Rôzne

Diabetes

kecupicek - bez fotkykecupicek, 21. júna 2017

Dnes mi zistili diabetes melitus. Znamená to koniec pečenia zákuskov? Mám držať diétu. Prosím poraďte mi ako sa mám pri tejto diéte zachovať, možno máte už svoje skúsenosti, ktoré sa vám osvedčili.

@zareaguj


Diskusia k téme

babav
Zmeniť životný štýl ! Z jedálneho lístka vylúčiť pečivo z bielej muky , bielu ryžu , cukor , alkohol a nahradiť ich ich čerstvou zeleninou . Ovocie s nízkym obsahom cukrov , bielkoviny a tuky konzumovať s mierou . Lekár ta urcite usmerni ako mat tuto pliagu pod kontrolou ...vyliečiť sa neda!
marika9
Mám ju tiež. Pýtaj sa do Ľubochne, tam Ťa všetko naučia a vysvetlia a hlavne zistíš, že nie si sama /sám. Tam som sa naučila aj zamieňať potraviny. Môžeš si dať zákusok, ale nesmieš prílohu. Celkovo prílohy nahrádzať zeleninou-aspoň časť. Zvykneš si, len žiadnu paniku. Pohoda je dôležitá.
kuchticka
@kecupicek - hodne dlhp som ti chcela napisat ako sa mi paci tvoj "nic". teraz o niecom inom.
DIABETES MA VELA LUDI A MOZU S NOU ZIT DO VYSOKEHO VEKU AK SA STRAVUJU PODLA PREDPISU.

poznam cloveka ktory bol diagnostikovany ako diabetik, ale spravnou zivotospravou a ukaznenostou sa dostal do "norm." stavu - prestal mat vysoky obsah cukru.
Ja nemam diabetes, aLE MANZEL .
babidka
Nie je to sice radostna sprava , ale mat diabetes neznamena koniec vsetkym radostiam z pecenia .Ked opadnu prve negativne emocie a pristupis k tejto sprave racionalne , zistis ze mozno to nie je az take zle ako sa ti to zdalo. Zmenit sposob stravovania a niekedy aj radikalne zmeny zivotneho stylu budu mozno v prvych chvilach boliet .....ale zvyknes si . Ako prvu pomocku si pozri tento link z Varechy :  varecha.pravda.sk/recepty/diety/pre-diabetikov/...

Prajem ti vela zdravia a sily :-)
kecupicek
Ďakujem vám všetkým za pekné komentáre. Lekárka mi vypísala lístok k diabetológovi, inak to vôbec neriešila,ale ten práve neordinoval, tak sa musím objednať telefonicky.
haji
@Kecupicek (24.6.2017 10:05)
Nic se nejí tak horké, jak se uvaří. Držím pěsti, určitě to zvládneš, lékař je nutný, o tom žádná. A další bonusy, které si vyhledáš nejen na netu jsou ti k dobru. Člověk se pořád učí.
evanaaa
@Kecupicek , písala som aj komentár v diskusii v pridanom linku, diabetes nie je až taká hrôza, ako sa zdá, možno viac pre toho, kto mal rád sladké, ako aj ja, no záleží aj od toho, ako sa ti bude vyvíjať, lebo niekto berie lieky od zistenia diabetu, iný po čase užívania liekov prejde na inzulín, čoho sa najviac bojím......ja mám dia od r.2010 a stále som len na diéte, čiže bez liekov ( klop, klop,klop). Ak chceš vedieť viac, choď na FB, kde je niekoľko diabetických stránok, napr. Diabetici (a ich rodina kamaráti a priatelia)..., Diastyl, Nízkosacharidoví diabetici, ap., kde sa môžeš pýtať a poradia ti, aj sa veľa dozvieš. Alebo si predplať časop. Diabetik, my sme ho brali niekoľko rokov ( aj manžel je dia). Inak, je pravda, že biely chlieb a pečivo nejedávam už dávno, ale aj tmavý či celozrnný obsahuje sacharidy, záleží, koľko ti pridelia na deň, v priemere je to asi 15 SJ (Sacharidových jednotiek, pričom 1 SJ = 10g). Môžeš jesť všetko, aj ryžu, zemiaky, cestoviny, len si musíš ustrážiť množstvá. A ak ti to vyjde, môžeš si dokonca dať raz za čas aj zákusok. Ja si tiež dám sem-tam nejaký keksík, alebo niečo sladké, pretože aj od diasladkostí priberieš a tiež majú sacharidy. Ak chceš piecť, kľudne, len si nahraď múku, alebo jej časť napr. špaldovou, alebo inou a miesto cukru použi Xylitol, Sukrin, Stéviu, ap. Po čase na to prídeš, naraz to nejde. A záleží aj na tom, aký bude tvoj lekár diabetik, ja mám dobrú lekárku a aj sestričku ( bola aj ako Sestra roka), raz za čas chodím na edukácie ( prednášky, školenia), a vypýtaj si glukomer na meranie cukru. Bola som práve vo štvrtok na kontrole po odberoch a povedala, že mám všetko výborné.....čiže záleží len od teba ako sa budeš stavať k tomu všetkému.
kiki66
Nieeee, staci sa zacat zdravsie stravovat ;) nie je to az taka hroza, nie je to lahke ak mas rada sladke, ale da sa na to zvyknut po case a naucit sa s tym zit, hlavne nech sa to nezhorsuje, nie?? :) skus si nieco precitat z tejto stranky www.chudnemzdravo.sk , su tam rozne fajn clanky, ktore potraviny aky glykem.index maju alebo kolko co obsahuje cukru, aka je najlepsia nahrada za cukor a pod. ohladom zdravej vyzivy. Prajem vela stastia a uspechov!! ;)
paces
Ja som DM II. Vacsina diabetikov je "dvojkarov". A uz sa premysla nad novym triedenim, pretoze aj jednotkari, aj dvjokari, maju mnozstvo podskupin.
Ale k teme.
Som dvojkar, ale nezriekam sa poteseni. Ide o to zosuladit si povodne stravovanie s novym. Samozrejme, neznamena to, ze sa vecer nadlabnem chlebom, pri telke si dam balik gumkacov a pred spanim scucnem pol litra sirupu. Vsetko sa da zosuladit, aj cukrove extempore. Podstatne je sa naucit, co mi prospieva. Ak neodolam a dam si viac cukru, nez je stupnica na glukomeri, tak treba zjest vela vlakniny. Nenadarmo sa hovori, ze ho(piiip)no je sladke. Je. Pretoze cukor sa da vylucit jedine v stolici. Ale na to, aby sa vylucil, je potreba ho na nieco naviazat. A to nieco je vlaknina. Ak som doteraz do varenua rajciny supal, no tak sa musim naucit nesupat ich. Supa=vlaknina.
Najvacsi zdroj vlakniny pre nas je kapusta. V akejkolvek forme. Hrusky, cukina, hriby a huby (tie oi obsahuju aj betaglukany, ktore pomahaju regulovat hladinu cukru v krvi), tekvica, kalerab, strukoviny...
A treba zabudnut na pivery (ktorym mimochodom statisticky veri az polovuca diabetikov), ze existuje dobry a zly cukor. Neexistuje! Je LEN cukor. Ci uz jednoduchy (rychlovstrebatelny) alebo zlozeny (musi sa najprv enzymaticky rozstiepit na jednoduche zlozky), stale je to LEN cukor.
Dalej vela diabetikov (zasa statistika - az 38%) veri, ze cukor sa v spanku meni na tuk. Ospravedlnuju tym svoju obezitu...
Blbost.
Ak by to tak bolo, tak logicky - cukor sa zmeni na tuk, tak kde je ten cukor, co mi ma sposobovat cukrovku? Nie je? No tak potom nemam cukrovku...
Lenze glukomer mi hlasi nieco ine.
Takze logickym postupom musim sam prist na to, ze premena cukru na tuk je zrejme hovadina...
Ak by to tak bolo, tak by nebolo treba liekov a inzulinu na diabetes, pretoze cukor by sa zmenil na tuk a stacilo by potom liecit uz len obezitu...
A nik ich nepresvedci, ze to tak nie je.
Takze zhrnutie. Ako novopeceneho diabetika Ta nasmeruju okrem cukrarky aj k dietologovi, ktory/ktora Ta zasvati do tajov stravovania. A na vela veci potom clovek pride sam. Sprvu Ti bude tazko orientovat sa v sacharozovych jednotkach, ktora potravina ma kolko, ale nabehnes do toho, neboj. Vsetci sme do toho nabehli. A ani sme nepostrehli, kedy sme sa prvykrat nepozreli do papierov...
A moze byt, ze skoncis ako ja, ze som pomaly presiel na na cinsku, korejsku, indicku a barmsku kuchynu a teraz spekulujem s mexickou. Ono... to chilli ma nieco do seba...
Zelenina sa stala mojim hlavnym jedlom a ani som nepostrehol kedy to prislo. A vobec mi to nevadi. Zacina september, v oktobri vyrazam na hribacky, zasa nasusim, zamrazim a zavarim 200kg...
Cochvilu naladujem kapustu do suda... nafermentujem tekvice, cukety, patizony, uhorky, maso a ryby... niet kvalitnejsieho a zdravsieho jedla ako fermentovane.
A vlaknina samozrejme.