2010 nemá fotku

2010

«1 2 ...4 »

Studená višňová polievka (Meggyleves) Studená višňová polievka (Meggyleves) Vaše

Maďarská klasika preložená do 21. storočia ako RAW verzia

Pečené gaštany (fotorecept) Pečené gaštany (fotorecept) Vaše

Nevhodný termín na Slovensku, ale u nás je už jeseň. Kúpil som gaštany, ale sú menšie a našťastie máme uja googla, tak som skúsil tento recept. Včera sa mi nedarilo, boli vysušené, ale táto metóda je OK.

Kuracia nátierka Kuracia nátierka Vaše

Ked ostane z kuracieho masa, tak na druhy den robim vyprazanu ryzu, taka azijska verzia slovenskeho rizota. Tento raz som hladal po internete co sa da este ine spravit, zo zvyskov grilovanej kuraciny. Toto som nasiel na korejskej stranke. Jednoduche a rychle.

Kuracie prsia Čínska fúzia (fotorecept) Kuracie prsia Čínska fúzia (fotorecept) Vaše

Taký jednoduchý čínsky postup, ale s európskymi surovinami.

Skoro konfit (fotorecept) Skoro konfit (fotorecept) Vaše

Konfit je francuzska klasika, kde sa kacka pecie vo vlastnom tuku, ale z kacice zo supermarketu sa taketo zazraky robit nedaju. Od Vianoc robime treti krat tuto zbastardizovanu verziu.

Zemiaková ryža (fotorecept) Zemiaková ryža (fotorecept) Vaše

Mladi asi nemaju zabrany vo vareni zmenit postupy a ingrediencie a je to jedno z ktorej krajiny su. Tento recept je z casti prebrany z blogu mladej Cinanky, ktora ma rada vyprazanu ryzu ale aj zemiaky a slaninu. Mnozstva nedavam - to co ostalo od vcera. https://omnivorescookbook.com/potato-fried-rice/

Domáca kôprová (fotorecept) Domáca kôprová (fotorecept) Vaše

Išiel som robiť klasickú zelenú fazuľkovú kôprovú omáčku. Vždy robím len z čerstvej fazuľky. Kúpil som krásny zväzok čerstvého kôpru aj s korienkami (Ázijci používajú aj tie, majú väčšiu arómu), ale cena fazuľky ma vystrela. Hneď vedľa bol za tretinovú cenu thajský baklažán. Tak sa zrodila domáca fúzia.

Ananásová salsa Ananásová salsa Vaše

Ked tu moze byt 200 receptov na pagace, mozno sa zmesti zopar aj na ananasovu salsu. Ja som mal cerstvy ananas ale da sa aj z konzervy.

Mušle s chilli džemom a bazalkou (fotorecept) Mušle s chilli džemom a bazalkou (fotorecept) Vaše

Bolo mi ľúto vyhodiť thajskú bazalku, tak som zalovil v kuchárskej knihe Thai Street Food. Odtiaľ mám tento recept s krkolomným menom, Hoi Laai Pat Nahm prik Pao.

Thajská klasika Pad Kra Pao (fotorecept) Thajská klasika Pad Kra Pao (fotorecept) Vaše

Dlho nebolo pridane daco exoticke. Pre tych co nemaju radi komplexne chute a stiplave radsej nech prehliadnu tento recept. Thajska kuchyna je taka kde sa stiplave, slane, sladke a aromaticke miesa. Takze mlete bravcove , stir fry so zelenou fazulkou vela cesnaku, chilli este viac bazalky.

Mrkvový šalát (Copper Penny) Mrkvový šalát (Copper Penny) Vaše

No toto je asi posledny africky vytvor, v preklade "concoction". Mrkva na uplne iny sposob, neviem, kto to tam vymyslel, ale mal zmysel pre recesiu a z dakeho neznameho dovodu je aj popularny. Takze mrkva na sladko-kyslo v paradajkovej polievke.

 Zelená fazuľka so zemiakmi a uhorkový sambal (fotorecept) Zelená fazuľka so zemiakmi a uhorkový sambal (fotorecept) Vaše

Prisla mi pod ruky juhoafricka tocena klobasa, boerewors tak som si vygoogloval aj ich domace prilohy, boereboontjies - fazulku so zemiakmi a uhorkovy sambal aj ked sa zdaju cudne, chutili vyborne. Zelena fazulka so zemiakmi je zjednodusena kopia holandskeho receptu a uhorkovy sambal, ma asi komplikovanejsiu historiu lebo sambal -ochutena chili omacka je typicka pre indonezsku a malajsku kuchynu.

Klasický bok choy (fotorecept) Klasický bok choy (fotorecept) Vaše

Jedna z najbežnejších a asi najpopulárnejších príloh v ázijských reštauráciách. (Vraj ma aj protirakovinové účinky?) Väčšinou je podobne upravená, ako som sa snažil pridať.

Čínska „sopľová“ Čínska „sopľová“ Vaše

Tak sme ju volali v družine a ja som bol na nu alergický, možno práve pre ten puberťácky názov. Varí sa aj v Ázii, a toto je jedna z verzii. Po anglicky sa táto polievka volá v reštauráciách Drop egg soup.

Jedno mäso - dva rozličné rezne (fotorecept) Jedno mäso - dva rozličné rezne (fotorecept) Vaše

Vcera tu bol taky komentar ohladom robenia reznov z kare. Kde kare bolo prirovnane k pilinam. Tak v ramci prazdnin a odmasteneho a odkosteneho kare, ktore ma cakalo v chladnicke na rezne, som si vyskusal dve pripravy reznov a dokazal, ze perfektne stavnate rezne sa daju spravit aj z kare. 1- na Slovensku 2- v Japonsku

Kuracie stehná v uhorkovom náleve Kuracie stehná v uhorkovom náleve Vaše

Ja sa dam nahovorit na bars aku haluz. Tu sa dakdo vychvaloval, ze naklada kuracie maso do uhorkovej vody - nalevu, co ostane zo zavaranych uhoriek. http://www.thekitchn.com/recipe-dill-pickle-chicken-245428 Jasne, ze som musel vyskusat, prave skoro prazdna flasa z uhoriek cakala v chladnicke.

„Nezdravá“ tekvicová polievka „Nezdravá“ tekvicová polievka Vaše

Myslim, ze rovnakych receptov je tu asi viac len na pagace. Na tekvicovu je tu najmenej 100, vacsina z nich je super zdrava. Do tridsiatky som zil na Slovensku a o tekvicovej kremovej som ani nepocul, ani som ju dovtedy nejedol. Inspiroval ma Matt Preston, co pridal 9 receptov na tekvicovu od thajskej po karibsku a pise: keby bola nemecka, asi by mala udene bravcove koleno. Tak som spravil. http://www.delicious.com.au/food-files/how-to/collections/matt-prestons-secret-tips-thatll-transform-pumpkin-soup/5UaEbur0

Cuketa Cocozelle - exotický recept pre dôchodcov Cuketa Cocozelle - exotický recept pre dôchodcov Vaše

No cocozelle som nemohol nájsť - je to pásikovaná cukina od Neapola, tak som ju nahradil mladou cukinou záhradnou.

Šmykľavý šalát - ázijský (fotorecept) Šmykľavý šalát - ázijský (fotorecept) Vaše

Ja mám túto slovenskú klasiku veľmi rád a často sa u nás podobne robila ako tu je starší recept od Alexdidi https://varecha.pravda.sk/recepty/zemiakovo-cibulovy-salat-fotorecept/9179-recept.html ale recepty sú na to, aby sa aj pomenili, dakedy k lepšiemu, dakedy k horšiemu.

Divina ako minútka (fotorecept) Divina ako minútka (fotorecept) Vaše

Pred pár týždňami tu bola diskusia o divine, že sa nedá pripraviť ako minútka a že ju treba umučiť dlhou prípravou, aby sa dala jesť. Vybral som si naschvál asi jedno z najchudších, len s 1 percentom tuku a najsvalnatejších druhov mäsa na pokus: klokana.


«1 2 ...4 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist