Ražný chlieb
Ražný chlieb

Malý ražný chlebík

zolik - fotkazolik, 29. júna 2025
Malý ražný chlebík
Foto: zolik

Recept vkladám špeciálne pre @mijaita.

180 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
150-180 ml vlažná
90 ml vlažné
15 g čerstvé
1/3 PL
1/2 PL
1/2-1 PL
1/2 PL
Na potretie:
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Vlažné mlieko a vodu zmiešame. Do hrnčeka dáme droždie, cukor a zalejeme časťou z mlieko-vody. Necháme vzísť krások. Do misy navážime preosiatu hladkú ražnú múku, pridáme soľ, rascu, vykysnutý kvások a zbytok mlieko-vody. V robote vymiesime cesto (môj KitchenAid to má na 1. stupni za 10 minút hotovo). Vymiesené cesto je pružné a nelepí sa. Necháme kysnút´ 45-60 minút.

  2. 2

    Na plech dáme papier na pečenie. Vykysnuté cesto mierne premiesime a upravíme do požadovaného tvaru. Necháme 20-30 minút podkysnúť. Do rúry dáme smaltovaný hrnček s vodou a zapneme rúru na 200 °C.

  3. 3

    Vrch nakysnutého chlebíka narežeme žiletkou do ľubovoľného vzoru. Štetcom potrieme celý chlieb smotanou zmiešanou s vodou. Tento úkon zopakujeme aj keď upečený chlieb vyberieme z rúry. Kôrka bude príjemne mäkká. Kto chce kôrku tvrdú, tento krok vynechá a potrie len slanou vodou pred pečením. Pečieme zhruba 40-50 minút. Hotový chlebík váži zhruba 490 gramov.

    Malý ražný chlebík  - obrázok 3
  4. 4

    Samozrejme, že sa dajú pridať rôzne semienka, orechy atď.

    Malý ražný chlebík  - obrázok 4

Diskusia k receptu

mijaita
Máš to u mě, "zolicku" :-) Ted uz jen koupit žitnou mouku a pockat az skonci ta odporná vedra. Čiste zitny jsem jeste nejedla, uz se tesim, máš muj pokus na svedomí! :-)
zolik
@mijaita (29.6.2025 16:22)
😂 v pohode, mám oveľa horšie veci na svedomí.
Len dodatočne upozorňujem, že každá múka inak saje tekutiny. Cesto má byť viac menej nelepivé a pružné. Chlieb je hutnejší, nemá bublinky a nie je “nadýchaný”.
Budem sa úprimne tešiť ak sa Ti podarí k Tvojej spokojnosti.
dvorka
Pochválim sa so svojim ražným chlebíkom. Suroviny som dala podľa receptu, len soli menej (a aj tak sa mi vidí slaný, ale to je len môj chuťový pocit nakoľko už roky solím menej.) Chlebík sa mi, myslím si, vydaril. A je celkom očkatý. Veľká vďaka za recept. Mala som neotvorenú chlebovú ražnú múku - bola pretkaná moľovou pavučinou, tak som ju aspoň preosiala a časť dala do pečenia.


1x haji
zolik
Wau, fantastický. Vyzerá úžasne. Úvodnú fotku by som mala vymeniť za Tvoju!
Veľmi sa teším, že si s receptom spokojná 😍
Je pravda, že ja soľou našetrím.
Ďakujem za Tvoju odozvu a pozdravujem
2x haji a dvorka
haji
Pěkný a odvážný receptík. Režná moouka je dost hutná a vzniklý chléb je těžký, víc se drobí. Pokud nevadí, písnu o mixu mouky. Nejlepší poměr mouky je 2/3 hladké pšeničné mouky T650 a 1/3 režné mouky. Pak je chlebík nadýchaný a chutná klasicky chlebově.