Vývar

Recepty, kde je vývar

Hovädzie líčka na smotane s karlovarskou knedľou

Hovädzie mäso

Líčka očistíme, umyjeme a osušíme. Mäso odblaníme a nakrájame na asi 50 g kúsky, osolíme a...

Teľacie „osso buco“ na bylinkových gnocchi

Hlavné jedlá

Zemiaky v šupke uvaríme, olúpeme ich a prelisujeme na kašu. Do prelisovaných zemiakov urobíme jamku, ...

Sójové kúsky so sušenými paradajkami a s tymianom

Bezmäsité jedlá

Sójové kúsky si pamätám ešte z detstva, vtedy som ich mala naozaj rada a najčastejšie sme...

Kuřecí prsa plněná chorizem a sýrem se smetanovou omáčkou s kapary

Kuracie mäso

Kuřecí prsa rozřízneme tak, aby vznikla kapsa a vložíme do ní plátky salámu a sýra...

Kuřecí žaludky na houbách

Kuracie mäso

Slaninu nakrájíme a rozpustíme, přidáme nakrájenou cibuli a trošku oleje, orestujeme a přidáme žaludky, ...

Perlička na pive a mede so šafranovým rizotom

Hlavné jedlá

Prsia z perličky osolíme, okoreníme, opečieme ju na masle, pridáme med a pivo. Perličku dorábame...

Kelová polievka

Bezmäsité jedlá

Kel má málo kalórií a nízky glykemický index, čo z kelu robí skvelú zložku redukčnej stravy....

Risotto Milanese - národné jedlo Talianska

Národné jedlá EÚ

História rizota sa prirodzene spája s príchodom ryže do Talianska. Priniesli ju pravdepodobne Arabi v stredoveku...

Pilaf - národné jedlo Bulharska

Národné jedlá EÚ

Pilaf bol vynájdený hneď po tom, ako bola do Indie dovezená ryža. Názov pochádza spojením...

Köttbullar – Mäsové guľky – národné jedlo Švédska

Národné jedlá EÚ

Mäsové guľky priniesol do Švédska kráľ Karol XII. V roku 1713 z exilu v Istanbule...

Hernekeitto - národné jedlo Fínska

Národné jedlá EÚ

Táto polievka sa môže jesť iba vo štvrtok, aby kresťania lepšie zniesli piatkový pôst. Fínsky...

Pikantní vepřový palec a bramborové špalíčky

Bravčové mäso

Palce zbavíme blan, potřeme olejem, osolíme a opepříme, necháme hodinku odležet. Na pánvi...

Žurek - národné jedlo Poľska

Národné jedlá EÚ

Najskromnejšia z poľských polievok, a zároveň aj pre cudzincov najexotickejšia. Zvyčajne sa jedáva na Veľkú...

Bouneschlupp - národné jedlo Luxemburska

Národné jedlá EÚ

Luxemburgská kuchyňa je veľmi ovplyvnená všetkými okolitými krajinami. Aj bouneschlupp je mix Francúzska, Belgicka a...

Bœuf à la bourguigne - národne jedlo Francúzska

Národné jedlá EÚ

Pomaly varené mäso na víne. Korene tohto jedla siahajú, ako inak, do oblasti Burgundy....

Irish stew - národné jedlo Írska

Národné jedlá EÚ

V 16. storočí si prvýkrát našli cestu do Severného Írska zemiaky. Rýchlo sa osvedčili a stali...

Šafránové risotto

Bezmäsité jedlá

Takéto šafránové risotto môžete poznať pod názvom milánske. Aj keď možno na prvý pohľad vyzerá jednoduché...

Paella Valenciana - národné jedlo Španielska

Národné jedlá EÚ

Ryža sa v Španielsku začala pestovať v 10. storočí, najmä vo Valencii. Španieli si...

Sopa de Cação - národné jedlo Portugalska

Národné jedlá EÚ

Polievka pochádza z historického územia Alentejo, kde bol život tvrdý a chudobný najmä počas diktátorského obdobia...

Bravčová panenka na špargľovom rizote

Bravčové mäso

V menšom hrnci na oleji opražíme nakrájanú šalotku do sklovita. Pridáme arborio ryžu a pražíme, až kým sa...

Csirkepaprikás - národné jedlo Maďarska

Národné jedlá EÚ

Papriku začali v 16. storočí pestovať najmä v Turecku. Maďari však rýchlo zistili, že...

Špargľovo-hubové ragú s cestovinami zo zemiakového cesta

Cestoviny

V hrnci na masle orestujeme nadrobno pokrájanú šalotku spolu s cesnakom do sklovita. Pridáme huby a špargľu...

Soppa tal-Armla - národné jedlo Malty

Národné jedlá EÚ

Varí sa z ľahko dostupných a lacných surovín, ktoré si môžu dovoliť aj „samoživiteľky“. Názov...

Griki - národné jedlo Lotyšska

Národné jedlá EÚ

Pred sto rokmi bolo Rusko svetovým lídrom v produkcii pohánky a Lotyši si ju dokonca adoptovali do svojho...

Bulgur so špargľou a s olivami

Bezmäsité jedlá

Na sezónu špargle sa vždy veľmi tešíme. Má príjemnú chuť, zaujímavý tvar, málo kalórií a ako...

Závitky zo sivoňa a z údeného lososa s dvojfarebnou omáčkou

Hlavné jedlá

Špenát umyjeme, osušíme a orestujeme na masle. Osolíme a okoreníme.

Jahňacie mäso v zelenej palacinke s karfiolovým pyré

Hlavné jedlá

Cherry paradajky umyjeme, vysušíme a rozpolíme. Naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, osolíme a...

Panenka se švestkovou omáčkou

Bravčové mäso

Panenku osolíme a opepříme a opečeme na sádle. Pečeme ze všech stran z každé strany 2-3...

Tatranský kohút

Kuracie mäso

K tejto delikatese ma inšpirovali dvaja ľudia, za to im ďakujem. @Tatranka s pečenými rebrami...

Ryža s hráškom a mozzarellou

Hlavné jedlá

Jednoduchá a chutná večera.

Zelerová polievka s pohánkou

Bezmäsité jedlá

Na masle opečieme nakrájanú zeleninu. Zalejeme vývarom, pridáme prepláchnutú pohánku, soľ, korenie...

Šťavnaté tagliatelle s kuracím mäsom a farebnou zeleninou

Kuracie mäso

Fantastické a šťavnaté tagliatelle, ktoré si určite zamilujete. Príprava tohto jedla je veľmi jednoduchá a...