Teľacia pečeň
Teľacia pečeň

Teľacia pečeň s orientálnou ryžou

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 29. júla 2021
Teľacia pečeň s orientálnou ryžou
Foto: Nebíčko v papuľke

Suroviny

Teľacia pečeň:
600 g
4 PL
2 PL
3 ks
3 PL
1 ČL
1 PL
Ryža:
2 hrnčeky
1 PL
1 ks
2 strúčiky
8 semienok
1 ČL drvené
1 ks
8 ks
 kúsok (alebo 1/2 ČL sušeného)
4 hrnčeky
1 ks
1 ks
1 g
Omáčka:
2 hrnčeky
1 ks
3 PL
3/4 ČL
1 ks
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Ryžu poriadne umyjeme pod tečúcou studenou vodou a potom necháme asi 30 minút namočenú. Vo veľkej nepriľnavej panvici rozohrejeme na miernom ohni olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme za stáleho miešania, pokiaľ cibuľa nezmäkne. Pridáme nakrájaný cesnak, ktorý restujeme asi 1 minútu. Potom pridáme kardamóm, koriander, škoricu, klinčeky, zázvor, citrónovú trávu, bobkový list a čierne korenie. Prehrejeme, aby sa uvoľnila aróma a pridáme ryžu. Opečieme, kým ryža nezačne byť sklovitá a ľahko zlatistá. Pridáme vodu, namočený šafran, soľ a privedieme k varu. Znížime teplotu a dusíme, zakryté asi 10 minút. Väčšina vody sa odparí a potom necháme ryžu ešte asi 20 minút odpočinúť.

  2. 2

    Pečeň nakrájame na plátky, narežeme kraje, aby sa počas pečenia nekrútili. Surové okoreníme zmesou garam masala a obalíme ich v múke. Solíme až na záver po opečení. Plátky pečene opečieme z oboch strán na oleji (múka sa pri pečení zatiahne a udrží šťavu vo vnútri pečene). Opečené plátky vyberieme a na olej dáme nasekanú cibuľu a polejeme červeným vínnym octom. Do omáčky pridáme figový sirup (dobrá alternatíva sladidla). Pridáme štipku rímskej rasce a do tohto základu vložíme naspäť opečenú pečeň. Pri miernom ohni necháme dôjsť, aby mali stred prepečený, ale ružový. Úplne na záver pečeň osolíme.

  3. 3

    Omáčka: Do jogurtu primiešame nasekanú cibuľu, nakrájané uhorky, dochutíme garam masalou a pokrájanou čili papričkou, osolíme, okoreníme a pridáme nasekané lístky čerstvej mäty. Všetko spolu zamiešame. Servírujeme k pečeni a k ryži.

Diskusia k receptu

evanaaa
To by mi ani kuch. linka nestačila na všetky tie suroviny, čo do toho idú...ale aj tak by som rada ochutnala hotové jedlo :)
1x leaela