Zapekaná brokolica
Zapekaná brokolica

Zapekaná brokolica fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 20. júla 2023
Zapekaná brokolica (fotorecept)
Foto: tejaja

Zapekané jedlá sú rýchle na prípravu a keď je v nich brokolica, niet čo pokaziť.

4
porcie
45 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
4-5 ks
3 ks
1,5 dl
1 dl
3 ks
3 hľuzy
 čerstvý




Postup

  1. 1

    Do vymasteného pekáčika poukladáme na polcentimetrové kolieska narezané zemiaky. Posolíme a posypeme majoránkou.

    Zapekaná brokolica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Špekáčiky nakrájame na kocky a dáme na zemiaky.

    Zapekaná brokolica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom uložíme ružičky brokolice tesne k sebe a opäť jemne osolíme.

    Zapekaná brokolica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podlejeme vývarom. Zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 170 °C na cca 25 minút.

  5. 5

    V mlieku rozšľaháme vajíčka, pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú kurkumu a zalejeme zeleninu.

    Zapekaná brokolica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dopečieme už odkryté asi 10 minút, kým sa vajcia nezrazia.

Diskusia k receptu

evanaaa
Tie zemiaky zmäknú za ten čas? Lebo ja najmä nové musím piecť najmenej hodinu, aby zmäkli, musela by som ich vopred povariť. Brokolica tá je hotová skôr. A všimla som si, že nepoužívaš na zálievky smotanu, či už várovú, alebo šľahačkovú, ale len mlieko....?
tejaja
@evanaaa (20.7.2023 20:51)
Áno, polcentimetrové kolieska za 35 minút zmäknú. Dĺžka pečenia závisí aj od toho, ako zemiaky nakrájaš, takže ak zemiaky narežeš na štvrťky, potrebuješ dlhší čas. Ja mám rada mini nové zemiačiky, také s priemerom okolo 2 cm, čo väčšina ľudí vyhadzuje. A tie pečiem na teplote okolo 160 °C a preto dlhšie.
Smotanu používam málo, dá sa povedať, že vôbec. Ak ju kúpim, tak kyslú, ak takú potrebujem. Ale zase je pravda, že žiadne krabicové mlieka mi do kuchyne nesmú. :))) Sú dve veci, s ktorými v kuchyni "šetrím", a to je tuk a soľ. Nikdy ich nikam nepridávam zbytočne a veľa. V mnohých prípadoch smotanu nahrádzam jogurtom, ktorý si robím doma. Samozrejme tam, kde sa to dá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia