Zázvor

Recepty so zázvorom ci ďumbierom

zázvor

Liečiteľ zázvor je nezastupiteľný pomocník v kuchyni i liek proti chrípke a žalúdočným nevoľnostiam. Má antiseptické a dezinfekčné účinky. Podporuje potenie, znižuje horúčku, zvyšuje prekrvenie tkanív a dokáže veľmi príjemne
zahriať. Jeho pôvod sa spája s pikantnou indickou kuchyňou. Zo zázvoru sa používa
svetlohnedý členitý koreň so žltkastou dužinou. Mladé korienky sú mäkšie a majú jemnejšiu
chuť. Staré korene sú drevnaté, vláknité a poriadne pália.

Zázvorové liečivé recepty

  • Kuracia polievka – do plaviek (fotorecept)

    Kuracia polievka – do plaviek (fotorecept)

    Inšpiroval som sa receptom na linke zdravia „Health Wire“ pre dôchodcov, športovcov, rekonvalenscentov, ale aj „dobrovoľných zoštíhľovačov“, na odporúčanie kardiológov, gastroenterológov a lekárov z oblasti zdravej výživy. Originálna zostava začína kosťami z moriek,...

  • Jogurt s kivi pyré

    Jogurt s kivi pyré

    Ošúpeme kivi a zmiešame ich spolu s 2 lyžicami liči nápoja. Jogurt zmiešame s citrónovou trávou, zázvorom a zostávajúcim liči nápojom a zmes rozlejeme do 2 šálok alebo pohárov. Jogurt podávame s kivi pyré (rozmixované kivi)....

  • Kokosový krupicový puding

    Kokosový krupicový puding

    Predhrejeme rúru na 160 stupňov. S maslom vymastíme malý pekáč alebo viacero malých foriem. Zmiešame kokosové mlieko, guava nápoj, krupicu a cukor a dáme variť na nižšiu teplotu. Za stáleho miešania 5-7 minút varíme...

  • Ryba v jogurtovej omáčke

    Ryba v jogurtovej omáčke

    Rybie filé umyjeme a trochu vysušíme. Cesnak a cibuľu ošúpeme a najemno nasekáme.

  • Noky (gnocchi) v zeleninovej omáčke (fotorecept)

    Noky (gnocchi) v zeleninovej omáčke (fotorecept)

    Toto jedlo vzniklo náhodne, zo surovín, ktoré práve boli doma. Máme ho s dcérou veľmi rady.

  • Kuracie mäso s karí korením

    Kuracie mäso s karí korením

    Jarnú cibuľku olúpeme a nakrájame na hrubšie kúsky. Kuracie mäso nakrájame na kocky alebo prúžky. Na arašidovom oleji dochrumkava osmažíme za stáleho miešania jarnú cibuľku s kúskami kuracieho mäsa.

  • Ryžové rezance s medovou zeleninou

    Ryžové rezance s medovou zeleninou

    Očistenú zeleninu nakrájame na julienne (tenké rezance), ochutíme medom, soľou a korením. Nakrájanú zeleninu opražíme na sezamovom oleji, pridáme sójovú omáčku a cesnak. Keď je zelenina chrumkavá, pridáme koriander a pokvapkáme šťavou z...

  • Teplý mrkvovo-pohánkový šalát (fotorecept)

    Teplý mrkvovo-pohánkový šalát (fotorecept)

    Pohánku prepláchnem, zalejem vodou a varím prikrytú, na strednom stupni do odparenia vody. Trvá to približne 7 minút, dám dole zo sporáka a nechám prikryté približne 10 minút.

  • Moja „Čína“

    Moja „Čína“

    Môj nedeľný obed som si chcela nejako ozvláštniť. Rozhodla som sa, aby bol aj zdravý a diétny. Možno niektorí kritici nebudú súhlasiť, ale nech. :-)

  • Pikantný mrkvovo-zázvorový krém
  •  Zelená fazuľka so zemiakmi a uhorkový sambal (fotorecept)

    Zelená fazuľka so zemiakmi a uhorkový sambal (fotorecept)

    Prisla mi pod ruky juhoafricka tocena klobasa, boerewors tak som si vygoogloval aj ich domace prilohy, boereboontjies - fazulku so zemiakmi a uhorkovy sambal aj ked sa zdaju cudne, chutili vyborne. Zelena fazulka so zemiakmi...

  • Čínska „sopľová“

    Čínska „sopľová“

    Tak sme ju volali v družine a ja som bol na nu alergický, možno práve pre ten puberťácky názov. Varí sa aj v Ázii, a toto je jedna z verzii. Po anglicky sa táto polievka volá...

  • Losos s teriyaky a rezancami z cukety (fotorecept)

    Losos s teriyaky a rezancami z cukety (fotorecept)

    V panvici na silnom ohni rozohrejeme polovicu kokosového oleja, vložíme lososa a pražíme 3 – 4 minúty z každej strany. Medzitým zmiešame jarnú cibuľku so zázvorom, sójovou omáčkou, s medom a vínnym octom. Prilejeme do panvice s lososom...

  • Dusená pak choi s bravčovou krkovičkou (fotorecept)

    Dusená pak choi s bravčovou krkovičkou (fotorecept)

    Veľmi som si obľúbila pak - choi. Tak vám dnes ponúknem z nej šalát a ochutenú opečenú krkovičku.

  • Cícerovo-šošovicové karí so špenátom

    Cícerovo-šošovicové karí so špenátom

    Cibuľu, cesnak, zázvor a paradajky rozmixujeme na kašu. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme korenia a pražíme niekoľko sekúnd. Vlejeme paradajkovú kašu a necháme 2 minúty variť.

  • Kuracie prsia s kokosovým mliekom (fotorecept)

    Kuracie prsia s kokosovým mliekom (fotorecept)

    Receptov na kuracie prsia nikdy nie je dosť. Jeden z nich Vám prinášam aj ja. Bola som výnimočne prekvapená skvelou chuťou kokosového mlieka a chili.

  • Korenené kuracie fašírky v mrkvovom kréme
  • Sushi v štýle „cha han donburi“

    Sushi v štýle „cha han donburi“

    Donburi je tradičné japonské jedlo, je to miska dusenej ryže pripravovaná s rôznymi surovinami. Receptov na cha han donburi je niekoľko, základ ale vždy tvoria hríby, kukurica a vajíčka. Recept som trošku poupravila a...

  • Soté na ázijský spôsob (fotorecept)

    Soté na ázijský spôsob (fotorecept)

    Toto soté robievam doma dosť často, manžel sa ho nevie dojesť a je spravené do 30 minút, čo mi vyhovuje. Zeleninu dám akú mám, takže vždy je iné, ale vždy chutné.



Kategórie surovín



Inšpirácie z nových receptov
TOPlist