Fazuľový dhal
Fazuľový dhal

Dhal z fazule mungo s listovým špenátom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 24. mája 2025
Dhal z fazule mungo s listovým špenátom
Foto: Kulinární studio MAFRA

Dhal je úžasné strukovinové jedlo. Varí sa často z lúpanej fazule mungo ako očistné jedlo. Môže sa tiež zriediť vývarom a servírovať ako polievka. Zobraziť celý popisDhal je úžasné strukovinové jedlo. Varí sa často z lúpanej fazule mungo ako očistné jedlo. Môže sa tiež zriediť vývarom a servírovať ako polievka. My sme ho uvarili z nelúpanej fazule mungo, hustý a s voňavým korením. Zjedol sa do poslednej fazuľky.

4
porcie
30 (+ namáčanie) minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 ks veľká
2 strúčiky
 (asi 2 cm)
1 PL
1 ČL
1 ČL
2 ČL
1 l
1 PL
100 g
1 PL
 hrsť
 hrsť




Postup

  1. 1

    Suchú nelúpanú fazuľu mungo najlepšie deň vopred namočíme do studenej vody a necháme cez noc pri izbovej teplote napučať.

  2. 2

    Cibuľu, cesnak a zázvor ošúpeme a všetko nakrájame nadrobno.

  3. 3

    V hlbokej panvici zohrejeme kokosový tuk. Prisypeme koriander, rímsku rascu a kurkumu a krátko orestujeme. Potom pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor a pri miernej teplote opečieme, až cibuľa zosklovatie.

  4. 4

    Nakoniec pridáme napučanú scedenú fazuľu. Zalejeme vývarom a za občasného miešania varíme fazuľu 30 – 40 minút domäkka. Osolíme a dochutíme citrónovou šťavou.

  5. 5

    Listy špenátu opláchneme, necháme odkvapkať a primiešame ich k fazuli. Navrch dáme prepustené maslo, prikryjeme a necháme 5 minút pod pokrievkou dôjsť. Hotový dhal posypeme mandľovými lupienkami a sezamom.

Diskusia k receptu

chemik
Ještě jsem toto jídlo neochutnal, ale fazole miluji, takže zařazuji do KK. Jen nerozumím úvodnímu sdělení, proč se používá z očistných důvodů fazole mungo loupaná a v receptu je neloupaná, asi by to mělo být naopak.