Paella s morskými plodmi videorecept

blogbusker - fotkablogbusker, 4. novembra 2022

Kto pozná, tak vie, kto nepozná, tak by mal. Jedno z mojich top obľúbených jedál na svete - španielska paella s morskými plodmi!

2
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL
1 ks
2 ks
1 štipka
1 hrsť
1/4 ks
2 strúčiky
1 ČL
1 ČL
1 liter
1 štipka
2 hrste (na paellu)




Postup

  1. 1

    Ak máš, tak samozrejme použi paella panvicu, ak nemáš, tak ti poslúži aj klasická s nepriľnavým povrchom. Predhrej ju na miernom ohni a vlej do nej olej. Po chvíľke pridaj na kocky nasekanú cibuľu, ančovičky a trochu soli. Za stáleho miešania to na pár minút opraž, až kým sa ančovičky nerozpustia do tej cibule.

  2. 2

    Potom tam prihoď fazuľky a na kocky nakrájanú papriku (zeleninu môžeš samozrejme alternovať, resp. úplne vynechať, či nahradiť napríklad chorizom), ďalej nasekaný cesnak, údenú papriku a paradajkovú pastu. Premiešaj a priveď tieto prísady do života - neprežeň to však, aby nezhorkli, postačí taká lepšia minútka.

  3. 3

    Do panvice vlej vývar - ja som použil zeleninový, v ktorom som nechal na 20 minút vyvariť olúpaný pancier a hlavičky z kreviet, je to dosť veľký game changer! Teplota sporáku ide na vysoký výkon, vývar priveď do varu a pridaj doň šafran - ten je pri paelle priam esenciálny, tak sa ho snaž prosím neskipnúť.

  4. 4

    Keď to všetko bude krásne vrieť, tak tam rovnomerne prisyp paella ryžu. Ak takú nevieš zohnať, celkom dobrá obdoba je arborio ryža, ktorá sa používa do risotta, plán C bude obyčajná guľatozrnná ryža. Prvý a posledný krát to môžeš teraz jemne a iba raz zamiešať a to tiež len z dôvodu, aby tá ryža bola fakt rovnomerne rozmiestnená. Ak však netreba, tak to radšej nerob vôbec. Ide o to, aby sa z ryže neuvoľnil žiaden škrob. Ďalej to nechaj 10 minút odokryté vrieť, potom stiahni teplotu na miernu a daj tomu ďalších 5 minút. Celý tento čas sa toho nechytáš, len trpezlivo sleduješ ako vývar postupne mizne.

  5. 5

    Na vrch pridaj morské plody (ak používaš mrazené, tak ich najprv rozmraz do izbovej teploty) a znovu stiahni teplotu na úplne minimálnu, teraz panvicu prikry a nechaj to variť posledných 5 minút. Odstav sporák a paellu nechaj zakrytú odpočívať posledných 5 minút. Touto technikou získaš nielen krásne nadýchanú paellu, ale aj zbytočne neprevarené morské plody a dochrumkava pripečený spodok.

  6. 6

    Podávaj s plátkom citróna, alebo limetky. Oh, a nevolaj to prosím “paela” - dvojité L sa v španielčine číta ako J! Zdraví ťa tvoj Gramafil.

  7. 7

    Môj Instagram : @walrus.buko

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia