Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta fotorecept
Foto: eliniatko
Tento predvianočný recept je tradičnou švédskou "fika" pochúťkou, teda dezertom, ktorý sa pečie 13. decembra - na Sviatok svetiel, Svätú Luciu. Tradične je Zobraziť celý popisTento predvianočný recept je tradičnou švédskou "fika" pochúťkou, teda dezertom, ktorý sa pečie 13. decembra - na Sviatok svetiel, Svätú Luciu. Tradične je sviatok o procesii dievčat v bielych šatách previazaných červenou stuhou, s "korunou" zo sviečok, a doma je Lussekatter podávaný rodičom najstaršou dcérou na raňajky. Esíčka so šafránom, sviežim kardamómom a hrozienkom na každej strane, sú výbornou sviatočnou pochutinou, najlepšie teplé, no je úplne ok ich pred zjedením ohriať v mikrovlnke.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
175 ml (použili sme bezlaktózové) |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL (do mlieka) |
|
50 g (do cesta) |
|
1 bal. |
|
500 g (použili sme bezlepkovú) |
|
štipka |
|
štipka drvený (voliteľné) |
|
60 g (alebo margarín) |
|
1/4 hrnčeka (alebo kyslá smotana) |
|
2 ks |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Nechaj zovrieť mlieko, 1 lyžičku cukru a šafrán. Mlieko chytí krásnu žltú farbu. Nechaj vychladnúť tak, aby stále bolo teplé, ale nie horúce.
-
2
Keď je zmes teplá, ale nepáli, vysyp do nej balíček sušeného droždia. Počkaj, kým spení.
-
3
Kým čakáš na vychladnutie či spenenie, rozmixuj si pol kila múky (my sme doma bezlepkoví, takže sme robili z bezlepkovej múky, ale môže byť aj múka hladká), väčšiu štipku soli, 50 g cukru (použili sme hnedý) a väčšiu štipku kardamómu. Ja ho veľmi ľúbim, ale nie každý ho používa, takže ak ho nemáš alebo nemáš rada, nie je nutné ho použiť.
-
4
Do suchej zmesi potom vlej šafránové mlieko, pridaj 2 vajíčka, maslo a jogurt (či kyslú smotanu). Riadne zmiešaj - odporúčam kuchynský robot na pomalých otáčkach, ale to tiež nie je nutnosť. Cesto bude mierne lepkavé, je to úplne v poriadku - samozrejme nemalo by byť tekuté (ak sa ti zdá moc, pridávaj po lyžičkách ešte múku).
-
5
Cesto prikry a nechaj kysnúť hodinku až dve, zväčší sa približne na dvojnásobnú veľkosť.
-
6
Cesto stlač, odtrhni kúsok, vyformuj guľôčku a z nej "hadíka". Hadíkov vytvaruj do "eska" - dve špirály na každom konci. Samozrejme, je možné vytvoriť aj obyčajné "osie hniezda", ak to preferuješ, ale tradičný tvar je písmeno S.
-
7
Eská ukladaj rovno na papierom na pečenie vystlaný plech a prikry fóliou alebo utierkou, nech ešte 30 minút kysnú. Medzitým si daj rozohriať rúru na 200 stupňov Celzia.
-
8
Pred vložením esíčiek do rúry ich v každom strede špirály vyplň hrozienkom a celok potri rozšľahaným vajíčkom. Peč cca 10 minút resp. kým nezozlatnú, ideálne je v polovici času pečenia otočiť plech pre rovnomerné dopečenie.
-
9
Hotovo! Lussekatter, Lucijské fika esíčka sme robili bezlepkové a bezlaktózové (bežne ale bývajú aj z bežnej múky a mlieka/masla, takže ako ti to vyhovuje viac). Aj z bezlepkovej múky sú výborné a dobre sa s cestom pracuje. Chuť je podobná maslovým brioškám, ale so silným podtónom šafránu. Výborne chutia aj teplé s trochou masla.
-
10
Aj keď postup má viacero bodov, zvládne ho, verím, aj bežná gazdinka, a chuť je originálna, svieža vďaka hrozienkam, a unikátna vďaka šafránu a kardamómu. My sme v tomto fotorecepte robili dvojnásobnú dávku - z jednej vyjde cca 10-20 esíčok podľa veľkosti, akú robíš. Daj vedieť, ako sa podarili a či sa táto nezvyklá no stále pomerne povedomá chuť u vás doma ujala!
-
11
Dobrú chuť prajem! A krásne adventné odbobie a veselé Vianoce :-)
Krásne sviatky!
pečiva ktorými chcem urobiť radosť mojim vnúčatám, nakoľko sú bezlepkáči a ja sa učím
upiecť im niečo dobre. Konečne sa budeme môcť aj navštíviť. Už sme všetci po očkovaní .