Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzí stroganov fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 14. januára 2024
Hovädzí stroganov (fotorecept)
Foto: olinecka

Kúsok dobrého mäsa, zopár ingrediencií a máte výborne jedlo na stole.

4
porcie
25 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

700-800 g
1 ks väčšia
2-3 PL
3-4 PL
1 ČL
100 ml (alebo na varenie)
300-400 ml




Postup

  1. 1

    Suroviny na stroganov. Mäso umyjeme, osušíme, pokrájame na plátky, ktoré pokrájame na tenké pásiky.

    Hovädzí stroganov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájané mäso osolíme, okoreníme, posypeme hladkou múkou a dobre premiešame. Olej rozpálime, pridáme pokrájané mäso a za občasného miešania ho opečieme z každej strany. Cibuľu očistíme pokrájame na drobno a orestujeme na oleji do sklovita.

    Hovädzí stroganov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Orestovanú cibuľu pridáme k mäsu a podlejeme trochou vývaru. Dusíme pod pokrievkou na miernom plameni za občasného miešania a podlievania vývarom domäkka.

    Hovädzí stroganov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pred dovarením pridáme horčicu, paradajkový pretlak, krátko povaríme. Nakoniec podlejeme smotanou a necháme prejsť varom, dochutíme soľou podľa seba. Podávame s ryžou, zemiakmi alebo knedľou. U mňa dnes domáca knedľa, ktorú si vždy pripravím v predstihu. Dobrú chuť.

    Hovädzí stroganov (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

chemik
Klasické použití svíčkové na Stroganov neocením, protože získanou svíčkovou přednostně sním syrovou jako tatarák, ale Olineččin 84756-recept na Stroganov z vepřového stehna jsem si nadšeně osvojil do stálého receptáře pro rodinu i kamarády.
boxik
Tento recept, používa všetky suroviny tak ako používa recept ktorý mi dal kedysi jeden kuchár v jedničke reštaurácii v Bratislave a odvtedy ho tak aj keď s mierne iným postupom pri varení , s veľkým úspechom, robím aj ja . To že niekto používa huby a kyslé uhorky predsa nie je žiadny hriech ani nič výnimožné. Sú to len také prekáračky typu ,ako má vyzerať guláš či kapustnica ,alebo dokonca bryndzové halušky .Dôležité je ,že to chutí vám prípadne vašim hosťom.



kucharsbradou
@2010 (15.1.2024 16:47)

Schválne som si prešiel na internete zopár receptov na stroganov, podotýkam zahraničných, a zaujímave že všetci použili šampiňóny. Jamie dokonca použil lesné huby. Bez húb nebol žiadny recept. Takže to nie je len Slovenská špecialita.
Kto nechce huby nemusí dať. Ale boloňská omáčka bez paradajok by asi nebolo to pravé orechové.
1x boxik
boxik
@kucharsbradou (16.1.2024 14:55)

Už som sa vyjadril k tomu ,že je jedno čo do toho kto dá ,keď mu to chutí je to jeho záležitosť. Brať si však za príklad Jamieho je scestné ,ten v svojej „výnimočnosti“ spotvorí ,on si myslí ,že vylepší, každý recept.
olinecka
@chemik (15.1.2024 13:16)

To má veľmi teší som rada, že sa recept osvedčil... Ďakujem za príjemný komentár.
olinecka
@2010 (15.1.2024 16:47)

Ďalšia informácia a tak som spokojná s mojím hovädzím ... Ďakujem za komentár.
olinecka
@kucharsbradou (16.1.2024 14:55)

Ani som nemyslela,že recept bude mať komentáre... Ohľadom kyslej uhorky, šampiňónov....Ako som napísala môj recept ľahšia verzia stroganov.... Ďakujem za komentár..... Pozdravujem.
2010
@kucharsbradou (16.1.2024 14:55)

Zda sa ze si necital recept ktory som pridal , povodny rusky z 19 storocia nie internetove vytvory.
Ragu alla Bolognese podla Artusi Pellegrino v jeho kucharskej knihe (La scienza in cucina e larte di mangiar bene ) z 1891 neobsahuje paradajky je to historicky taliansky recept davno predtym ako boly paradajky dovezene Columbusom...obsahuje soffrito .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia