Rýchla, chutná a zdravá večera, keď nie je čas na vyváranie.
5 minút
príprava
príprava
10 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Seitan nakrájať na rezance a poprášiť celozrnnou múkou (poriadne). Cukety postrúhať nahrubo. Cibuľu pokrájať nadrobno a v rozpálenom woku na troške oleja podusiť so štipkou soli.
- 2
Keď je cibuľa sklená, pridať seitan a stále miešať. Po 2-3 minútach pridať postrúhanú cuketu a prípadne podliať troškou vody. Dodusiť 5 minút a po odstavení pridať posekaný kôpor. dobrú chuť
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
bolo to asi také, že vo vojnových časoch by si s tým ľudia pochutili, ale za normálnych okolností nič moc, skôr mizéria. z múky sa vyplaví škrob a zostane z toho asi 1/3 hmoty, čo je vlastne lepok alebo glutén. to sa potom ešte varí s koreňovou zeleninou a nakoniec sa to upravuje rôzne - ako keď spracovávaš sójové mäso... zjesť sa to dá, ale zázrak to teda nie je.
mrkni sem vegetarian.blog.cz/0801/cim-nhradit-mao...
1kg múky, pol litra vlažnej vody - zmiesiť aby sa spojila múka s vodou. Ponorim to do teplej vody na asi 2 hodiny. Potom dolejem teplú vodu, vymiagam veľmi opatrne, aby sa cesto nerozpadlo. Zlejem vodu do vedra, nalejem studenú vodu a striedam tento postup. Asi 3 - 4 vody zlejem do vedra, potom to už iba doplokám, v studenej vode, ak by sa mi videlo, že treba, ale spravidla už je to dostatočne vyplavené od škrobu. Škrob sa mi usadí vo vedre, vodu odlejem a škrob vysuším, potom rozmixujem a uložím do fliaš. Pred použitím ho spravidla rozmočím, lebo niekedy má aj hrudky. Pre práškový škrob si osejem potrebné množstvo.
Seitan takto pripravený potom uvarím vcelku na čínu, alebo guláš, alebo rozdelený a roztľapkaný na rezne, v zeleninovom, alebo slanom/vegetovom/bujonovom náleve.
Múka sa dá použiť takmer každá, len aby mala dosť lepku. Nedá sa s tvrdej pšenice, aj ked táto má vyšší obsah bielkoviny, ale jej molekula má inú kvalitu (nelepí sa).
Páči sa mi, že z tej múky skoro nič neodpadne a ak sa seitan správne pripravuje, je veľmi chutný. Je oveľa chutnejší ako sojové mäso.