Semienkové keksíky
Recept 2 v 1, pomíňala som semienka a aj sme si pochutili.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
1/2 šálky (1 šálka = 200 ml) |
|
1/3 šálky |
|
3/4 šálky (slnečnicové, tekvicové, ľanové) |
|
1/4 šálky (pokrájané nadrobno) |
|
1 PL celý |
|
1/2 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1/2 ČL |
|
2-3 PL |
|
1 PL (alebo iné tekuté sladidlo) |
|
4-6 PL |
|
1 hrsť (čerstvý tymian, rozmarín, oregano, saturejka, petržlenová vňať) |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny dáme do vhodnej misy a spracujeme z nich kompaktné cesto. Vodu pridávame postupne. Ak použijete bielu múku budú stačiť 4 PL, moja celozrnná múka potrebovala 6 PL. Cesto preložíme na papier na pečenie a rozvaľkáme na hrúbku cca 2-3 mm. Odporúčam vaľkať medzi dvomi papiermi na pečenie, vyhnete sa tak lepeniu cesta na valček.
- 2
Cesto aj s papierom na pečenie, na ktorom sme ho vaľkali presunieme na pekáč a nožom priamo na papieri na pečenie pokrájame na ľubovoľné tvary. Ja som pôvodne chcela z cesta vykrajovať okrúhle tvary, ale cesto je lepivé a nebolo to možné. Pred pečením môžete povrch keksíkov ešte dochutiť soľou a korením.
- 3
Takto pripravené cesto vložíme do rúry vyhriatej na 180°C, na strednú úroveň a pečieme 12 - 15 minút, pokiaľ keksíky nezačnú chytať navrchu zlatistý odtieň. Vyberieme von, necháme čiastočne vychladnúť a ešte teplé keksíky pomocou noža alebo inej pomôcky oddelíme od seba. Ja som ich vo finále prekrojila na menšie trojuholníky.
Tiež keksíky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu