redakcia nemá fotku

Redakcia

«1 2 ...344 »

Makové rezy Makové rezy

Biele cestá: Bielky vyšľaháme s cukrom, zašľaháme 5 žĺtkov. Vareškou vmiešame múku s práškom do pečiva. Cesto rozdelíme na polovice. Každú vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 8 minút.

Jablkové košíčky Jablkové košíčky

Gastronomické trendy ženú cukrárov vpred – vymýšľať stále nové dezerty, postupy, kombinácie. Koniec koncov „tvorenie" je na našom remesle to najkrajšie. Ale najmä na Vianoce túžia ľudia vrátiť sa k chuťovým spomienkam na detstvo: ku kokoskám, krémešom, k parížskym rožtekom, medovým a punčovým rezom... A tak slávnostný stôl najčastejšie dýcha klasikou.

Gaštanový cheesecake so smotanovým likérom (fotorecept) Gaštanový cheesecake so smotanovým likérom (fotorecept)

Sušienky rozmrvíme najemno, zmiešame s maslom, vyplníme dno a boky tortovej formy (priemer asi 25 cm). Dáme zapiecť pri 150 °C asi na 10 minút.

Maková kocka s višňami Maková kocka s višňami

Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom. Pridáme po jednom žĺtky. Potom vmiešame mak a rumovú esenciu. Bielky vyšľaháme samostatne na tuhý sneh a zľahka ho primiešame do cesta.

Kokosovo-žĺtkové rezy Kokosovo-žĺtkové rezy

Cesto: Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne pridáme cukor, kokos zmiešaný s múkou a práškom do pečiva. Pripravené cesto navrstvíme na plech a pečieme pri 180 °C vo vopred vyhriatej rúre asi 15 minút. Po upečení vyberieme a polejeme horúcim mliekom.

Tvarohovo-tekvicová torta s makom Tvarohovo-tekvicová torta s makom

Tekvicová vrstva: Tekvicu rozkrojíme, vyberieme vnútro a zvyšok pečieme v rúre 15 minút na 180 °C. Šupu tekvice odstránime, dužinu zmixujeme a odoberieme 100 g na polevu. Do dužiny primiešame postrúhanú kôru z pomaranča, cukor, vajcia a 1 škrob.

Kysnuté srdiečko s medom Kysnuté srdiečko s medom

Pečenie je hra a o vianočnom to platí zvlášť. Jej pravidlá nám zanechali naše šikovné staré mamy a ja k tomu rada pridávam fantáziu a vášeň. Veď sviatočný sladký stôl musí byť ešte krajší a nápaditejší než inokedy. Nech na ňom nechýba niečo suchšie, niečo šťavnaté, niečo tradičné a niečo moderné, jednoduché i zdobené. Aby si tam každý našiel to svoje.

Kalerábový eintopf s mäsovými guľkami (fotorecept) Kalerábový eintopf s mäsovými guľkami (fotorecept)

Zeleninu očistíme, mrkvu a kaleráb nakrájame na 1 cm hrubé hranolčeky, zemiaky na väčšie kocky a cibuľu nadrobno.

Zeleninová štrúdľa s teľacím mäsom Zeleninová štrúdľa s teľacím mäsom

Cesto: Múku preosejeme, spravíme jamku, pridáme soľ, vodu, ocot a olej, vymiešame cesto, vyformujeme z neho guľku a odložíme prikryté asi na 30 minút.

Šošovicové placky s tekvicovo-cuketovým šalátom Šošovicové placky s tekvicovo-cuketovým šalátom

Placky: Šošovicu s ryžou vložíme do misky so 400 ml studenej vody, pridáme kyslú smotanu a soľ. Prikryjeme a vložíme na noc do chladničky. Nasledujúci deň rozmixujeme a v horúcom oleji vypražíme 12 placiek, ktoré hneď po vybratí z panvice zatočíme na pripravený valček a necháme vychladnúť.

Cuketové závitky so zeleninovou ryžou Cuketové závitky so zeleninovou ryžou

Cuketu umyjeme, nakrájame na 4 mm plátky. Odrezky a malé plátky (asi 120 g) nakrájame na malé kocky. Ryžu varíme asi 20 minút vo vriacej vode, scedíme a necháme vychladnúť. Cibuľu a cesnak očistíme a najemno nasekáme. Papriku a feferónku zbavíme jadier a tiež nakrájame na malé kocky.

Karfiolový „steak“ na cviklovom hummuse Karfiolový „steak“ na cviklovom hummuse

Cviklový hummus: Najskôr očistíme cesnak a všetky suroviny na hummus vložíme do mixéra a rozmixujeme na homogénnu masu, dochutíme korením a soľou a necháme odležať.


«1 2 ...344 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist