redakcia nemá fotku

Redakcia

«1 2 ...314 »

Džem z červenej cibule a zo zázvoru Džem z červenej cibule a zo zázvoru

Cibuľu nakrájame na takzvaný francúzsky spôsob – na tenké pásiky. Najprv ju opražíme sprudka na husacej masti. Plameň stíšime na polovicu a pražíme ďalej, až kým cibuľa nezačne sama karamelizovať.

Nakladaný pečený fenikel Nakladaný pečený fenikel

Najskôr uvaríme nálev z octu, cukru, feniklových semien, ružového korenia a vody. Necháme zovrieť, stíšime a povaríme 15 minút.

Horúci kumkvatový džem s likérom Horúci kumkvatový džem s likérom

Rozštvrtené a vykôstkované citrusy zalejeme pomarančovým freshom, necháme zovrieť a varíme na miernom plameni asi 20 minút. Pridáme cukor a varíme ďalších 15 minút.

Pikantný paprikový džem Pikantný paprikový džem

Ocot nalejeme aj s vodou do hrnca a necháme variť asi 5 minút. Prisypeme cukor a necháme rozpustiť. Nasypeme rozsekané papriky aj s čili priamo z kuchynského robota.

Hruškové čatní s tekvicou Hruškové čatní s tekvicou

Naše praprababičky vedeli chutne a kvalitne spracovať plody leta tak, aby im vydržali po celý rok. Mám rád, keď k tomu pridáme nový nápad, kúsok niečoho voňavého, nezvyčajného. Hľadajme inšpiráciu aj vo svete.

Pečený zeler s kôprovou omáčkou (fotorecept) Pečený zeler s kôprovou omáčkou (fotorecept)

Na krutóny vymiesime z uvedených surovín vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto ešte raz dôkladne vymiesime a vytvarujeme bochník. Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút podkysnúť. Pečieme 30 minút v rozohriatej peci pri 200 °C. Hotový chlieb necháme vychladnúť a nakrájame alebo natrháme z neho krutóny, ktoré dáme vysušiť.

Pšeničná kaša s ovocím Pšeničná kaša s ovocím

V kastróle zohrejeme mlieko, med, maslo a vyškriabaný vanilkový struk. Pšenicu prepláchneme pod studenou vodou a pridáme ju k mlieku. Necháme zovrieť, prikryjeme pokrievkou a dáme piecť do rozohriatej rúry. Pečieme 1 hodinu pri 180 °C.

Tekvica so žemľovou knedľou Tekvica so žemľovou knedľou

Pečivo nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno a na masle opečieme. Primiešame k pečivu spolu s vaječným žĺtkom a mliekom. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý zapracujeme do žemľovej zmesi spolu so soľou a s korením.

Lazane à la slivkové gule Lazane à la slivkové gule

Leto je žatvou záhrad a lesov. Obdobím prázdnin u prababičky, čo vnúčikom vyvára poklady svojej kuchyne. Sú poctivým a chutným základom, z ktorého sa môžu zrodiť nové, moderné nápady. Aj bez mäsa.

Kuracie roládky s pikantnou ananásovou plnkou (fotorecept) Kuracie roládky s pikantnou ananásovou plnkou (fotorecept)

Kuracie prsia narežeme, naklepeme, osolíme a okoreníme.

Líčka z morského čerta so zemiakovým šalátom Líčka z morského čerta so zemiakovým šalátom

Líčka z morského čerta odblaníme, vložíme do vákuového vrecka, pridáme k nim čerstvý kôpor, soľ a varíme sous vide pri 55 °C 8 minút (Pozn. red.: sous vide - metóda, pri ktorej sú potraviny zabalené vo vákuových vreckách varené pri nízkej, presne stanovenej teplote). Po úprave prudko schladíme.

Králičí chrbát s pyré z romanesca Králičí chrbát s pyré z romanesca

Chrbát z králika nakrájame na menšie časti, dáme do misky, pridáme tymian, rozmarín a olivový olej. Takto pripravený chrbát upečieme na grile alebo na panvici.

Rolka zo pstruha v šafranovej omáčke Rolka zo pstruha v šafranovej omáčke

Na dosku položíme filety zo pstruha kožou nadol a mierne ich sklepeme dokopy. Osolíme, okoreníme. Naplníme baby špenátom a šťaveľom, stočíme do rolády a takto pripravenú roládu zabalíme do potravinárskej fólie. Vložíme do vodného kúpeľa a varíme pri teplote 65 °C asi 20 minút v rúre.

Fileta zo sumca s cviklovými lievancami Fileta zo sumca s cviklovými lievancami

Filety zo sumca očistíme, z vody, koreňovej zeleniny, byliniek a zo soli pripravíme vývar, ktorý po uvarení scedíme. Do takto pripraveného vývaru vložíme filety zo sumca, ktoré pomaly pošírujeme (teplota vývaru sa pohybuje v rozmedzí 75–95 °C, nesmie vrieť) asi 8 minút.

Plnená prepelica na paštrnákovom pyré Plnená prepelica na paštrnákovom pyré

Najskôr pripravíme plnku. Žemle nakrájame na kocky, pridáme soľ, korenie, bylinky a nasekanú petržlenovú vňať. Pridáme žĺtky a premiešame. Zvlášť vyšľaháme bielky a zľahka primiešame do plnky. Pripravenou plnkou naplníme prepelice a pečieme v rúre na vymastenom plechu pri 160 °C 45 minút.


«1 2 ...314 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist