Mušle s chilli džemom a bazalkou fotorecept

2010 - bez fotky2010, 10. februára 2018
Mušle s chilli džemom a bazalkou (fotorecept)
Foto: 2010

Bolo mi ľúto vyhodiť thajskú bazalku, tak som zalovil v kuchárskej knihe Thai Street Food. Odtiaľ mám tento recept s krkolomným menom, Hoi Laai Zobraziť celý popisBolo mi ľúto vyhodiť thajskú bazalku, tak som zalovil v kuchárskej knihe Thai Street Food. Odtiaľ mám tento recept s krkolomným menom, Hoi Laai Pat Nahm prik Pao.

15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 - 2 PL
2 - 3 PL
2 ks
1 ks
2 PL
 (alebo víno) na podliatie
1 - 2 ks (alebo zelené)




Postup

  1. 1

    Ako som pisal, tento recept, aj ked je od Australcana Davida Thomsona, je z jeho kucharskej knihy thajske ulicne jedla. David zije v Bangkoku a jeho thajska restauracia Nahn bolo v 2013 vyhodnotena ako tretia najlepsia restauracia v Azii.

  2. 2

    Je to velmi jednoduchy recept, len problem je, ze pouziva cisto thajske suroviny. Vsetko som mal (citronovu travu a limetkove listy zo zahrady aj bazalku) az na ten thajsky chilli dzem, ale nahodou som ho dnes kupil vo vietnamskom obchode. Musle sa najcastejsie daju kupit ako zmrazene, treba pozriet na navod, ako ich rozmrazit.

  3. 3

    Do woku som dal rozohriat dve lyzice oleja a pridal obuchanu citronovu travu (treba ju uvolnit, ked je cerstva), roztrhane limetkove listky a dve lyzice dzemu a pridal nadrobno nakrajane chilli (v knihe je napisane, ze recept nie je stiplavy), to znamena, ze je stiplavy pre Europanov, keby napisali stiplavy = to je nejeditelny. Vsetko stir fry tak minutu.

    Mušle s chilli džemom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridame umyte musle (neviem, ako sa volaju po slovensky, po anglicky su clamps). Podlejeme vodou alebo vinom, ja som mal cinske vino na varenie.

    Mušle s chilli džemom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poprehadzujeme - premiesame a dame dusit tak na 4 minuty - pokial sa musle neotvoria. Otvorene musle pred varenim, aj tie, ktore sa neotvoria, zahodime.

    Mušle s chilli džemom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A nakoniec podla knihy bola pridana stedra hrst bazalky.

    Mušle s chilli džemom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Problem s tymto receptom je, ze treba nie 500 g, ale asi tak kybel musli. Po par minutach bolo po nich.

    Mušle s chilli džemom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

frezia
Toto je dobrota, jedli sme to pred par rokami na Koh Samui, aj v Bangkoku. Mohol by si prosim, pridat fotku toho dzemu, za 3 tyzdne by som si to tam mohla kupit, ale chcem vidiet to balenie. Vopred dakujem.
tiginko
hovorte mi majstre... keby to nejaké cesnakové a iné hlavy náhodou nepochopili, bola to lichôtka. Niekedy si predstavujem tvoj život podľa jedál a komentov ktoré nám tu roky servíruješ a potíšku závidím :-)
2010
@Tiginko (10.2.2018 22:18)
Dakujem, ale dnes je taky den ze vam zavidim chladne pocasie a sneh.
Je nedela a ani klima nevladze stiahnut teplotu pod 27, takze nic slovenske na co mam chut nebude, zase len salat (:
2010
@Frezia (10.2.2018 17:59)
Nalepka je prelepena aby splnala domace poziadavky tu ziadaju viac informacii. Takze sorry, ale aspon som pozrel a zo zadu je docela dobry recept na kuracie prsia s chilli dzemom a kesu.



1x frezia
afataga
Ta posledna fotka hovori za vsetko, skratka parada.

@Frezia dzem si mozes aj urobit podla rcp. co tu dal kedysi nebohy @angast , len ja do neho davam menej cukru a miesto octu citr. stavu
1x frezia
frezia
@2010 (11.2.2018 04:30)

Dakujem velmi pekne za odfotenie. Nedaleko mame velky azijsky supermarkt, tak sa tam pojdem hned zajtra pozriet. Ked nekupim, pockam do marca a prinesiem si. @afataga , dakujem za odporucenie, ten robievam, este mam aj jeden pohar v spajzi, je s paprikou a paradajkami. Ten dzem na musliach je ovocny,(aspon ten bol, co som kedysi ja jedla).
siisa
Oči by jedli, lebo fotečky sú krásne, ale určite to je riadne štipľavé, čo ja by som asi neprežila :D
radox1
musle mam v akejkolvek uprave rad.ty ich tam zrejme kupujes za par drobnych.super.
frezia
Aj ked som zatial chilli jam nezohnala, aj v krajine kde zijes nevedeli, co hladam. Ked som ukazala ten tvoj obrazok, ponukali mi chilli pastu, ale tu mam doma. Pochutnali sme si ale na mnohych jedlach a mozem povedat, ze keby som tam aj zila, neprejedli by sa mi.