Srbské rizoto ako zo závodnej jedálne fotorecept
Foto: kimlo
Neviem prečo sa volá srbské, je to také retro jedlo, ktoré sme mávali voľakedy bežne v závodnej jedálni, niekedy pod názvom džuveč, aj keď Zobraziť celý popisNeviem prečo sa volá srbské, je to také retro jedlo, ktoré sme mávali voľakedy bežne v závodnej jedálni, niekedy pod názvom džuveč, aj keď medzi nimi nebol rozdiel. Ja som si to celkom obľúbil, recept som našiel na internete, ale upravil podľa seba.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
300 g |
|
400 g |
|
1 ks |
|
70 g |
|
2 KL |
|
2 PL (bez nálevu) |
|
2 PL mrazený (alebo čerstvý) |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Mäso nakrájame na malé kocky, cibuľu nadrobno a ryžu prepláchneme.
-
2
Na oleji speníme cibuľu a pridáme mäso a prudko opečieme, aby sa zatiahlo.
-
3
Pridáme paradajkový pretlak, krátko orestujeme, aby stratil kyslosť, odstavíme z plameňa a pridáme mletú papriku. Premiešame, aby sa rozpustila, osolíme a okoreníme. Vrátime na sporák, prilejeme trocha vývaru a dusíme asi 20 minút.
-
4
Pridáme prepláchnutú ryžu a premiešame. Ryža do seba vstrebe šťavu a chvíľu ju restujeme.
-
5
Pridáme hrášok a nakrájanú kapiu.
-
6
Zmes dáme do pekáča a prilejeme zvyšný vývar, aby bolo všetko ponorené asi 1 cm. Kto robil zmes v hrnci s kovovými rukoväťami vhodné do rúry, nemusí použiť zvlášť pekáč.
-
7
Prikryté dusíme v rúre asi 190 °C asi 30-35 minút pokiaľ sa tekutina neodparí. Rizoto by nemalo byť suché.
-
8
Podávame posypané strúhaným syrom a s kyslou uhorkou.
Máš veru pravdu, myslím že pôvodne sa to dokonca jedávalo s chlebom :-)
Vďaka za nahliadnutie, tiež si pamätám na pilaf, veľmi chutné jedlo.
Vďaka za koment, budem rád ak vyskúšaš :-)
Ďakujem a cením si to :-)
Vďaka Feri, pozdravujem za oceán a verím že bude chutiť.
Vďaka za uznanie, je to chutné jedlo.
Vďaka za koment, som rád že chutí aj Vám. :-)
Vidiš, asi preto srbské, lebo kapia.. :-)
Toto je veľmi dobré, mama to robieva. Vždy sa všetci zalizujeme.
Ja to mám rada aj s tarhoňou alebo slov.ryžou.
Hneď ako som videla fotku som na to dostala obrovskú chuť …. Je nebezpečné chodiť na Varechu v takejto hodine :-)
Rizoto na akýkoľvek spôsob je u mňa obľúbené.
Parádne a chutne si navarila 😋
Áno, súhlasím, dá sa aj s tarhonou s slovenskou ryžou. Je to jednoduché a chutné jedlo 👍
Ja ryzu ako prilohu moc nemusím ale v takejto forme mi chutí.
Rád som Ta navnadil a verím že v blízkej dobe to aj vyskusas a bude Vam chutiť 🙂