Divinové ragú s haluškami z červenej repy
mesačník Varecha, 1. septembra 2023
Foto: Jarmila Horváthová
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg (pliecko alebo krk) |
|
1 PL |
|
štipka |
|
štipka |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
100 ml |
|
700 ml |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
5 bobúľ |
|
1 ČL čerstvý |
|
120 ml (alebo smotana na šľahanie) |
|
štipka |
|
Halušky s červenou repou: | |
500 g |
|
300 g (predvarená vákuovaná) |
|
1 ks |
|
200 g |
|
1/2 ČL |
|
1 1/2 ČL |
|
3/4 ČL |
|
Na ozdobu: | |
plátky |
|
|
Postup
-
1
Z mäsa odstránime šľachy a blany a mäso nakrájame na kúsky. Opečieme ho na oleji zo všetkých strán. Ak chcete mať mäso mimoriadne krehké, namočte ho vopred na noc do jogurtu alebo cmaru.
- 2
Opečené mäso vyberieme z hrnca, osolíme, okoreníme a odložíme bokom. Medzitým ošúpeme a nakrájame mrkvu, cibuľu a cesnak. Nakrájame aj šalotku a pór.
- 3
V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu a restujeme ju.
- 4
Podlejeme červeným vínom a vývarom a necháme zovrieť. Pridáme bobkový list, klinčeky, bobule borievky, tymian a nakoniec mäso.
- 5
Dusíme prikryté v hrnci v rúre vyhriatej na 180 °C (horný a dolný ohrev) približne 60–70 minút, kým mäso nie je mäkké.
- 6
Nakoniec z ragú odstránime bobkový list, klinčeky a bobule borievky. Vmiešame créme fraîche (alebo smotanu) a ochutíme soľou, korením a kajenským korením.
- 7
Na halušky zemiaky v šupke vložíme do hrnca s vodou a uvaríme do mäkka. Ešte teplé ošúpeme a pretlačíme cez lis na zemiaky.
- 8
Predvarenú červenú repu nakrájame na kocky a rozmixujeme najemno. Vložíme do kuchynskej utierky a dôkladne z nej vyžmýkame tekutinu.
- 9
Vyžmýkanú červenú repu zmiešame so zemiakmi, žĺtkom, s múkou, muškátovým orieškom, so soľou a s korením a vypracujeme hladké a mäkké cesto.
- 10
Pracovnú plochu posypeme múkou. Z cesta vytvarujeme podlhovasté, 2 cm hrubé valčeky. Tie nakrájame na približne 2 cm široké kúsky.
- 11
V hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú dobre osolíme. Znížime teplotu a dáme do nej halušky.
- 12
Varíme 3–4 minúty, kým nevyplávajú na povrch. Potom halušky vyberieme a pokvapkáme olejom.
- 13
Na taniere servírujeme ragú a halušky, ozdobíme kúskom pomaranča a smotanou.
Tiež ragú:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu