Gemerské guľky

redakcia - fotkaredakcia, 21. augusta 2009

Suroviny

1 kg
250 g
350 g
250 g
5 strúčikov




Postup

  1. 1

    Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme

  2. 2

    Zmes spracujeme, vytvoríme z nej guľky veľkosti pingpongových loptičiek a dáme ich variť do slanej vody.

  3. 3

    Keď variace sa guľky vyplávajú na hladinu, vyberieme ich von, nakrájame na kúsky a polejeme masťou s opraženou cibuľou.

  4. 4

    Podávame s dusenou kapustou alebo duseným kelom.

Diskusia k receptu

Vymazať
zapsalka
Môj otec pochádzal z Gemera,ale náš recept bol trochu iný.Všetko sa robilo zo surových zemiakov.2/3 sa postrúhali úplne najemno,1/3 sa zase posekala tiež na veľmi malé kúsky,také aby boli v ceste viditeľné.Do cesta sa pridávali ešte pomleté špekáčiky,alebo údené mäso,soľ,trochu č.korenia,hladká múka,premiešalo sa cesto a mokrými rukami sa tvorili guľky,ktoré sa hádzali do horúcej vody.Varili sa pokým nevyplávali hore a ešte horúce sa omastili opraženou slaninou.....!!!
Vymazať
zapsalka
Cesto bolo tak zahustené múkou aby sa guľky nerozvarili a aby tej múky nebolo veľa,postrúhané zemiaky zbavíme vody,ktorá sa pri strúhaní vytvorí.
Vymazať
jankatu
do cesta gemerských guliek by sa nemala dávať múka,lebo to je už cesto na tkzv:knedličky /gombóce/




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia