Linguine s krevetami a cuketou
foodblogerka a lektorka stredomorskej kuchyne, 8. júla 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Postup
-
1
Cestoviny dáme variť do vriacej vody, do ktorej sme pridali soľ. Varíme ich, aby boli al dente. Pomocou škrabky na čistenie zeleniny cuketu aj so šupkou nakrájame na tenké plátky. Plátky vložíme na pár minút do vriacej osolenej vody. Potom ich vyberieme a dáme ochladiť do studenej vody.
- 2
Do malej misky dáme 1 lyžičku sušeného šafranu, ktorý zalejeme teplou prevarenou vodou a necháme chvíľu lúhovať. Medzitým dáme na panvicu olivový olej, na ktorom pomaly zahrievame strúčiky cesnaku. Pridáme krevety, soľ a čierne korenie a prudko restujeme 5 minút. Nakoniec pridáme smotanu na šľahanie, šafranový nálev aj s kúskami šafranu a ešte chvíľu prehrievame. Do krevetovej zmesi pridáme uvarené scedené cestoviny, premiešame a už nevaríme.
- 3
Na záver cestoviny ochutíme šťavou z čerstvého citróna, nastrúhanou citrónovou kôrou a plátkami cukety.
- 4
TIP: Je dôležité, aby boli cestoviny uvarené al dente (na skus), pretože ich takto vieme veľmi dobre stráviť. Príliš dlhé varenie cestovín spôsobí, že sú mäkké – a jedia sa rýchlo. Tráviace enzýmy (ptyalín) obsiahnuté v slinách tak nemôžu urobiť svoju prácu.
Tiež cestoviny:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu