Gulab jammun (dezert)
Akshay Kumar Dixit
majiteľ indickej reštaurácie Ashoka v Bratislave, 2. decembra 2020
majiteľ indickej reštaurácie Ashoka v Bratislave, 2. decembra 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
14 ks
porcií
porcií
45 minút
príprava
príprava
Suroviny
100 g |
|
60 g (možno nahradiť pšeničnou hladkou múkou) |
|
2 PL |
|
1/2 OL |
|
podľa potreby |
|
Na vyprážanie: | |
(alebo olej) |
|
Cukrový sirup: | |
450 g |
|
470 ml |
|
2 tobolky |
|
1/4 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Do misy dáme sušené mlieko, múku a prášok do pečiva. Pridáme dva lyžice ghee a mlieko podľa potreby, aby vzniklo mäkké cesto. Zakryjeme a necháme 10 minút odpočívať.
- 2
Zatiaľ pripravíme cukrový sirup z vody, cukru, kardamómu a šafranu. Dobre premiešame a keď sa začne variť, varíme ešte päť minút. Vypneme, pridáme citrónovú šťavu a ružovú vodu. Zakryjeme a odložíme bokom.
- 3
Z cesta pripravíme guľôčky, teba dať pozor, aby boli hladké a neboli v nich praskliny. Vyprážame na strednom plameni dozlata. Vypražené vložíme do cukrového sirupu a necháme v ňom minimálne dve hodiny, resp. dovtedy, kým guľôčky „jammun“ neabsorbujú všetok sirup a nezdvojnásobia svoj objem. Podávajú sa samotné, ale môžu sa servírovať aj so zmrzlinou.
Tiež dezert:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Odpoveď od autora receptu:
Guľočky získajú hnedú farbu tým, že sa vypražia do zlata a nasiaknu cukrovým sirupom.