Pangasius ako Halászlé

bozulka - fotkabozulka, 2. februára 2010
Pangasius ako Halászlé
Foto: bozulka

Varievam dva druhy polievok z rýb, ktoré má rád aj môj muž.

4-6
porcie
10-15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2  kg
1-2 ks
1-2 ks
1 lyžica
podľa chuti
1 kocka




Postup

  1. 1

    Rybu pokrájame na menšie kúsky,cibuľu dáme speniť na olej trošku osolíme,pridáme papriku a rybu,orestujeme,pridáme ostatné korenie,zalejeme vodou a necháme variť.Asi po 10 min.pridáme na slížiky nakrájanú papriku,zahustíme múkou alebo solamylom s troškou vodý.Môžeme pridať aj bujon halaszle bude polievka chutnejšianNa ozdobu môžeme dať vňaťku.

Diskusia k receptu

bozulka
Stratil sa mi niekde rozpis surovin,ale myslím,že sa to dá pochopiť aj z postupu -ja varievam z 1/2 kg ryby,2 cibule,2 lyžice mletej papriky,podľa chuti pálivej papriky,trošku mletej rasce,1lyžicu hl.múky alebo lyžičku solamylu zmiešané a vodou na zahustenie.Pridávam aj bujon halászle,ktorý je už dostať aj v našich obchodoch.
Je to veľmi rýchla a veľmi dobrá polievka.
lora1
ked sa bude pangasius dusit 30 minut, bude z neho kasa....
bozulka
lora,ked budes citat pozorne cely recept tak sa dozvies,ze ryba sa vari asi 10 min.Ja neznasam rozvarene jedlo a mam rada vsetko aldente!!!
Ja som niekde hovorila,ze vsetko robim OD OKA a to mnozstvo a cas je u mna tazke napisat.Ale velmi rada poradim ked bude zaujem a vysvetlim co a ako.Od toho su komentare.
kaval
Upozorňujem,že pangasius je najnekvalitnejšia ryba akú dostať u nás. Tolko svinstva,tažkých kovov a chemikálii nemá žiadna ryba.Dovážajú ju z Vietnamu z rieky Mekong,ktora je snad najviac znečistená rieka na svete. Je lacná a bez kostí,tak ju dovážajú,lebo ide na odbyt, ale už vôbec by som to nedával deťom. Ked ryba bez kostí,tak radšej tresku,má lepšie mäso,je dietné, nie je mastné..a ked už tresku,tak nórsku, tam je zatial najčistejšie more a najkvalitnejšie ryby.
bozulka
Ja som to tiež čítala,ale ktoré živičíchy alebo rastliny sú už v našom svete dobré,viem sú horšie a lepšie a mali by sme jesť tie lepšie.Problém je v tom,že ja už neverím alebo skoro neverím ničomu.Naša rodina sa snaží jednak dopestovať,jednak kupovať potraviny v BIO kvalite,ale sú všetky naozaj také zdravé?
Chápem Váš dobrý úmysel ale čo je lepšie kúpiť kontaminovanú rybu/hoci ja som nevidela žiadny roznor a vlastná skúsenosť mi hovorí,že chváli sa to čoho je veľa a treba predať atď..Ja osobne mám túto rybu rada,nejeme ju každý deň.A tiež som čítala aj o treske aj losose a tiež ich konzumujeme a tiež nie každý deň lebo sú finančne náročnejšie.A čo morské plody-tiež je tam problém a ja ich mám tak rada.No,ale už dosť viem,že máte dobrý úmysel za ten ďakujem.
bozulka
Tak sa ešte raz vraciam k tomu PANGASIUS a n o - n i e jednoznačne hovorím A N O.Nedalo mi a išla som na internet a po dlhých diskuziach ktoré som všetky poctivo prečítala môj zdravý rozum a nič iné mi hovorí,že moju oblubu k tejto rybe mi nikto nezprotivý.Samozrejme je to len a len moje rozhodnutie!!!!!!!!!!!!
používateľ nemá avatar
dry
dry
Dobre že nedáte do "halászlé" zápražku. V živote som nepočul o zahustení halászlé solamilom alebo múkou. Treba spraviť základ halászlé, v ktorom treba rozvariť trocha ryby, prepasírovať a rybu variť iba 20 minút, aby sa nerozvarila.
bozulka
Neviem prečo sa mi stráca rozpis surovin.Ja viem,že do "originálu" sa nezahusťuje,ale ja to tak nemám rada ani moja rodina.Na zahustenie používam iba kávovú lyžíčku a nakoniec je to môj recept,ktorý z rôzných rýb používam už 50 rokov a doteraz každému chutilo.Ináč komentár beriem,ale myslím si že varecha je otom aby sme dávali " svoje " recepty a nielen prevzaté z kuchárských kníh.
Hoci ste už trošku " odrastenejší" určite je kopa veci ktoré ste ešte nepočul a aj preto ste na vareche nielen pre zábavu,ale i pre poučenie.
malaluta
vyskúšala som s menšími obmenami - použila som miesto pangasa platýsa a nezahusťovala som a bolo to mňammňam :)
3sandra3
výborné Halászlé... ukladám a ihneď varím ,,,mňam
bozulka
Som rada že sa vám môj recept páči.@malaluta , netreba zahusťovať,ale môj manžel nemal rád "priesvitné"polievky okrem vývarov z mäsa.Toho platýsa by mi bolo ľúto na polievku,ale určit bol výborný.
@3sandra3 , ďakujem!
2010
@bozulka , hladam daaky recept na skoro Halaszle , dnes som dostal takeho 5 kiloveho lososa,filetoval som a tak ostala velka hlava a vela odrezkov ,takze bude lososie Halaszle ( za to ma deregistruju na Vareche)...cheers
bozulka
@2010 , prečo?Moji mladí robievajú tiež z lososa,ja lososa veľmi nemusím ale na štedrý večer mi u nich polievka veľmi chutila,asi preto že tam nebola žiadna chémia...:-))).
2010
@bozulka ty sa zaujmas o recepty a tradiciu a vies ze vsetko okolo Halaszle sa da jednoducho prelozit do sucastnosti. Preco vela druhov ryb ? preto ze tam dali zvysky , male ryby co nemohli predat, preco tak malo surovin , lebo sa im nechcelo trepat so sebou nic len cibulu a papriku a maslo co mali na chleba, ale teraz ked je ovela vacsia prosperita tak by Halaszle vyzeralo skor ako Bouillabaisse kde sa pouziva vela zeleniny a byliniek.Takze moj vyvar sa uz robi a cibula sa dusi s paprikou v druhom hrnci.
Mozem to nazvat Halaszle 2012


3sandra3
@bozulka ,,, vďaka, vďaka bozulka,,, dnes sme mali na obed,,, no úžasné jedlo, už dávno som sa ho chystala uvariť, až dnes naňho prišiel rad... ale Veeeeeľmi chutné
bozulka
No, vyzerá to veľmi dobre,mne by to určite chutilo,ale...ja by som to nazvala Rybacia polievka na môj spôsob...alebo tak nejako ,veď fantáziu máš dobrú.Halászlé - je rybacia polievka maďarských rybárov, /neskôr aj našich v okolí Prešporka,asi v 1830 začali vznikať rybárské "hostince"kde varievali v kotloch rybie polievky- mali veľký úspech.Rybári si polievku často varili už pri chytaní rýb na ohni v kotlíku,preto asi tak málo surovín.
Pýtaš sa na tie malé rybky...hlavy rôznych rýb,odrezky,kože,plutvy,
malé rybky.nové korenie,čierne korenie,bobkový list,neošúpaná cibuľa,soľ,sa varili asi 2 hod.aby bol dobrý vývar.Potom sa zobrali krásne filety alebo podkovy kvalitných rýb /kapor,šťuka,zubáč,sumec/ to sa dalo do hrnca na spenenú cibuľu,zalialo sa uvareným vývarom,bielym vínom,varilo sa to asi 20 min.nemiešalo,len potriasalo.Pridala sa paprika,rajčiny a pre mužov feferonky.
Pane bože,prepáč,ja som sa nejako zasnila a pozabudla som sa...:-))).Keď sa začne hovoriť o varení ja zabúdam na čas.
Ale možno toto už poznáš.
2010
@bozulka , uvarene pochvalene takze losos ako halaszle , na koniec ako extra som este pouzil stary azijsky sposob kde sa na silno rozpaleny olej sa da ryba kozou dolu do chrumkava ale len jednou stranou.



2010
este jedna poznamka , vyzera to ze som zahustoval , nie len nemam rad kusky rozvarenej ryby , takze tycovy mixer pracoval , skor je to kremove halaszle.
bozulka
To prvé som pochopila že to bude vývar,ale finálny výrobok - no narobil si mi chute,ten mixer bol dobrý nápad.
Včera si ma tak navnadil,že na večeru som mala kapra filety : soľ,citron,v oleji restovanú červenú feferonku a v tom filety opečené do červena "labužnicky " som vychutnávala 3 kúsky,štvrtý už som nevládala.Dokonca aj zelenina ostala v hambe.Ja mám rada rybu najradšej len tak bez príloh :-))Hoci mám rýb dosť aj čertvých z našich vôd,aj tak ti závidím možnosť chodiť priamo na tržnicu...
bozulka
Teší ma 3sandra3,určite si recept prispôsobíš vlastnej chuti...a o tom to je.Dôležitá je chuť variť pre rodinu a priateľov.
tortilla
Variť Halászlé z pangasiusa je ako variť Halušky zo sladkých zemiakov (batáty).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia