Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 3. júla 2025
Bryndzové pirohy
Foto: Jana Štrbková
6
porcií
30 (+ odležanie cest minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 ks
150-200 ml studená
5 ks (uvarené v šupke)
1 ks
200 g
2 PL nasekaná
100 g
150 g




Postup

  1. 1

    Na cesto na pracovnú dosku nasypeme múku, v strede urobíme jamku a rozbijeme do nej vajcia, pridáme štipku soli. Po troške prilievame vodu a zároveň postupne ručne spracúvame cesto. Rýchlo vymiesime mäkké, hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme postáť asi pol hodiny.

  2. 2

    Uvarené zemiaky ošúpeme, roztlačíme a premiešame na kašu. Cibuľku najemno nakrájame, pridáme k zemiakom spolu so 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia, s 1/2 ČL soli a bryndzou. Zmiešame dohladka ručne alebo v sekáčiku. Nakoniec primiešame nasekanú pažítku.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na 3 diely. Po jednom ich rozvaľkáme na plát cesta hrubý asi 3 mm. Formičkou na pirohy vykrajujeme kruhy, ja som použila formičku s priemerom 9 cm. Doprostred kruhu pomocou dvoch lyžičiek vložíme plnku a formičkou preložíme do tvaru piroha, skontrolujeme, či sú okraje dostatočne pritlačené, aby plnka počas varenia nevytiekla. Takto pripravíme všetky pirohy.

  4. 4

    Vo veľkom hrnci dáme zovrieť vodu spolu so soľou a opatrne do nej vkladáme pirohy. Keď pirohy vyplávajú na povrch, varíme ich ešte asi 2–3 minúty a vyberieme dierkovanou naberačkou.

  5. 5

    Nadrobno nakrájanú slaninku opečieme a masťou zalejeme hotové pirohy. Pirohy servírujeme na tanieri spolu so slaninkou, s kopčekom kyslej smotany a posypané nasekanou pažítkou.

Diskusia k receptu

karolka
Nepáčia sa mi tie taniere. Tie pirohy sú tam stratené.