Srbské rizoto ako zo závodnej jedálne fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 3. mája 2023
Srbské rizoto ako zo závodnej jedálne (fotorecept)
Foto: kimlo

Neviem prečo sa volá srbské, je to také retro jedlo, ktoré sme mávali voľakedy bežne v závodnej jedálni, niekedy pod názvom džuveč, aj keď Zobraziť celý popisNeviem prečo sa volá srbské, je to také retro jedlo, ktoré sme mávali voľakedy bežne v závodnej jedálni, niekedy pod názvom džuveč, aj keď medzi nimi nebol rozdiel. Ja som si to celkom obľúbil, recept som našiel na internete, ale upravil podľa seba.

5
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 190 °C

Suroviny

300 g
400 g
1 ks
70 g
2 KL
2 PL (bez nálevu)
2 PL mrazený (alebo čerstvý)
podľa potreby
podľa chuti
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na malé kocky, cibuľu nadrobno a ryžu prepláchneme.

    Srbské rizoto ako zo závodnej jedálne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji speníme cibuľu a pridáme mäso a prudko opečieme, aby sa zatiahlo.

    Srbské rizoto ako zo závodnej jedálne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme paradajkový pretlak, krátko orestujeme, aby stratil kyslosť, odstavíme z plameňa a pridáme mletú papriku. Premiešame, aby sa rozpustila, osolíme a okoreníme. Vrátime na sporák, prilejeme trocha vývaru a dusíme asi 20 minút.

    Srbské rizoto ako zo závodnej jedálne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme prepláchnutú ryžu a premiešame. Ryža do seba vstrebe šťavu a chvíľu ju restujeme.

    Srbské rizoto ako zo závodnej jedálne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme hrášok a nakrájanú kapiu.

    Srbské rizoto ako zo závodnej jedálne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmes dáme do pekáča a prilejeme zvyšný vývar, aby bolo všetko ponorené asi 1 cm. Kto robil zmes v hrnci s kovovými rukoväťami vhodné do rúry, nemusí použiť zvlášť pekáč.

    Srbské rizoto ako zo závodnej jedálne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryté dusíme v rúre asi 190 °C asi 30-35 minút pokiaľ sa tekutina neodparí. Rizoto by nemalo byť suché.

    Srbské rizoto ako zo závodnej jedálne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame posypané strúhaným syrom a s kyslou uhorkou.

    Srbské rizoto ako zo závodnej jedálne (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

chemik
Ano, je to památeční zimní verze závodního rizota z dob, když neexistovala jakákoliv čerstvá zelenina. V letní verzi to tam bývalo také pod názvem pilaf zapékané ve vrstvách s kolečky papriky, rajčat a základem z vepřového plecka místo baraniny. Dnes je to v sezoně obohacené o karotku, stonkový celer, cukety nebo lilek doma velmi oblíbené .
farbuska
Tiež som to mala celkom rada a doma to maminka tiež varievala. Bolo to chutné a veľmi ekonomické: pár kúskov mäsa, ale človek mal pocit, že má na tanieri mäsité jedlo. Vďaka za pripomenutie, niekedy tiež uvarím.
sracz
Vždy som mal rád všetko, čo voňalo kuchyňami od Jadranského pobrežia a ani Tvoj dnešný recept, @Kimlo nemá chybu! Ďakujeme za pripomenutie a tešíme sa na repete tu u nás!
evanaaa
Aké srbské? Poznám ho aspoň 70 rokov najmenej, a keďže ho už moja mama robievala, tak u nás je známe dosť dlho na to, aby získalo prívlastok slovenské.....máme ho radi a robievam ho často aj na niekoľko dní, presne ako ty ho varíš @kimlo , niekedy doň ale primiešam aj nejakú mrazenú zeleninu, čo nám nevadí. A používam tiež len pliecko, podusím a ryžu dám do šťavy, ktorou nasiakne má dobrú chuť, nie ako niekto, ako som čítala mnohokrát, že udusia mäso a ryžu zvlášť a len to zmiešajú dokopy. Tvoj recept je aj ten môj :-)
bugout
Omylom som odoslal rozpísanú správu tak dokončím: alebo kápia sa skrátka volá "srbské" alebo "po srbsky" to je take ľudové názvoslovie 😂 ale aspoň vždy viem už podľa názvu čo čakať...
kimlo
@ivan14 (3.5.2023 15:16)
Máš veru pravdu, myslím že pôvodne sa to dokonca jedávalo s chlebom :-)
1x kvakac
kimlo
@chemik (3.5.2023 15:42)
Vďaka za nahliadnutie, tiež si pamätám na pilaf, veľmi chutné jedlo.
1x kvakac
kukulienka71
@kimlo (4.5.2023 07:49) toto sú veľmi dobré chute, ktoré máme radi. Minulý týždeň som robila práve pliecko na čerstvej kápii s hráškom a cestovinou, aj som rozmýšľala, či pridám recept, ale časovo mi nevydalo, možno niekedy zas😉




kucharka
Dobre si navaril.
Toto je veľmi dobré, mama to robieva. Vždy sa všetci zalizujeme.
Ja to mám rada aj s tarhoňou alebo slov.ryžou.
Hneď ako som videla fotku som na to dostala obrovskú chuť …. Je nebezpečné chodiť na Varechu v takejto hodine :-)
kimlo
@kucharka (4.5.2023 21:56)
Áno, súhlasím, dá sa aj s tarhonou s slovenskou ryžou. Je to jednoduché a chutné jedlo 👍
kimlo
@helena10 (5.5.2023 08:39)
Ja ryzu ako prilohu moc nemusím ale v takejto forme mi chutí.
kimlo
@kvakac (5.5.2023 20:10)
Rád som Ta navnadil a verím že v blízkej dobe to aj vyskusas a bude Vam chutiť 🙂
1x kvakac
lubkabubka
Rizoto je výborné, robila som s morčacím stehnom a čerstvou kápiou, ryža je rovnomerne mäkká, chuť vynikajúca, ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia