Recepty, kde je olej
Brokolica s hubami
Huby pokrájame a podusíme na panvici s troškou oleja. V kastróliku opečieme slaninu s cibuľkou, ...
Zajac plnený šalviou a hríbmi
Zajaca vykostíme, pričom dávame pozor, aby sme nenarušili celistvosť mäsa. Potom ho rozložíme na...
Kurča na hubách
Kurča rozdelíme na porcie a osolíme. Opražíme zo všetkých strán na rozohriatom oleji a odložíme do...
Bravčové závitky s hubami
Mäso umyjeme, osušíme utierkou a nakrájame na rezne. Umyté a očistené pečiarky osolíme, okoreníme
a...
Consommé s hubovými haluškami
Hovädzie mäso sparíme, opláchneme a vložíme do studenej vody spolu so špikovými kosťami. Kontrolujeme mäso...
Karfiolový paprikáš
Karfiol možno variť, dusiť, zapekať či opekať s vajcami ako mozoček, smažiť, podávať...
Bavorské karfiolové placky
Karfiol možno variť, dusiť, zapekať či opekať s vajcami ako mozoček, smažiť, podávať...
Vyprážaný karfiol s pažítkovou omáčkou
Karfiol možno variť, dusiť, zapekať či opekať s vajcami ako mozoček, smažiť, podávať...
Letná omeleta z karfiolu
Karfiol možno variť, dusiť, zapekať či opekať s vajcami ako mozoček, smažiť, podávať...
Krevety na grile s grilovaným baklažánom
Baklažán nakrájame
na pásiky, osolíme
a necháme cca 5 minút
stáť.
Kurča po taliansky
Kurča umyjeme, osušíme
a pokrájame na menšie kúsky.
Na oleji speníme pokrájanú
cibuľu, pridáme roztlačený
cesnak, kúsky...
Špagety so zelenou fazuľkou, slaninou a rajčinami
Uvaríme Cestoviny. Fazuľky
očistíme, zbavíme vlákien,
rozkrojíme na polovicu
a v mierne osolenej vode uvaríme
domäkka, ale...
Pečené červené paradajky s omáčkou
Najprv urobíme zásmažku z oleja a múky, rozriedime ju jogurtom a miešame do varu, potom...
Zapečené papriky so sójou a vločkami
Ovsené vločky prepláchneme vriacou vodou a precedíme, rozšľaháme vajcia s mliekom a pridáme uvarené bôby,
nastrúhanú...
Zapekaná tekvica
Tekvice umyjeme, ošúpeme a pokrájame na plátky. Osolíme ich a necháme chvíľu odležať. Múku...
Palacinky plnené dusenou mrkvou
Suroviny na palacinky zmiešame v mixéri a necháme 30 minút odležať. Pečieme na rozohriatej panvici slabo
potretej...
Zelenina s ovčím syrom
Cibuľu pokrájame na tenké kolieska a opražíme na oleji do sklovita. Baklažán umyjeme, vykrojíme stopku,...
Cotoletta alla Bolognese
Mäso umyjeme a osušíme.
Rezeň vyklepeme v strúhanke
do obdlžnikového tvaru. Osolíme
ho a vypražíme. Vylejeme
prebytočný olej...
Rukolový šalát
Rukolu umyjeme a rozložíme
na väčší tanier. Obložíme
ju nakrájanými rajčinami
a mozzarellou.
Zelenina na balkánsky spôsob
Zemiaky nakrájané na kolieska vopred uvaríme do polomäkka. Všetku zeleninu nakrájame na kolieska. Cukinu prekrojíme...
Jahňacie kotlety marinované v koňaku so sezamom
Jahňacie kotlety nasolíme,
okoreníme, pokvapkáme
limetovou šťavou,
medom, polejeme
koňakom, pridáme
sezam, jemne premiešame
a dáme odležať...
Rezance s cuketou
Rezance uvaríme v osolenej vode, môžeme do nej pridať aj PL oleja, aby sa nezlepili....
Imam bayildi – plnené baklažány
Stredne veľké baklažány umyjeme
a osušíme, ale ich nelúpeme.
Čína zo zeleniny
Cibuľu ošúpeme a nakrájame. Opražíme ju na rozohriatom oleji a pridáme zeleninu pokrájanú na kolieska alebo
posekanú...
Piyaz – fazuľový šalát
Fazuľu premyjeme a zľahka
osušíme. Rajčiny nakrájame
na malé kocky, jarnú cibuľku,
feferónku a červenú cibuľu
na malé...
Pečená baranina s korením
Mäso nakrájame na kúsky, opečieme
na oleji dočervena, osolíme.
Pridáme koreniny, nakrájaný
cesnak, šťavu z...
Jahňací pilaf
Vo veľkom hrubostennom kastróle
nasucho opražíme píniové
semienka, vysypeme ich
na tanier a do kastróla vlejeme
olej.
Baraní zeleninový kebab
Baklažány očistíme, pokrájame
na kocky a opražíme ich
na oleji, pridáme kocky baranieho
mäsa a 15 minút podusíme....
Turecký mäsovo– zeleninový güvec
Jahňacie mäso nakrájame na
stredne veľké kocky, dáme
do hrnca a na miernom ohni
dusíme približne hodinu,
kým sa...
Jogurtová polievka
V stredne veľkom hrnci uvaríme
ryžu s 2 hrnčekmi vody
domäkka. Pripravíme si 4 hrnčeky
horúcej vody.
Paella
Na panvici potretej olivovým
olejom krátko opražíme
na kocky nakrájanú cibuľu,
papriku, roztlačený cesnak,
šupky zbavené a roztlačené
rajčiny,...
Kurča po baskicky
Kurča rozdelíme na štvrtiny.
Rajčiny ošúpeme a nakrájame,
takisto očistíme a nakrájame
ostatnú zeleninu.
Rybie závitky plnené krabími tyčinkami
Krabie tyčinky orestujeme
na olivovom oleji,
osolíme, pridáme roztlačený
cesnak a jemne
podlejeme vínom. Filety
opláchneme pod studenou
vodou, ...
Tortilla – španielska omeleta so zemiakmi
V stredne veľkej panvici rozohrejeme
olej, pridáme na
kocky alebo na plátky pokrájané
zemiaky a cibuľu nakrájanú
nadrobno. Pražíme
na...
Gazpacho
Všetky suroviny rozmixujeme,
pridáme olej, dochutíme
soľou, čiernym korením,
mletou červenou paprikou
a octom.
Brokolica s hubami
Huby pokrájame a podusíme na panvici s troškou oleja. V kastróliku opečieme slaninu s cibuľkou, ...
Zajac plnený šalviou a hríbmi
Zajaca vykostíme, pričom dávame pozor, aby sme nenarušili celistvosť mäsa. Potom ho rozložíme na...
Kurča na hubách
Kurča rozdelíme na porcie a osolíme. Opražíme zo všetkých strán na rozohriatom oleji a odložíme do...
Bravčové závitky s hubami
Mäso umyjeme, osušíme utierkou a nakrájame na rezne. Umyté a očistené pečiarky osolíme, okoreníme a...
Consommé s hubovými haluškami
Hovädzie mäso sparíme, opláchneme a vložíme do studenej vody spolu so špikovými kosťami. Kontrolujeme mäso...
Karfiolový paprikáš
Karfiol možno variť, dusiť, zapekať či opekať s vajcami ako mozoček, smažiť, podávať...
Bavorské karfiolové placky
Karfiol možno variť, dusiť, zapekať či opekať s vajcami ako mozoček, smažiť, podávať...
Vyprážaný karfiol s pažítkovou omáčkou
Karfiol možno variť, dusiť, zapekať či opekať s vajcami ako mozoček, smažiť, podávať...
Letná omeleta z karfiolu
Karfiol možno variť, dusiť, zapekať či opekať s vajcami ako mozoček, smažiť, podávať...
Krevety na grile s grilovaným baklažánom
Baklažán nakrájame na pásiky, osolíme a necháme cca 5 minút stáť.
Kurča po taliansky
Kurča umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme roztlačený cesnak, kúsky...
Špagety so zelenou fazuľkou, slaninou a rajčinami
Uvaríme Cestoviny. Fazuľky očistíme, zbavíme vlákien, rozkrojíme na polovicu a v mierne osolenej vode uvaríme domäkka, ale...
Pečené červené paradajky s omáčkou
Najprv urobíme zásmažku z oleja a múky, rozriedime ju jogurtom a miešame do varu, potom...
Zapečené papriky so sójou a vločkami
Ovsené vločky prepláchneme vriacou vodou a precedíme, rozšľaháme vajcia s mliekom a pridáme uvarené bôby, nastrúhanú...
Zapekaná tekvica
Tekvice umyjeme, ošúpeme a pokrájame na plátky. Osolíme ich a necháme chvíľu odležať. Múku...
Palacinky plnené dusenou mrkvou
Suroviny na palacinky zmiešame v mixéri a necháme 30 minút odležať. Pečieme na rozohriatej panvici slabo potretej...
Zelenina s ovčím syrom
Cibuľu pokrájame na tenké kolieska a opražíme na oleji do sklovita. Baklažán umyjeme, vykrojíme stopku,...
Cotoletta alla Bolognese
Mäso umyjeme a osušíme. Rezeň vyklepeme v strúhanke do obdlžnikového tvaru. Osolíme ho a vypražíme. Vylejeme prebytočný olej...
Rukolový šalát
Rukolu umyjeme a rozložíme na väčší tanier. Obložíme ju nakrájanými rajčinami a mozzarellou.
Zelenina na balkánsky spôsob
Zemiaky nakrájané na kolieska vopred uvaríme do polomäkka. Všetku zeleninu nakrájame na kolieska. Cukinu prekrojíme...
Jahňacie kotlety marinované v koňaku so sezamom
Jahňacie kotlety nasolíme, okoreníme, pokvapkáme limetovou šťavou, medom, polejeme koňakom, pridáme sezam, jemne premiešame a dáme odležať...
Rezance s cuketou
Rezance uvaríme v osolenej vode, môžeme do nej pridať aj PL oleja, aby sa nezlepili....
Imam bayildi – plnené baklažány
Stredne veľké baklažány umyjeme a osušíme, ale ich nelúpeme.
Čína zo zeleniny
Cibuľu ošúpeme a nakrájame. Opražíme ju na rozohriatom oleji a pridáme zeleninu pokrájanú na kolieska alebo posekanú...
Piyaz – fazuľový šalát
Fazuľu premyjeme a zľahka osušíme. Rajčiny nakrájame na malé kocky, jarnú cibuľku, feferónku a červenú cibuľu na malé...
Pečená baranina s korením
Mäso nakrájame na kúsky, opečieme na oleji dočervena, osolíme. Pridáme koreniny, nakrájaný cesnak, šťavu z...
Jahňací pilaf
Vo veľkom hrubostennom kastróle nasucho opražíme píniové semienka, vysypeme ich na tanier a do kastróla vlejeme olej.
Baraní zeleninový kebab
Baklažány očistíme, pokrájame na kocky a opražíme ich na oleji, pridáme kocky baranieho mäsa a 15 minút podusíme....
Turecký mäsovo– zeleninový güvec
Jahňacie mäso nakrájame na stredne veľké kocky, dáme do hrnca a na miernom ohni dusíme približne hodinu, kým sa...
Jogurtová polievka
V stredne veľkom hrnci uvaríme ryžu s 2 hrnčekmi vody domäkka. Pripravíme si 4 hrnčeky horúcej vody.
Paella
Na panvici potretej olivovým olejom krátko opražíme na kocky nakrájanú cibuľu, papriku, roztlačený cesnak, šupky zbavené a roztlačené rajčiny,...
Kurča po baskicky
Kurča rozdelíme na štvrtiny. Rajčiny ošúpeme a nakrájame, takisto očistíme a nakrájame ostatnú zeleninu.
Rybie závitky plnené krabími tyčinkami
Krabie tyčinky orestujeme na olivovom oleji, osolíme, pridáme roztlačený cesnak a jemne podlejeme vínom. Filety opláchneme pod studenou vodou, ...
Tortilla – španielska omeleta so zemiakmi
V stredne veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme na kocky alebo na plátky pokrájané zemiaky a cibuľu nakrájanú nadrobno. Pražíme na...
Gazpacho
Všetky suroviny rozmixujeme, pridáme olej, dochutíme soľou, čiernym korením, mletou červenou paprikou a octom.