Bryndzové pirohy
foodblog Medové motúzy, 3. júla 2025

Foto: Jana Štrbková
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na cesto na pracovnú dosku nasypeme múku, v strede urobíme jamku a rozbijeme do nej vajcia, pridáme štipku soli. Po troške prilievame vodu a zároveň postupne ručne spracúvame cesto. Rýchlo vymiesime mäkké, hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme postáť asi pol hodiny.
- 2
Uvarené zemiaky ošúpeme, roztlačíme a premiešame na kašu. Cibuľku najemno nakrájame, pridáme k zemiakom spolu so 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia, s 1/2 ČL soli a bryndzou. Zmiešame dohladka ručne alebo v sekáčiku. Nakoniec primiešame nasekanú pažítku.
- 3
Cesto rozdelíme na 3 diely. Po jednom ich rozvaľkáme na plát cesta hrubý asi 3 mm. Formičkou na pirohy vykrajujeme kruhy, ja som použila formičku s priemerom 9 cm. Doprostred kruhu pomocou dvoch lyžičiek vložíme plnku a formičkou preložíme do tvaru piroha, skontrolujeme, či sú okraje dostatočne pritlačené, aby plnka počas varenia nevytiekla. Takto pripravíme všetky pirohy.
- 4
Vo veľkom hrnci dáme zovrieť vodu spolu so soľou a opatrne do nej vkladáme pirohy. Keď pirohy vyplávajú na povrch, varíme ich ešte asi 2–3 minúty a vyberieme dierkovanou naberačkou.
- 5
Nadrobno nakrájanú slaninku opečieme a masťou zalejeme hotové pirohy. Pirohy servírujeme na tanieri spolu so slaninkou, s kopčekom kyslej smotany a posypané nasekanou pažítkou.
Tiež bryndzové pirohy:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu