Dnes mi zistili diabetes melitus. Znamená to koniec pečenia zákuskov? Mám držať diétu. Prosím poraďte mi ako sa mám pri tejto diéte zachovať, možno máte už svoje skúsenosti, ktoré sa vám osvedčili.
@zareagujDnes mi zistili diabetes melitus. Znamená to koniec pečenia zákuskov? Mám držať diétu. Prosím poraďte mi ako sa mám pri tejto diéte zachovať, možno máte už svoje skúsenosti, ktoré sa vám osvedčili.
@zareaguj
DIABETES MA VELA LUDI A MOZU S NOU ZIT DO VYSOKEHO VEKU AK SA STRAVUJU PODLA PREDPISU.
poznam cloveka ktory bol diagnostikovany ako diabetik, ale spravnou zivotospravou a ukaznenostou sa dostal do "norm." stavu - prestal mat vysoky obsah cukru.
Ja nemam diabetes, aLE MANZEL .
Prajem ti vela zdravia a sily :-)
varecha.pravda.sk/zazitky/low-carb-pecenie/2113-clanok.ht...
Nic se nejí tak horké, jak se uvaří. Držím pěsti, určitě to zvládneš, lékař je nutný, o tom žádná. A další bonusy, které si vyhledáš nejen na netu jsou ti k dobru. Člověk se pořád učí.
Ale k teme.
Som dvojkar, ale nezriekam sa poteseni. Ide o to zosuladit si povodne stravovanie s novym. Samozrejme, neznamena to, ze sa vecer nadlabnem chlebom, pri telke si dam balik gumkacov a pred spanim scucnem pol litra sirupu. Vsetko sa da zosuladit, aj cukrove extempore. Podstatne je sa naucit, co mi prospieva. Ak neodolam a dam si viac cukru, nez je stupnica na glukomeri, tak treba zjest vela vlakniny. Nenadarmo sa hovori, ze ho(piiip)no je sladke. Je. Pretoze cukor sa da vylucit jedine v stolici. Ale na to, aby sa vylucil, je potreba ho na nieco naviazat. A to nieco je vlaknina. Ak som doteraz do varenua rajciny supal, no tak sa musim naucit nesupat ich. Supa=vlaknina.
Najvacsi zdroj vlakniny pre nas je kapusta. V akejkolvek forme. Hrusky, cukina, hriby a huby (tie oi obsahuju aj betaglukany, ktore pomahaju regulovat hladinu cukru v krvi), tekvica, kalerab, strukoviny...
A treba zabudnut na pivery (ktorym mimochodom statisticky veri az polovuca diabetikov), ze existuje dobry a zly cukor. Neexistuje! Je LEN cukor. Ci uz jednoduchy (rychlovstrebatelny) alebo zlozeny (musi sa najprv enzymaticky rozstiepit na jednoduche zlozky), stale je to LEN cukor.
Dalej vela diabetikov (zasa statistika - az 38%) veri, ze cukor sa v spanku meni na tuk. Ospravedlnuju tym svoju obezitu...
Blbost.
Ak by to tak bolo, tak logicky - cukor sa zmeni na tuk, tak kde je ten cukor, co mi ma sposobovat cukrovku? Nie je? No tak potom nemam cukrovku...
Lenze glukomer mi hlasi nieco ine.
Takze logickym postupom musim sam prist na to, ze premena cukru na tuk je zrejme hovadina...
Ak by to tak bolo, tak by nebolo treba liekov a inzulinu na diabetes, pretoze cukor by sa zmenil na tuk a stacilo by potom liecit uz len obezitu...
A nik ich nepresvedci, ze to tak nie je.
Takze zhrnutie. Ako novopeceneho diabetika Ta nasmeruju okrem cukrarky aj k dietologovi, ktory/ktora Ta zasvati do tajov stravovania. A na vela veci potom clovek pride sam. Sprvu Ti bude tazko orientovat sa v sacharozovych jednotkach, ktora potravina ma kolko, ale nabehnes do toho, neboj. Vsetci sme do toho nabehli. A ani sme nepostrehli, kedy sme sa prvykrat nepozreli do papierov...
A moze byt, ze skoncis ako ja, ze som pomaly presiel na na cinsku, korejsku, indicku a barmsku kuchynu a teraz spekulujem s mexickou. Ono... to chilli ma nieco do seba...
Zelenina sa stala mojim hlavnym jedlom a ani som nepostrehol kedy to prislo. A vobec mi to nevadi. Zacina september, v oktobri vyrazam na hribacky, zasa nasusim, zamrazim a zavarim 200kg...
Cochvilu naladujem kapustu do suda... nafermentujem tekvice, cukety, patizony, uhorky, maso a ryby... niet kvalitnejsieho a zdravsieho jedla ako fermentovane.
A vlaknina samozrejme.