redakcia nemá fotku

Redakcia

«1 2 ...331 »

Bryndzové gnudi (fotorecept) Bryndzové gnudi (fotorecept)

Zmiešaním surovín uvedených v recepte získame voňavé a vláčne cesto. Z cesta tvarujeme gule s hmotnosťou cca 30 g. Varíme v osolenej vode.

Bryndzový krém s cibuľovým koláčikom Bryndzový krém s cibuľovým koláčikom

Očistenú červenú cibuľu nakrájame na 1 cm hrubé kolieska. Z cukru vytvoríme svetlý karamel, zalejeme červeným vínom a pridáme balzamikový ocot. Osolíme podľa chuti a pridáme lístky tymianu. Necháme zovrieť a vložíme kolieska cibule. Stíšime plameň na minimum a varíme cibuľu do zmäknutia.

Bryndzová panna cotta na oškvarkovom koliesku Bryndzová panna cotta na oškvarkovom koliesku

Bryndzové halušky nás ako kulinárska ikona preslávili aj za hranicami. Začína sa nimi ochutnávanie slovenských jedál... ale často aj končí. Pritom sa práve z bryndze dajú vytvoriť desiatky zaujímavých chuťoviek, koláčov, polievok či hlavných jedál zážitkového menu. Veď dnes je vo svete bežné, že „ľudové" suroviny prenikajú do vysokej gastronómie.

Špargľa v slaninke a toaste s chrumkavým vajíčkom (fotorecept) Špargľa v slaninke a toaste s chrumkavým vajíčkom (fotorecept)

Vajíčko uvaríme vo vriacej vode štyri minúty, schladíme ho, olúpeme, obalíme v trojobale (múka, vajce, strúhanka) a vypražíme.

Špargľový šalát s králičím mäsom a smrčkovcami Špargľový šalát s králičím mäsom a smrčkovcami

Stehná osolíme, okoreníme, dáme do vákuovacích vreciek s bobkovým listom. Zavákuujeme a varíme vo vode pri teplote 60 °C 12 hodín. Zeleninu (špargľu, mrkvu, kukuricu, patizóny, cuketu) uvaríme do polomäkka, každú zvlášť v osolenej vode a potom schladíme.

Špargľa s parmezánovým snehom a olivovým krekerom Špargľa s parmezánovým snehom a olivovým krekerom

Kreker: Najprv spojíme múku, parmezán, cesnak, rozmarín, olivy a olivový olej. Pomaly miešame a postupne pridávame smotanu, až kým sa nevytvorí cesto. To rozvaľkáme, nakrájame, posypeme sezamom a pečieme na papieri na pečenie 10 – 12 minút pri 200 °C.

Pomarančový dezert so špargľovou zmrzlinou Pomarančový dezert so špargľovou zmrzlinou

Špargľu ošúpeme a uvaríme domäkka v mlieku. Rozmixujeme a prepasírujeme. Pridáme smotanu a 100 ml mlieka, cukor a dáme zovrieť. Medzitým vyšľaháme žĺtky. Zovretú zmes odstavíme a necháme vychladnúť. Potom pridáme vyšľahané žĺtky a šťavu z citróna. Nakoniec dáme do stroja na zmrzlinu a spravíme zmrzlinu.

Pečený bochník so špargľovo-parmezánovou plnkou Pečený bochník so špargľovo-parmezánovou plnkou

Od apríla do júna kraľuje v našej kuchyni kvalitná slovenská špargľa. Je totiž zdravá, ľahko stráviteľná, nenáročná na prípravu i čas. Pritom sa z nej dajú vytvoriť desiatky dobrôt od predjedál cez polievky a hlavné jedlá až po dezert – napríklad špargľovú zmrzlinu. Mne najviac chutí grilovaná; hodí sa k steakom či k rybám s holandskou omáčkou.

Kačacia nátierka s karamelizovanou šalotkou (fotorecept) Kačacia nátierka s karamelizovanou šalotkou (fotorecept)

Šalotku nakrájame, prudko opečieme na kačacej masti, posypeme cukrom a zalejeme červeným vínom. Redukujeme, kým nezíska konzistenciu podobnú medu.

Čokoládové plátky s penou z bielej čokolády a malinami Čokoládové plátky s penou z bielej čokolády a malinami

Horkú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, natrieme na mastný papier a necháme vychladnúť. Z čokoládového plátu vykrojíme kolieska.


«1 2 ...331 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist