Gulab jammun (dezert)

Akshay Kumar Dixit
majiteľ indickej reštaurácie Ashoka v Bratislave, 2. decembra 2020
Gulab jammun (dezert)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
14 ks
porcií
45 minút
príprava

Suroviny

100 g
60 g (možno nahradiť pšeničnou hladkou múkou)
2 PL
1/2 OL
podľa potreby
Na vyprážanie:
 (alebo olej)
Cukrový sirup:
450 g
470 ml
2 tobolky
1/4 PL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Do misy dáme sušené mlieko, múku a prášok do pečiva. Pridáme dva lyžice ghee a mlieko podľa potreby, aby vzniklo mäkké cesto. Zakryjeme a necháme 10 minút odpočívať.

  2. 2

    Zatiaľ pripravíme cukrový sirup z vody, cukru, kardamómu a šafranu. Dobre premiešame a keď sa začne variť, varíme ešte päť minút. Vypneme, pridáme citrónovú šťavu a ružovú vodu. Zakryjeme a odložíme bokom.

  3. 3

    Z cesta pripravíme guľôčky, teba dať pozor, aby boli hladké a neboli v nich praskliny. Vyprážame na strednom plameni dozlata. Vypražené vložíme do cukrového sirupu a necháme v ňom minimálne dve hodiny, resp. dovtedy, kým guľôčky „jammun“ neabsorbujú všetok sirup a nezdvojnásobia svoj objem. Podávajú sa samotné, ale môžu sa servírovať aj so zmrzlinou.

Diskusia k receptu

redakcia
@smejkad (3.12.2020 06:06)

Odpoveď od autora receptu:
Guľočky získajú hnedú farbu tým, že sa vypražia do zlata a nasiaknu cukrovým sirupom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia