Bôbová polievka
Bôbová polievka

Bôbová polievka so špekáčikmi fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 3. februára 2025
Bôbová polievka so špekáčikmi (fotorecept)
Foto: tejaja

Prvýkrát som kúpila bôb pred rokmi od súkromného pestovateľa na trhoch. Nechala som sa od neho poučiť, ako ho variť a čo s ním. Zobraziť celý popisPrvýkrát som kúpila bôb pred rokmi od súkromného pestovateľa na trhoch. Nechala som sa od neho poučiť, ako ho variť a čo s ním. Odvtedy ho od neho kupujem stále a nedám naň dopustiť. Chutí nám lepšie ako fazuľa.

4-6
porcie
10 (+ namáčanie) minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
500 g
3 ks
1 ks
3 ks
1 ks
1 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Bôb namočíme na 24 hodín do studenej vody. Ak počas namáčania vsiakne všetka voda, dolejeme ju. Dobu namáčania neskracujeme. Čím dlhšie namáčame, tým skôr sa bôb uvarí a nebude sa šúpať. Potom bôb uvaríme, uvarenosť skontrolujeme ochutnaním. Pri uvedenej dĺžke namáčania to trvá asi 20 minút (závisí to aj od toho, ako je bôb vysušený).

  2. 2

    Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu. Pridáme mletú papriku a premiešame. Vložíme nakrájanú papriku a paradajky. Krátko orestujeme.

    Bôbová polievka so špekáčikmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme na kocky narezané zemiaky, osolíme, okoreníme a zasypeme zázvorom. Zalejeme vodou a varíme, kým nie sú zemiaky skoro mäkké.

    Bôbová polievka so špekáčikmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridáme uvarený bôb a na štvrťkolieska narezané špekáčiky. Spolu ešte asi 5 minút povaríme.

    Bôbová polievka so špekáčikmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polievka má byť hustá. Môžeme si k nej pridať krajíček chleba a máme sýty hlavný chod.

Diskusia k receptu

mamka4
Nie si ty moja stratená dcéra, alebo vnučka?:D, :D. Rada experimentujem v záhrade. Vlani som si zo zvedavosti objednala bôb na sadbu. Kvitol pekne, úroda biedna,ale mala som len malý kúštik zo zvedavosti. Ale dá sa aj kúpiť. Možno vyskúšam.
farbuska
Je tu na Vareche niekoľko zaujímavých a príťažlivých receptov s bôbom. Oplatí sa vyskúšať.
1x haji
haji
Zajímavý receptík, bob bych s radostí ochutnala, zvlášť regionální, to musí být bomba! Závidím!
tejaja
@mamka4 (3.2.2025 21:08) Žeby sme boli rodina? :) Asi pred 20 rokmi som aj ja vysiala na záhrade bôb. Malý kúsok, na vyskúšanie. Lenže akosi sa mi zdalo, že výsledný efekt nie je taký, aký by som chcela. Tak sme to prestali siať:))) Kupujem ako som písala. Ale mám ho veľmi rada. A keďže je to suchá strukovina, ktorá preto v pohode vydrží, kúpim viac naraz, aby mi do najbližších trhov v okolí vydržal. :)))

1x haji
eruska25
Určite veľmi chutná polievka. My bôb pestujeme, ale vždy ho vylúskame, keď ešte nie je tvrdý. Dám ho do mrazničky a potom jeme len uvarený v slanej vode, varíme asi len 15 minút.


chemik
@eruska25 (4.2.2025 21:26)

To je výborná metoda jak řešit u bobu problém silné tvrdé slupky, která vyžaduje dlouhé namáčení i var a i pak je nutno ji pracně odstranit. I při tvém vaření zmrazeného nesušeného bobu bych doporučoval výměnu první vody, pokud pění. Pro nepěstitele je nejlepší zakoupit hotový přímo konzumovatelný bob v orientálních prodejnách pod názvem Fava fazole. Je velice výživný a zdravý viz :  www.jimejinak.cz/bob-konsky-nebo-li-fava-fazole-jedna-z-...
haji
@chemik (7.2.2025 12:47)
A pěkně drahý, chodívala jsem se na ten pytlík dívat v Kaufu do mrazáku. K cenovce by měli postavit bombu s kyslíkem a dýchacím přístrojem.
chemik
@haji (7.2.2025 17:19)

Tak nevím cos viděla, ale Fava fazole (bob) mívají arabové v normální plechovce cca 400 g levnější než Baked Beans od Heinze