi stále zdalo, že je cesto lepkavé a podsypávala som viac ako obyčajne. Ale bagetám to vôbec neublížilo, práve naopak!!! Pán Tizian1kocúr povedal, že EXCELLENT...:-))) P.S. Piekla som včera, už nie sú...

20-30 minút
na 190 °C

Suroviny

300 g surové ošúpané
400 ml
1 kocka čerstvé
400 g
300 g
2 KL
1 KL
1/2 ks
150 g
1 PL na opekanie




Postup

  1. 1

    Očistené a pokrájané zemiaky uvaríme domäkka v 400ml osolenej vody. Nechame vo vode vychladnúť tak, aby zmes bola vlažná

    Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky popučíme vo vode, v ktorej sa varili na kašu. Pridáme rozdrobené droždie.

    Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odvážime si múku, zmiešame ju so zvyšnou soľou (časť sme použili pri varení zemiakov) a drvenou rascou.

    Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmiešame so zemiakovou zmesou a miesime, kým sa nám nevytvorí elastické cesto. Podľa typu zemiakov a použitej múky bude možno potrebné podsýpať hladkou múkou (bol môj prípad, nefungovala mi váha, preto som mala množstá nie veľmi presné a cesto sa mi veľmi lepilo).

    Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto zakryjeme a dáme na teplé miesto na hodinu odpočívať. Medzitým si pripravíme pórovo-slaninkovú zložku. Obe suroviny nakrájame na tenké prúžky.

    Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opražíme na 1 lyžici oleja a necháme vychladnúť.

    Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zmiešame s vykysnutým cestom.

    Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Už podľa možnosti veľmi nepridávame múku, radšej pracujeme s navlhčenými rukami. Vymiesené cesto necháme 20 minút odpočinúť.

    Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Navlhčenými rukami vyformujeme 3 bagety, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, urobíme priečne zárezy a zakryté utierkou necháme ešte 20 minút podkysnúť. medzitým si vyhrejeme rúru na 190st.C.

    Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Poprášime ich navrchu trochou hladkej múky a šups s nimi do rúry (nevošli sa mi na jeden plech, musela som piecť na 2x. Keď sú navrchu zlatohnedé, vyberieme z rúky a necháme vychladnúť na mriežke.

    Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kuchyňu zaplní úžasná aróma...ale buďte silní a vydržte, nech aspoň trošku vychladnú.

    Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na reze mojou bagetou je vidieť, že ja som až tak silná nebola a krájala som ešte teplú...:-)))

    Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Výborne sa hodia k doma urobenému čerstvému maslu...ale aj bez neho...

    Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

klaura
určite vyskúšam ... už teraz sa mi zbiehajú slinky ...
abend
@ tizian 1cat, gratulujem, super recept , už je v mojej KK a hneď po sviatkoch vyskúšam. S tými batériami do digi váhy sme si podobné, mne sa to taktiež stane vždy keď váhu bezpodmienečne potrebujem, ale Ty si to zvládla super aj bez váhy.
frezia68
Ty si ale pokušiteľka,veď ešte pár dní chcem vydržať bez podobných dobrôt,ale je to lákavééééé :-)))
jody
idem si zahatať slinový príval...
nika72
bez komentára...určite úúúúúúúúúžasné,....ja by som to mohla aj s olivami(niečo podobné som skúšala)...:o)
dajanca
zahatanie nestačí... aj priehrada je málo... :-)
Obdivuhodné... podľa Tvojho fotoreceptu to vyzerá tak jednoducho... musím nabrať odvahu a upiecť.....
cica2
krásne sa ti vydarili, už len zahryznúť:))
tizian1cat
kočky a mladý muž:díky za reakcie, naozaj odporúčam vyskúšat, @nika72 :s olivami by sa hodili sušené rajčiny alebo surová rukola, ale tam by tie zemiaky nepasovali, toto je taký starý sedliacky rakúsko-bavorský recept.
cica2
ja by som ich aj vyskúšala, velmi ma lákajú, ale nemám odvahu...
elantra
su kraasne!!
a co sa vazenia tyka, na internate nemam vahu a peciem si aj tak, muku meriam na lyzice. s kazdym upecenim je pecivo lepsie, akurat mi chladnu rozky na zajtrajsiu desiatu :)))
michsamant
Ukazkove! Mas velmi sikovne ruky na pecivo ako vsimam aj dalsie tvoje recepty, fakt krasa.
jerica
si pokušiteľ , parádne na zahryznutie:-))Tvoje recepty jeden lepší ako druhý, spravím !!MKK
tatranka
Príma,určite vyskúšam.Mám rada domáce pečivo aj chlebík.Ukladám do KK.
nika72
...ja som myslela s olivami ako samotnými(bez iných surovín) nie s tými dobrotami čo sú v pôvodnom recepte(len na obmenu vyskúšať)...asi som sa zle vyjadrila...:o)
julica
mňam, spravím aspoň dvojitú dávku, už sa teším
zuzanasimi
Neviem, ktory tvoj chlebik skor vyskusat. Vsetky vyzeraju uzasne. A tieto zemiakove bagety.... Uz sa sa mi zbiehaju slinky. idem do obchodu nakupit suroviny :).
janger
Su paradne!!! Ale to uz sme u teba zvyknuti :-))).
jerica
spravené, výborné , dnes išli deťom :-)) robila som presne podľa Tvojho popisu , našťastie nelepilo sa , ale tá chuť a vôňa :-) mňááám
ancicka
ta porová zmäs sa zapraví do cesta?Chcela by som vyskúšať.
tizian1cat
Ancicka, od bodu 6 mas vsetko vysvetlene, ta zmes sa zmiesava uz s predkysnutym cestom:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia