Recept vkladám špeciálne pre @mijaita.
príprava
na 200 °C
Suroviny
300 g |
|
150-180 ml vlažná |
|
90 ml vlažné |
|
15 g čerstvé |
|
1/3 PL |
|
1/2 PL |
|
1/2-1 PL |
|
1/2 PL |
|
Na potretie: | |
2 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Vlažné mlieko a vodu zmiešame. Do hrnčeka dáme droždie, cukor a zalejeme časťou z mlieko-vody. Necháme vzísť krások. Do misy navážime preosiatu hladkú ražnú múku, pridáme soľ, rascu, vykysnutý kvások a zbytok mlieko-vody. V robote vymiesime cesto (môj KitchenAid to má na 1. stupni za 10 minút hotovo). Vymiesené cesto je pružné a nelepí sa. Necháme kysnút´ 45-60 minút.
- 2
Na plech dáme papier na pečenie. Vykysnuté cesto mierne premiesime a upravíme do požadovaného tvaru. Necháme 20-30 minút podkysnúť. Do rúry dáme smaltovaný hrnček s vodou a zapneme rúru na 200 °C.
- 3
Vrch nakysnutého chlebíka narežeme žiletkou do ľubovoľného vzoru. Štetcom potrieme celý chlieb smotanou zmiešanou s vodou. Tento úkon zopakujeme aj keď upečený chlieb vyberieme z rúry. Kôrka bude príjemne mäkká. Kto chce kôrku tvrdú, tento krok vynechá a potrie len slanou vodou pred pečením. Pečieme zhruba 40-50 minút. Hotový chlebík váži zhruba 490 gramov.
- 4
Samozrejme, že sa dajú pridať rôzne semienka, orechy atď.
Tiež ražný chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Už ho tu máš.
😂 v pohode, mám oveľa horšie veci na svedomí.
Len dodatočne upozorňujem, že každá múka inak saje tekutiny. Cesto má byť viac menej nelepivé a pružné. Chlieb je hutnejší, nemá bublinky a nie je “nadýchaný”.
Budem sa úprimne tešiť ak sa Ti podarí k Tvojej spokojnosti.