Foto: tizian1cat
V zhone tejto jesene som aj zabudla na leto a na to, že boli nejaké dovolenky. A teraz sa už začínam tešiť na budúcu Zobraziť celý popisV zhone tejto jesene som aj zabudla na leto a na to, že boli nejaké dovolenky. A teraz sa už začínam tešiť na budúcu jar a leto. Tak sme si ho pripomenuli týmto koláčom zo Sardínie. Naschváľ nepíšem, že je to vlastne quiche, lebo Sardínia nie je Francúzsko, aj ked celé stredomorie je jedna veľká ( aj keď občas rozhádaná) rodina.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na korpus: | |
200 g |
|
100 g studené |
|
2 PL studená |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
Na náplň: | |
1 ks |
|
3 strúčiky |
|
2 ks čerstvý vetvičky |
|
1 PL |
|
500 g menšia |
|
1/2 citróna |
|
, čierne korenie |
|
6 ks |
|
150 g |
|
80 g (alebo parmezán) |
|
Postup
-
1
Odvážime si presne múku, pridáme ju do nádoby hnetača.
-
2
Pridáme nastrúhané maslo stuhnuté z chladničky. Pridáme ľadovú vodu, vajce,soľ a červenú papriku.
-
3
A zapneme hnetač najprv na najmenší stupeň, potom na stredný, až kým nevznikne hladké homogénne cesto.
-
4
Cesto ručne vyformujeme do tvaru bochníčka, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu.
-
5
Medzitým si pripravíme plnku. Nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak.
-
6
Na 1 PL olivového oleja pomaly podusíme, pridáme čerstvé vetvičky rozmarínu.
-
7
Nakrájame si natenko cukiny a pridáme ich k cibuli a cesnaku na panvicu. Dusíme na miernom stupni asi 10 minút, dochutíme soľou a č.korením. Odstavené pokvapkáme citrónovou šťavou.
-
8
Vajíčka celé rozhabarkujeme, pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame. Nakoniec zašľaháme pecorino najemno nastrúhané.
-
9
Medzi 2 listami papiera na pečenie (aby sa nám cesto nelepilo) vyváľkame cesto do tvaru formy na pečenie. Preložíme do jemne vymastenej formy a ručne ešte upravíme prstami, aby cesto úplne vyplnilo formu. Dno popicháme vidličkou.
-
10
Na cesto navrstvíme cukinovú hmotu...
-
11
...na to nalejeme vajíčkovú zmes a dáme do predhriatej rúry ( na 180st.) piecť asi na 30 minút ...
-
12
Keď je povrch hnedasto-chrumkavý, koláč je hotový.
-
13
Servírujeme teplý alebo ..ak vydrží...je skvelý aj studený.
-
14
Dobrú chuť!!!
ďakujem tizian1cat
Piekla som ho už zopárkrát, je podľa mňa famózny presne podľa mojej chuti a patrí už medzi moje kuchárske poklady.