Rustikálne chlebové žemličky so sušenými rajčinami

tizian1cat - fotkatizian1cat, 26. júla 2012

Vyše pol roka som nič nepiekla. Bolo to podmienené tým, že okrem histamínu mi začala škodiť aj pšeničná múka a bola som z toho Zobraziť celý popisVyše pol roka som nič nepiekla. Bolo to podmienené tým, že okrem histamínu mi začala škodiť aj pšeničná múka a bola som z toho všetkého dosť znechutená. Ale pekárska abstinencia nerobila dobre mojej duši, tak som znovu nakúpila múku, zamiesila cesto, vyhriala trúbu a napriek tomu, že ochutnať som nemohla, už len tá vôňa čerstvo upečeného chleba mi urobila fantastickú náladu. Niet nad chlebovú psychoterapiu..:-)))

4
porcie
130 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

400 g
100 g
340 g
15 g
10 g
4 ks




Postup

  1. 1

    Zmiešame múky, vodu a kvasnice. Miesime elektrickým robotom na 1.stupni 4 minúty (alebo ručne).

    Rustikálne chlebové žemličky so sušenými rajčinami - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme soľ a na 2.stupni miesime ešte 4 minúty, pred koncom pridáme nakrájané sušené rajčiny. Vláčne cesto prenesieme do vymastenej veľkej misy a prikryté necháme pol hodinu kysnúť.

    Rustikálne chlebové žemličky so sušenými rajčinami - obrázok 2
  3. 3

    Cesto párkrát vytiahneme a preložíme (stretch and fold), dáme nazad do misy a necháme kysnúť ďalšich 30 minút.

    Rustikálne chlebové žemličky so sušenými rajčinami - obrázok 3
  4. 4

    Takto pekne máme po cca hodine cesto vykysnuté.

    Rustikálne chlebové žemličky so sušenými rajčinami - obrázok 4
  5. 5

    Cesto dáme na múkou posypanú pracovnú plochu a dlaňami z neho " ucapkáme" štvorec cca 2-3 cm hrubý.

    Rustikálne chlebové žemličky so sušenými rajčinami - obrázok 5
  6. 6

    Rozhrojíme najprv napoly...

    Rustikálne chlebové žemličky so sušenými rajčinami - obrázok 6
  7. 7

    ...potom každú polovicu ešte na 4 časti. Nepravideľnosť nie je chybou, naopak, je želaná...

    Rustikálne chlebové žemličky so sušenými rajčinami - obrázok 7
  8. 8

    Dáme na plech, zakryjeme utierkou a necháme kysnút cca 60 minút. Medzitým vyhrejeme rúru na 220st. Pečieme cca 20 minút, po 10 minútach plech otočíme.

    Rustikálne chlebové žemličky so sušenými rajčinami - obrázok 8
  9. 9

    Necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť.

    Rustikálne chlebové žemličky so sušenými rajčinami - obrázok 9

Diskusia k receptu

melita
Kombinácia so sušenými rajčinami je vynikajúca. Mám rada takéto pečivo a aj chlieb, dodáva tomu stredomorskú atmosféru, a ešte keď sa pridá trochu strúhaného parmezánu do cesta. Ale mám otázku aká je to chlebová múka, pretože sú rôzne druhy.
evusik
pečenie chleba ako terapia duše.... tak to si aj mňa pohladila po dušičke :-)
nonna
Chlebík náš každodenný, jeden z najväčších počinov ľudstva! A jedna z mojich troch gurmánskych vecí, čiže k tomu už len syr a víno.....Vyzerá perfektne, ukladám do KK a vyhadzujem pre ďalšiu propagáciu na FBčko. A zasa niečo upečte!
zdezda
super recept, vydarene pecivo, uz ho mam v KK :-)
trencanka
Robila som ich vcera, vynikajuce!! Muky si kombinujem podla seba, boli viac celozrnne. Doma velky uspech.
luba53
prave som tento recept objavila, nemam susene rajciny, bude to velmi chybat? vyskusal to niekto uz bez nich? ak ano, ako chutilo?
ama00terka
Ja ich pekávam často, sušené paradajky som ešte nemala, dávam do nich slnečnicové semienka - 2 hrste. "Rustikálky" sú výborné čerstvé a aj na druhý deň (trošku gumové - ako chlieb). Zvyknem ich upiecť v 3 krátkych podlhovastých teflonových formách, podobných ako na biskupský chlebík. Také malé milé chlebíky sú to potom, dobre sa krájajú - ja zvisle (a to si nadelím aj 4 "krajce" :)) a hladošii si ich obkladajú po dĺžke. Ďakujem za skvelý recept autorke @tizian1cat