redakcia nemá fotku

Redakcia

«1 2 ...348 »

Vyprážané zemiakové posúšiky Vyprážané zemiakové posúšiky

Nezískali by veru titul Miss zelenina, neohúrili by svojím tvarom, farbou či vôňou. A predsa si bez nich nevieme našu kuchyňu ani predstaviť. Od 17. storočia nám postupne prirástli k srdcu (i žalúdku) tak, že ich považujeme za národnú surovinu. Varme ich, pečme, mixujme, plňme, strúhajme... pretože dobroty z ľuľka zemiakového nepoznajú hranice fantázie.

Crème caramel s jahodami a so sektom (fotorecept) Crème caramel s jahodami a so sektom (fotorecept)

Rúru zohrejeme na 150 °C a predhrejeme misky. V malom hrnci skaramelizujeme cukor so soľou do tmavomedenej farby.

Kačacie stehná s kašou z ružových zemiakov Kačacie stehná s kašou z ružových zemiakov

Kačacie stehná na pekáči potrieme rascou, anízom, soľou, cukrom, podlejeme vodou a zakryjeme. Pečieme pri 160 °C asi dve hodiny domäkka. Výpek zlejeme do panvičky a odložíme. Odokryté stehná zapečieme pri 200 °C asi 10 minút, aby bola koža chrumkavá.

Purpurový „gravalax" s chrenovou penou Purpurový „gravalax" s chrenovou penou

Z citróna a pomaranča nastrúhame kôru a odšťavíme, zamiešame s korením a nahrubo nasekanou petržlenovou vňaťou. Rovnomerne rozdelíme do dvoch misiek. V jednej miske rozmiešame zmes so soľou, olivovým olejom, vložíme lososa a necháme odstáť cez noc.

Rukolový šalát so sušenou šunkou a s marinovanými slivkami Rukolový šalát so sušenou šunkou a s marinovanými slivkami

Láska ide cez žalúdok a počas sviatku zamilovaných to platí dvojnásobne. Jedlo vtedy povýšme nielen na zážitok kulinársky, ale aj na prostriedok, ktorý vyjadruje vzťah, sympatie, úctu, priateľstvo. A na mrkvu, figy, čokoládu, plody mora, sekt, špargľu, zeler, aníz, med... sa nepozerajme len ako na suroviny. Nielen šamani, ale aj odborníci vedy ich považujú za afrodiziaká povzbudzujúce vášeň a dobrú náladu.

Pečený baklažán s cibuľovým pyré (fotorecept) Pečený baklažán s cibuľovým pyré (fotorecept)

Baklažán umyjeme, zbavíme stopky, prekrojíme na polovicu, stred narežeme a nasolíme. Necháme postáť asi 15 minút, kým nezačne púšťať vodu. Potom polovičky okoreníme, naolejujeme, posypeme plátkami cesnaku a zabalíme so stopkami z ligurčeka do alobalu.

Obložený cesnakový sendvič s karamelizovanou cibuľou Obložený cesnakový sendvič s karamelizovanou cibuľou

Najskôr pripravíme kvások na sendvič tak, že zmiešame droždie, 150 ml vody, cukor s troškou múky a necháme nakysnúť. Medzitým olúpeme a pretlačíme cesnak, ktorý pridáme do múky. Keď je kvások nakysnutý, všetky suroviny dobre vymiesime a necháme kysnúť, až kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Vyprážané sardely s cibuľou a cesnakovou omáčkou aioli Vyprážané sardely s cibuľou a cesnakovou omáčkou aioli

Sardely umyjeme, osušíme, vyberieme prípadné kosti a osolíme. Obalíme ich v múke, bielku a zľahka v panko strúhanke.

Gnocchi s cesnakovým krémom a ružičkovým kelom Gnocchi s cesnakovým krémom a ružičkovým kelom

Na gnocchi vopred uvaríme zemiaky v šupke, po vychladnutí ich ošúpeme, nastrúhame najemno, zmiešame s múkou a so žĺtkom a vypracujeme cesto. Z cesta vyformujeme dlhší valček hrubý asi ako prst. Ten nakrájame na menšie kúsky – asi 1,5 cm. Začneme tvarovať gnocchi tak, že každý kúsok potiahneme vidličkou tak, aby sa preniesli pásiky a gnocchi sa zaoblili. Takto pripravené gnocchi uvaríme v slanej vode a prepláchneme pod studenou vodou.


«1 2 ...348 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist