Ražný chlieb
Ražný chlieb

Malý ražný chlebík

zolik - fotkazolik, dnes 15:18
Malý ražný chlebík
Foto: zolik

Recept vkladám špeciálne pre @mijaita.

180 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
150-180 ml vlažná
90 ml vlažné
15 g čerstvé
1/3 PL
1/2 PL
1/2-1 PL
1/2 PL
Na potretie:
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Vlažné mlieko a vodu zmiešame. Do hrnčeka dáme droždie, cukor a zalejeme časťou z mlieko-vody. Necháme vzísť krások. Do misy navážime preosiatu hladkú ražnú múku, pridáme soľ, rascu, vykysnutý kvások a zbytok mlieko-vody. V robote vymiesime cesto (môj KitchenAid to má na 1. stupni za 10 minút hotovo). Vymiesené cesto je pružné a nelepí sa. Necháme kysnút´ 45-60 minút.

  2. 2

    Na plech dáme papier na pečenie. Vykysnuté cesto mierne premiesime a upravíme do požadovaného tvaru. Necháme 20-30 minút podkysnúť. Do rúry dáme smaltovaný hrnček s vodou a zapneme rúru na 200 °C.

  3. 3

    Vrch nakysnutého chlebíka narežeme žiletkou do ľubovoľného vzoru. Štetcom potrieme celý chlieb smotanou zmiešanou s vodou. Tento úkon zopakujeme aj keď upečený chlieb vyberieme z rúry. Kôrka bude príjemne mäkká. Kto chce kôrku tvrdú, tento krok vynechá a potrie len slanou vodou pred pečením. Pečieme zhruba 40-50 minút. Hotový chlebík váži zhruba 490 gramov.

    Malý ražný chlebík  - obrázok 3
  4. 4

    Samozrejme, že sa dajú pridať rôzne semienka, orechy atď.

    Malý ražný chlebík  - obrázok 4

Diskusia k receptu

mijaita
Máš to u mě, "zolicku" :-) Ted uz jen koupit žitnou mouku a pockat az skonci ta odporná vedra. Čiste zitny jsem jeste nejedla, uz se tesim, máš muj pokus na svedomí! :-)
1x zolik
zolik
@mijaita (29.6.2025 16:22)
😂 v pohode, mám oveľa horšie veci na svedomí.
Len dodatočne upozorňujem, že každá múka inak saje tekutiny. Cesto má byť viac menej nelepivé a pružné. Chlieb je hutnejší, nemá bublinky a nie je “nadýchaný”.
Budem sa úprimne tešiť ak sa Ti podarí k Tvojej spokojnosti.