Pečený chrbát z mladého prasiatka na kaši zo zeleného hrášku
šéfkuchár reštaurácie Liviano v Bratislave, 3. februára 2010
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do kože na mäse si urobíme zárezy. Potom mäso z oboch strán posolíme a okoreníme. Chrbát opečieme na panvici zo všetkých strán do chrumkava. Preložíme do pekáča a dáme piecť do rozohriatej rúry na 12 minút pri 180 stupňoch.
- 2
Cibuľu si nasekáme najemno, a orestujeme na oleji. Pridáme smotanu a necháme prevrieť. Osolíme, okoreníme a pridáme zelený hrášok. Posypeme drveným majoránom a povaríme. Potom zmes rozmixujeme ponorným mixérom.
- 3
Cibuľu nakrájanú na kolieska obaľujeme v hladkej múke. Tú potom vyprážame vo vriacom oleji, kým nechytí zlatú farbu. Uložíme na papierovú utierku, aby z cibule nasiakol prebytočný olej. Hotové mäso si nakrájame. Na tanier najprv servírujeme hrachovú kašu. Na ňu poukladáme kúsky mäsa. Jedlo dozdobíme vypraženou cibuľkou a prelejeme hnedou omáčkou – najlepšie demi-glace.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Inak krásne servírované, len sa tak čudujem, že toho hráškového pyré tak málinko dával k toľkému mäsisku :-D
Šéfkuchár mi vravel, že tá omáčka sa varí aj 12 hodín, aby mala tú správnu plnú chuť. Ale na internete som našla aj hotové verzie v dózach, alebo v prášku. Ešte vravel, že základom tej omáčky je španielska omáčka, o tej sme tu už písali. Tiež prácne :-))
Moj demi-glace varim aj 2-3 dni (pracovne).
urcite neskusajte prasky a ine uchylky, na ozajstne demi-glace sa nejaky prasok podoba mozno tak z iduceho rychliku.
K receptu. Ak mam byt brutalne uprimny, 14,50 by som za toto zaplatil len s nevolou. za tuto cenu by som ocakaval nieco nevsednejsie, dovolil by som si navrhnut...
- poriadne si nabruste noz. ;) neznasilnujte chudiatko masko.
- do hrachu pridat pred rozmixovanim posekanu cerstvu matu, kombinacia hrach-mata je uzasna.
- do chrbatu po oprazeni napichat zopar klincekov v miestach kde sa zarezy zbiehaju, vybrat ich po upeceni.
- namiesto cibule by som pouzil por, nakrajal diagonalne na tenke kruzky ktore treba nie obalit, ale len poprasit v zmesi kukuricova muka-hladka muka. kukuricova muka proste chuti lepsie, je chrumkavejsia a por je prekrasne zlto-zeleny po uprazeni.
- ak nechcete por ani cibulu, hodia sa k tomu hobliny (?) zo sladkeho zemiaku, vyrobite ich s pomocou zeleninovej skrabky. potom uz len hodit na par sekund do vriaceho oleja kym su chrumkave.
- kedze skutocny demi-glace je velmi tazko dostupny, namiesto toho by som pouzil istu omacku, pre ktoru, ako som si prave uvedomil, este nemam meno :D
250 ml pomarancoveho dzusu
5 PL sojovej omacky
par luskov kardamonu
1 aniz
2 mesiaciky pomarancu aj s korou
1 lyzicka cukru
vsetko dajte do hrnca, na miernom ohni nechajte zredukovat do sirupovej konzistencie, prelejte cez sitko a polejte hotovy nakrajany chrbat par lyzicami tejto omacky.
K bravcovemu, predovsetkym pecenemu, sa vzdy hodi nieco sladke, tato omacka je ideal. V pripade ze ju pouzijete by som vyradil hrach, lebo ten je tiez v podstate sladky. Namiesto toho sa hodi napr. zemiakovy gratin (google).
nic v zlom.