Mandarínkové želé

tizian1cat - fotkatizian1cat, 10. marca 2011

Kedysi som v pekárničke robila pomarančový džem, tentokrát som mala doma krásne šťavnaté mandarinky bez kôstok - no škoda to nevyužiť. Nechcelo sa mi Zobraziť celý popisKedysi som v pekárničke robila pomarančový džem, tentokrát som mala doma krásne šťavnaté mandarinky bez kôstok - no škoda to nevyužiť. Nechcelo sa mi rozťahovať pekárničku, tak som urobila mandarinkové želé, ktoré báječne pasovalo k čerstvo urobenému jogurtu z kozieho mlieka.

10 minút
príprava
6 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 ml
1/2 sáčku
1 a 1/2 KL
4 PL
150 ml




Postup

  1. 1

    Zmiešala som mandarínkovú šťavu so zeleným vychladnutým čajom a pridala som práškovú želatínu. Nechala krátko odpočívať, kým želatina nenabobtnala.

    Mandarínkové želé - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som Gelfix pol sáčku a priviedla som túto zmes do varu. Povarila som za stáleho miešania 1minútu, potom som primiešala cukor a varila ešte 5 minút.

    Mandarínkové želé - obrázok 2
  3. 3

    Naliala som ešte horúcu zmes do pripravených sklených pohárikov a nechala vychladnúť.

  4. 4

    Rôsol bol mierne kyselkavý, s podtónom zeleného čaju a mäty. Dobrý bol na chlebík aj do jogurtu.

    Mandarínkové želé - obrázok 4

Diskusia k receptu

maartina
výborne ...mám práve doma mandarinky, tak bude tiež z nich želé
lyali
Mňam-mňam. A oranžová farba na mňa priam dýcha energiuuu :-) KK:-)
lyali
Mňam-mňam. A oranžová farba na mňa priam dýcha energiuuu :-) KK:-)
alexdidi
Recept sa mi páči, ale mám nejaké nejasnosti: 1.prášková želatina sa nevarí(podľa návodu),
2. prečo aj želatinu aj Gelfix,3. o akú mandarinkovú šťavu ide, z kompótu alebo čerstvých odšťavených mandariniek?
tizian1cat
@alexdidi :ide o čerstvo vytlačenú mandarínkovú šťavu a čerstvo uvarený vychladený čaj. keď som robila prvý pokus len s Gelfixom, bolo to dost riedke, možno som mala len počkať, kým to dobre vychladne v chladničke.
Druhy pokus som urobila spolu s praškovou želatinou a po vychladnutí drží aj keď beháš s pohárom dole hlavou. Chcela som, aby tam bolo čo najmenej cukru. Na gelfixe písali na 1000g ovocia 500g cukru - to u mna neprichádzalo do úvahy. Kedže som mala tekutý objem 650ml a nechcela som zvyšovať konzervačný prípravok, pridala som radšej čistú želatinu. Ale kľudne skus len s gelfixom, vžy zam ešte tu želatinu môžeš pridať a krátko prehriať.
sjuz
tiež pridám občas čaj - napríklad k broskyňovému som pridala taký zimný čaj - škorica, klinčeky a želé bolo úžasné..., toto mandarinkové si tiež ukladám:)!
alexdidi
Ďakujem za doplnenie, vyskúšam...potešilo ma, že je z čerstvej šťavy...