šafran

šafran ako ingrediencia v receptoch:

  • Perlička na pive a mede so šafranovým rizotom

    Perlička na pive a mede so šafranovým rizotom

    Prsia z perličky osolíme, okoreníme, opečieme ju na masle, pridáme med a pivo. Perličku dorábame v rúre pri 140 °C 10 minút.

  • Risotto Milanese - národné jedlo Talianska (videorecept)

    Risotto Milanese - národné jedlo Talianska (videorecept)

    História rizota sa prirodzene spája s príchodom ryže do Talianska. Priniesli ju pravdepodobne Arabi v stredoveku a vo vlhkom talianskom podnebí sa rýchlo ujala. Spolu s kvalitou iných talianskych produktov začal okolitý svet milovať aj rizoto.

  • Citrónovo-šafranové pečené krídelká

    Citrónovo-šafranové pečené krídelká

    Kuracie krídelká mám odjakživa najradšej zo všetkých časti kurčaťa - čím to je, to neviem. Kedysi sme robievali najmä vyprážané, ktoré sú super, ale s odstupom času dávame prednosť pečeným - a toto je najnovší...

  • Paella

    Paella

    Vynikajúca paella pripravená na uhlí.

  • Paella s marinovaným tofu

    Paella s marinovaným tofu

    Tofu nakrájame na hrubšie plátky, zeleninu na malé kúsky. Tofu opečieme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja, potom ho vyberieme a odložíme bokom.

  • Šafránové risotto

    Šafránové risotto

    Takéto šafránové risotto môžete poznať pod názvom milánske. Aj keď možno na prvý pohľad vyzerá jednoduché na suroviny, chuťovo je veľmi vyvážené a chutné. Môžete ho podávať ako prílohu, ale pokojne aj ako hlavné jedlo....

  • Paella Valenciana - národné jedlo Španielska (videorecept)

    Paella Valenciana - národné jedlo Španielska (videorecept)

    Ryža sa v Španielsku začala pestovať v 10. storočí, najmä vo Valencii. Španieli si rýchlo zvykli na jedlo, do ktorého vždy primiešali ryžu – základ paelly. Historici dodnes paellu nazývajú jedlom, ktoré symbolizuje...

  • Pečené kuriatko so šafranovým rizotom

    Pečené kuriatko so šafranovým rizotom

    Jarné kuriatka umyjeme, osušíme a vykostíme. Na panvici zohrejeme maslo a mäso poopekáme, vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút.

  • Morčacie závitky s gaštanmi a mangoldom s cuketovým rizotom

    Morčacie závitky s gaštanmi a mangoldom s cuketovým rizotom

    Morčacie prsia nakrájame a naklepeme 4 rezne po 150 g. Zvyšných 200 g zomelieme, pridáme vajcia, smotanu, rozmixujeme, pridáme soľ, korenie, nasekaný mangold, nasekané gaštany.

  • Panenka s pistáciovou kôrkou a vínovým rizotom

    Panenka s pistáciovou kôrkou a vínovým rizotom

    Mäso odblaníme a pokrájame na hrubé medailóniky. Osolíme, okoreníme, potrieme olejom a poukladáme do pekáča s trochou olivového oleja. Pistácie rozdrvíme, pridáme nasekaný tymian, vňať a nastrúhanú citrónovú kôru. Zmes rozdelíme na medailóniky...

  • Rybí polévka se smetanou

    Rybí polévka se smetanou

    Nejprve si uvaříme ryby v osolené vodě s bobkovým listem a kuličkami pepře. Pak přecedíme a rybí maso uchováme v teple.

  • Harira - marocká polievka (videorecept)

    Harira - marocká polievka (videorecept)

    So zimou vždy spájam teplé polievky, ktoré super rozohrejú naše telo. Ale popritom táto marocká pochúťka je plná bielkovín a vitamínov, takže super na podporu našej imunity.

  • Kuskus so zeleninou na marocký spôsob (videorecept)

    Kuskus so zeleninou na marocký spôsob (videorecept)

    Exotika na tanieri: Piatkový marocký obed - Kuskus so zeleninou

  • Vyprážané kysnuté guľôčky so šafranovým pudingom

    Vyprážané kysnuté guľôčky so šafranovým pudingom

    Cesto: Všetky suroviny na cesto vymiešame a necháme 45 minút kysnúť. Z vykysnutého cesta urobíme guľky, ktoré vysmažíme v oleji.

  • Šafranové stehná s hrozienkami a orieškami
  • Arančini s malinami a bielou čokoládou (fotorecept)

    Arančini s malinami a bielou čokoládou (fotorecept)

    Ryžu uvaríme v mandľovom mlieku domäkka (podľa potreby prilievame vodu). Počas varenia pridáme palmový cukor, šafran a bazový sirup. Po uvarení zamiešame do ryže maslo a lyžicu mascarpone. Pridáme pár kvapiek limetovej šťavy a 2-krát...

  • Rybacia polievka s toastom „aioli“

    Rybacia polievka s toastom „aioli“

    Rybacie hlavy vložíme do studenej vody, pridáme polovicu z očistenej zeleniny, soľ, korenie a varíme aspoň 5 hodín. Hotový vývar prelejeme cez sito.

  • Pstruhom plnené ravioly v šafranovej omáčke (fotorecept)

    Pstruhom plnené ravioly v šafranovej omáčke (fotorecept)

    Z múky, vajec a trošky soli urobíme cesto. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu odležať do chladničky. Filetu zo pstruha stiahneme z kože, nadrobno nakrájame, osolíme, okoreníme, pridáme trošku smotany, postrúhame najemno jeden uvarený zemiak,...

  • Rizoto s plodmi mora

    Rizoto s plodmi mora

    Šalotku opražíme na oleji. Pridáme tymian a ryžu arborio. Ryžu potom pražíme ešte asi 7 minút. Pridáme biele víno, necháme ho odpariť a zmes podľa potreby osolíme a podlejeme vriacim zeleninovým vývarom. Ryžu nevaríme úplne domäkka.

  • Paella s kuracím mäsom

    Paella s kuracím mäsom

    Paella je určite jedno z najznámejších jedál španielskej kuchyne. Zväčša sa pripravuje z ryže, morských plodov, zeleniny a olivového oleja. Do našej paelly sme primiešali aj kuracie mäsko a ochutili ju tou správnou koreniacou zmesou....



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist