Recepty, kde je šafran
Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta
Tento predvianočný recept je tradičnou švédskou "fika" pochúťkou, teda dezertom, ktorý sa pečie 13. decembra - na Sviatok
svetiel, Svätú Luciu....
Rizoto so sumčekom
Rybu zbavíme kože a pokrájame na 2–3 cm
kúsky, osolíme a okoreníme. Maslo roztopíme,
pridáme olivový...
Kurací vývar so šafranovými rezancami
Uvaríme klasický kurací vývar, na ktorý použijeme kuracie mäso a
údené kosti (kúpime už zaúdené u mäsiara),...
Pstruh s bylinkovou plnkou a tvarohovými knedličkami
Pstruhy upravíme na filety. Do mixéra dáme odrezky z ryby, smotanu, cibuľu, soľ,...
Zubáč so šafranovým feniklom a s estragónovou penou
Zubáča osolíme, okoreníme
a opečieme na oleji s tymianom
tak, aby koža bola chrumkavá,
dĺžka pečenia záleží...
Kysnuté koláče, ktoré sa vždy podaria
Múku s droždím zmiešame, pridáme cukor a necháme odpočinúť 10 minút.
Maslo rozpustíme v mlieku, ...
Kuracia paella s plodmi mora zo Španielska
Svet na tanieri – takéto varenie nielen zasýti,
ale vnesie do kuchyne kus dobrodružného
a počas leta aj dovolenkového ducha.
Inšpirácie z rôznych končín zemegule
prinášajú nové exotické príchute do nášho
jedálneho lístka....
Perlička na pive a mede so šafranovým rizotom
Prsia z perličky osolíme, okoreníme,
opečieme ju na masle, pridáme med a pivo.
Perličku dorábame...
Risotto Milanese - národné jedlo Talianska
História rizota sa prirodzene spája s príchodom ryže do Talianska. Priniesli ju pravdepodobne Arabi v stredoveku...
Citrónovo-šafranové pečené krídelká
Kuracie krídelká mám odjakživa najradšej zo všetkých časti kurčaťa - čím to je, to neviem...
Paella s marinovaným tofu
Tofu nakrájame na hrubšie plátky, zeleninu na malé kúsky. Tofu opečieme na rozohriatej panvici na...
Šafránové risotto
Takéto šafránové risotto môžete poznať pod názvom
milánske. Aj keď možno na prvý pohľad vyzerá
jednoduché...
Paella Valenciana - národné jedlo Španielska
Ryža sa v Španielsku začala pestovať v 10. storočí, najmä vo Valencii. Španieli si...
Pečené kuriatko so šafranovým rizotom
Jarné kuriatka umyjeme, osušíme a vykostíme. Na
panvici zohrejeme maslo a mäso poopekáme, vložíme
do rúry...
Morčacie závitky s gaštanmi a mangoldom s cuketovým rizotom
Morčacie prsia nakrájame a naklepeme
4 rezne po 150 g. Zvyšných 200 g zomelieme,
pridáme vajcia, ...
Panenka s pistáciovou kôrkou a vínovým rizotom
Mäso odblaníme a pokrájame na hrubé medailóniky. Osolíme, okoreníme, potrieme olejom a poukladáme do...
Rybí polévka se smetanou
Nejprve si uvaříme ryby v osolené vodě s bobkovým listem a kuličkami pepře. Pak přecedíme a...
Harira - marocká polievka
So zimou vždy spájam teplé polievky, ktoré super rozohrejú naše telo. Ale popritom táto
marocká...
Kuskus so zeleninou na marocký spôsob
Exotika na tanieri: Piatkový marocký obed - Kuskus so zeleninou
Vyprážané kysnuté guľôčky so šafranovým pudingom
Cesto: Všetky suroviny na cesto
vymiešame a necháme 45
minút kysnúť. Z vykysnutého
cesta urobíme guľky, ktoré
vysmažíme v...
Arančini s malinami a bielou čokoládou
Ryžu uvaríme v mandľovom mlieku domäkka (podľa potreby prilievame vodu). Počas varenia pridáme palmový cukor, ...
Rybacia polievka s toastom „aioli“
Rybacie hlavy vložíme do studenej vody, pridáme polovicu z očistenej zeleniny, soľ, korenie a...
Pstruhom plnené ravioly v šafranovej omáčke
Z múky, vajec a trošky soli urobíme cesto. Zabalíme
do fólie a dáme na hodinu odležať...
Rizoto s plodmi mora
Šalotku opražíme na oleji. Pridáme tymian a ryžu
arborio. Ryžu potom pražíme ešte asi 7 minút....
Paella s kuracím mäsom
Paella je určite jedno z najznámejších jedál španielskej kuchyne. Zväčša sa pripravuje z ryže, morských...
Ryžové guľôčky
Je známe, že ryža je strážkyňou štíhlej línie a ako sa patrí na ryžové guľôčky, ...
Rolka zo pstruha v šafranovej omáčke
Na dosku položíme filety zo pstruha kožou nadol a mierne ich sklepeme dokopy. Osolíme, okoreníme....
Paella Valenciana
Práve som sa vrátila z dvojtýždňového objavovania (a ochutnávania) Španielska.
Začalo to na konferencii povinnosťami a...
Rizoto na španielsky spôsob
Rizoto bohaté na všelijaké koreniny, od kurkumy, Podravka ochucovadla až po chilli, vás prenesie...
Pečený králik na víne
Vyskúšajte špecialitu pečený králik s cuketou a paradajkami na ružovom víne.
Ropa vieja z Gran Canarie
Ropa vieja (čítaj vijecha) alebo "staré prádlo" sú niečo podobné ako guláš alebo prívarok/Eintopf s vareným, ...
Lussekatter - švédske šafránové svätolucijské esíčka z kysnutého cesta
Tento predvianočný recept je tradičnou švédskou "fika" pochúťkou, teda dezertom, ktorý sa pečie 13. decembra - na Sviatok svetiel, Svätú Luciu....
Rizoto so sumčekom
Rybu zbavíme kože a pokrájame na 2–3 cm kúsky, osolíme a okoreníme. Maslo roztopíme, pridáme olivový...
Kurací vývar so šafranovými rezancami
Uvaríme klasický kurací vývar, na ktorý použijeme kuracie mäso a údené kosti (kúpime už zaúdené u mäsiara),...
Pstruh s bylinkovou plnkou a tvarohovými knedličkami
Pstruhy upravíme na filety. Do mixéra dáme odrezky z ryby, smotanu, cibuľu, soľ,...
Zubáč so šafranovým feniklom a s estragónovou penou
Zubáča osolíme, okoreníme a opečieme na oleji s tymianom tak, aby koža bola chrumkavá, dĺžka pečenia záleží...
Kysnuté koláče, ktoré sa vždy podaria
Múku s droždím zmiešame, pridáme cukor a necháme odpočinúť 10 minút. Maslo rozpustíme v mlieku, ...
Kuracia paella s plodmi mora zo Španielska
Svet na tanieri – takéto varenie nielen zasýti, ale vnesie do kuchyne kus dobrodružného a počas leta aj dovolenkového ducha. Inšpirácie z rôznych končín zemegule prinášajú nové exotické príchute do nášho jedálneho lístka....
Perlička na pive a mede so šafranovým rizotom
Prsia z perličky osolíme, okoreníme, opečieme ju na masle, pridáme med a pivo. Perličku dorábame...
Risotto Milanese - národné jedlo Talianska
História rizota sa prirodzene spája s príchodom ryže do Talianska. Priniesli ju pravdepodobne Arabi v stredoveku...
Citrónovo-šafranové pečené krídelká
Kuracie krídelká mám odjakživa najradšej zo všetkých časti kurčaťa - čím to je, to neviem...
Paella s marinovaným tofu
Tofu nakrájame na hrubšie plátky, zeleninu na malé kúsky. Tofu opečieme na rozohriatej panvici na...
Šafránové risotto
Takéto šafránové risotto môžete poznať pod názvom milánske. Aj keď možno na prvý pohľad vyzerá jednoduché...
Paella Valenciana - národné jedlo Španielska
Ryža sa v Španielsku začala pestovať v 10. storočí, najmä vo Valencii. Španieli si...
Pečené kuriatko so šafranovým rizotom
Jarné kuriatka umyjeme, osušíme a vykostíme. Na panvici zohrejeme maslo a mäso poopekáme, vložíme do rúry...
Morčacie závitky s gaštanmi a mangoldom s cuketovým rizotom
Morčacie prsia nakrájame a naklepeme 4 rezne po 150 g. Zvyšných 200 g zomelieme, pridáme vajcia, ...
Panenka s pistáciovou kôrkou a vínovým rizotom
Mäso odblaníme a pokrájame na hrubé medailóniky. Osolíme, okoreníme, potrieme olejom a poukladáme do...
Rybí polévka se smetanou
Nejprve si uvaříme ryby v osolené vodě s bobkovým listem a kuličkami pepře. Pak přecedíme a...
Harira - marocká polievka
So zimou vždy spájam teplé polievky, ktoré super rozohrejú naše telo. Ale popritom táto marocká...
Kuskus so zeleninou na marocký spôsob
Exotika na tanieri: Piatkový marocký obed - Kuskus so zeleninou
Vyprážané kysnuté guľôčky so šafranovým pudingom
Cesto: Všetky suroviny na cesto vymiešame a necháme 45 minút kysnúť. Z vykysnutého cesta urobíme guľky, ktoré vysmažíme v...
Arančini s malinami a bielou čokoládou
Ryžu uvaríme v mandľovom mlieku domäkka (podľa potreby prilievame vodu). Počas varenia pridáme palmový cukor, ...
Rybacia polievka s toastom „aioli“
Rybacie hlavy vložíme do studenej vody, pridáme polovicu z očistenej zeleniny, soľ, korenie a...
Pstruhom plnené ravioly v šafranovej omáčke
Z múky, vajec a trošky soli urobíme cesto. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu odležať...
Rizoto s plodmi mora
Šalotku opražíme na oleji. Pridáme tymian a ryžu arborio. Ryžu potom pražíme ešte asi 7 minút....
Paella s kuracím mäsom
Paella je určite jedno z najznámejších jedál španielskej kuchyne. Zväčša sa pripravuje z ryže, morských...
Ryžové guľôčky
Je známe, že ryža je strážkyňou štíhlej línie a ako sa patrí na ryžové guľôčky, ...
Rolka zo pstruha v šafranovej omáčke
Na dosku položíme filety zo pstruha kožou nadol a mierne ich sklepeme dokopy. Osolíme, okoreníme....
Paella Valenciana
Práve som sa vrátila z dvojtýždňového objavovania (a ochutnávania) Španielska. Začalo to na konferencii povinnosťami a...
Rizoto na španielsky spôsob
Rizoto bohaté na všelijaké koreniny, od kurkumy, Podravka ochucovadla až po chilli, vás prenesie...
Pečený králik na víne
Vyskúšajte špecialitu pečený králik s cuketou a paradajkami na ružovom víne.
Ropa vieja z Gran Canarie
Ropa vieja (čítaj vijecha) alebo "staré prádlo" sú niečo podobné ako guláš alebo prívarok/Eintopf s vareným, ...