Recepty, kde je masť
Ryba s rajčiakovou omáčkou
Očistenú zeleninu pokrájanú na plátky, celé čierne korenie, citrónovú kôru, bobkový list a soľ...
Salašská špecialita – hovädzí guľáš
Umyté a odblanené hovädzie
mäso nakrájame na rovnaké
kúsky
Spišské zemiaky
Olúpané zemiaky nakrájame
na tenké plátky, rozložíme
na vymastený plech,
posolíme, posypeme rascou
a natrieme na ne plnku....
Sedliacke rebierko
Bravčové mäso umyjeme,
narežeme na rezne,
zľahka naklepeme, narežeme
okrajové blany, osolíme.
Plnené zemiakové knedle
Zemiaky uvaríme v šupke,
ošúpeme a prelisujeme.
Pridáme múku, soľ, vajce
a vypracujeme cesto.
Gemerské guľky
Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme
Baraní guláš
Nadrobno nakrájanú údenú
slaninu vypražíme, pridáme
bravčovú masť a nadrobno
nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme
doružova.
Pečená baranina s údenou slaninou
Baranie mäso osolíme, dáme
na pekáč, pridáme masť,
údenú slaninu pokrájanú
na kocky, pokrájanú cibuľu,
trochu...
Ľubovniansky vrabec
Umyté a odblanené bravčové
pliecko nakrájame na
hrubšie – 150 g kusy , osolíme,
okoreníme a opečieme
na tuku...
Pečené baranie mäso
Umyté a odblanené baranie
mäso osolíme, okoreníme,
potrieme prelisovaným
cesnakom.
Fazuľová polievka s krúpami a pľúckami
Fazuľu varíme v tej vode,
v ktorej bola namočená
a pred dovarením k nej pridáme
umyté krúpy.
Fazuľová gulášová polievka
K variacej sa fazuli pridáme
ku koncu varenia na
krúžky pokrájaný kabanos
a na miernom ohni uvaríme
spolu domäkka.
Zapečené cestoviny s mäsom
Cibuľu nadrobno nakrájame a speníme v rozpálenej masti. Pridáme mletú červenú papriku, nakrájané bravčové mäso...
Pôvabnica fialová ako červená kapusta
Pripravené huby nakrájame natenko, cibuľu na kocky a podusíme na masti.
Gazdovský hubový guláš
Očistené šampiňóny (huby) pokrájame na väčšie kúsky. Na masti opražíme dozlatista cibuľku a pridáme k nej...
Dusené huby s paprikou
V rozpálenej masti speníme očistenú cibuľu, ktorú sme nadrobno nakrájali. Pridáme očistené a umyté, ...
Lahôdka z vatovca
Plodnicu vatovca obrovského, z ktorej sme odstránili pokožku, nakrájame na pláty hrubé asi 1, 5...
Huby ako bravčové pečené
Na pekáč poukladáme očistené a umyté klobúky mladých plodníc rýdzika surovičkového, potrieme ich masťou, osolíme,...
Bramboračka
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií
Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela
Albrecht v Bratislave (recept pre...
Kuriatková polievka
Zemiaky dáme variť, kuriatka pridáme trochu neskôr, dochutíme soľou a vegetou.
Hubovo–zemiaková polievka
Koreňovú zeleninu očistíme, pokrájame na kolieska a opražíme spolu s očistenými a pokrájanými hubami na masti,...
Hubová polievka s mrveničkou
Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme na masti, pridáme očistenú pokrájanú zeleninu a huby, opražíme, podlejeme...
Hubová polievka s krúpami
Čerstvé huby očistíme a pokrájame, sušené huby vopred namočíme do studenej vody.
Zubáč s klobásovou plnkou
Zubáča zbavíme šupín a žiaber, vypitveme ho, dôkladne poumývame a vytrieme dosucha. Nožom urobíme...
Kapor na zelenine
Kapra očistíme, umyjeme, zbavíme hlavy a naplníme 2 očistenými a na kolieska nakrájanými cibuľami a...
Zubáč Bakony
Filety zo zubáča umyjeme,
osolíme, okoreníme
a opražíme na masti z obidvoch
strán.
Csikós tokány (ragú na červenom víne)
Hovädzie mäso nakrájame
na dlhé pásiky (asi
6–7 cm).
Maďarské zemiaky s lečom
Cibuľu nakrájame najemno
a speníme na masti. Pridáme
papriku, urestujeme
a pridáme olúpané zemiaky
nakrájané na kocky.
Perkelt z husacej pečene
Na masti speníme cibuľu
pokrájanú na kocky, pridáme
sladkú červenú papriku,
cesnak a pečeň, ktorú
sme pokrájali na...
Hus v šolete
Umytý a vopred namočený
hrach uvaríme do mäkka.
Krúpy uvaríme osobitne
v osolenej vode. Cibuľu
nakrájame nadrobno a upražíme
ju...
Rybacia polievka Halászlé
Ryby umyjeme a spolu
so zeleninou vložíme do
hrnca a dáme variť. Osolíme,
okoreníme, keď
polievka začne vrieť,...
Bravčový rezeň na paprike a rajčiakoch
Bravčové mäso pokrájame
na rezne, naklepeme, okraje
narežeme, posolíme, okoreníme
a na rozpálenej masti
z oboch strán...
Hubová polievka s klobásou a kyslou smotanou
V hrnci z PL rozohriatej
masti a múky pripravíme
zápražku, odstavíme
ju z ohňa a vmiešame do
nej mletú papriku....
Ryba s rajčiakovou omáčkou
Očistenú zeleninu pokrájanú na plátky, celé čierne korenie, citrónovú kôru, bobkový list a soľ...
Salašská špecialita – hovädzí guľáš
Umyté a odblanené hovädzie mäso nakrájame na rovnaké kúsky
Spišské zemiaky
Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky, rozložíme na vymastený plech, posolíme, posypeme rascou a natrieme na ne plnku....
Sedliacke rebierko
Bravčové mäso umyjeme, narežeme na rezne, zľahka naklepeme, narežeme okrajové blany, osolíme.
Plnené zemiakové knedle
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a prelisujeme. Pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto.
Gemerské guľky
Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme
Baraní guláš
Nadrobno nakrájanú údenú slaninu vypražíme, pridáme bravčovú masť a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme doružova.
Pečená baranina s údenou slaninou
Baranie mäso osolíme, dáme na pekáč, pridáme masť, údenú slaninu pokrájanú na kocky, pokrájanú cibuľu, trochu...
Ľubovniansky vrabec
Umyté a odblanené bravčové pliecko nakrájame na hrubšie – 150 g kusy , osolíme, okoreníme a opečieme na tuku...
Pečené baranie mäso
Umyté a odblanené baranie mäso osolíme, okoreníme, potrieme prelisovaným cesnakom.
Fazuľová polievka s krúpami a pľúckami
Fazuľu varíme v tej vode, v ktorej bola namočená a pred dovarením k nej pridáme umyté krúpy.
Fazuľová gulášová polievka
K variacej sa fazuli pridáme ku koncu varenia na krúžky pokrájaný kabanos a na miernom ohni uvaríme spolu domäkka.
Zapečené cestoviny s mäsom
Cibuľu nadrobno nakrájame a speníme v rozpálenej masti. Pridáme mletú červenú papriku, nakrájané bravčové mäso...
Pôvabnica fialová ako červená kapusta
Pripravené huby nakrájame natenko, cibuľu na kocky a podusíme na masti.
Gazdovský hubový guláš
Očistené šampiňóny (huby) pokrájame na väčšie kúsky. Na masti opražíme dozlatista cibuľku a pridáme k nej...
Dusené huby s paprikou
V rozpálenej masti speníme očistenú cibuľu, ktorú sme nadrobno nakrájali. Pridáme očistené a umyté, ...
Lahôdka z vatovca
Plodnicu vatovca obrovského, z ktorej sme odstránili pokožku, nakrájame na pláty hrubé asi 1, 5...
Huby ako bravčové pečené
Na pekáč poukladáme očistené a umyté klobúky mladých plodníc rýdzika surovičkového, potrieme ich masťou, osolíme,...
Bramboračka
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre...
Kuriatková polievka
Zemiaky dáme variť, kuriatka pridáme trochu neskôr, dochutíme soľou a vegetou.
Hubovo–zemiaková polievka
Koreňovú zeleninu očistíme, pokrájame na kolieska a opražíme spolu s očistenými a pokrájanými hubami na masti,...
Hubová polievka s mrveničkou
Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme na masti, pridáme očistenú pokrájanú zeleninu a huby, opražíme, podlejeme...
Hubová polievka s krúpami
Čerstvé huby očistíme a pokrájame, sušené huby vopred namočíme do studenej vody.
Zubáč s klobásovou plnkou
Zubáča zbavíme šupín a žiaber, vypitveme ho, dôkladne poumývame a vytrieme dosucha. Nožom urobíme...
Kapor na zelenine
Kapra očistíme, umyjeme, zbavíme hlavy a naplníme 2 očistenými a na kolieska nakrájanými cibuľami a...
Zubáč Bakony
Filety zo zubáča umyjeme, osolíme, okoreníme a opražíme na masti z obidvoch strán.
Csikós tokány (ragú na červenom víne)
Hovädzie mäso nakrájame na dlhé pásiky (asi 6–7 cm).
Maďarské zemiaky s lečom
Cibuľu nakrájame najemno a speníme na masti. Pridáme papriku, urestujeme a pridáme olúpané zemiaky nakrájané na kocky.
Perkelt z husacej pečene
Na masti speníme cibuľu pokrájanú na kocky, pridáme sladkú červenú papriku, cesnak a pečeň, ktorú sme pokrájali na...
Hus v šolete
Umytý a vopred namočený hrach uvaríme do mäkka. Krúpy uvaríme osobitne v osolenej vode. Cibuľu nakrájame nadrobno a upražíme ju...
Rybacia polievka Halászlé
Ryby umyjeme a spolu so zeleninou vložíme do hrnca a dáme variť. Osolíme, okoreníme, keď polievka začne vrieť,...
Bravčový rezeň na paprike a rajčiakoch
Bravčové mäso pokrájame na rezne, naklepeme, okraje narežeme, posolíme, okoreníme a na rozpálenej masti z oboch strán...
Hubová polievka s klobásou a kyslou smotanou
V hrnci z PL rozohriatej masti a múky pripravíme zápražku, odstavíme ju z ohňa a vmiešame do nej mletú papriku....