redakcia nemá fotku

Redakcia

«1 2 ...318 »

Jelenie karé na šípkovej omáčke Jelenie karé na šípkovej omáčke

Jelenie karé prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín, vákuovo zabalíme a dáme variť technológiou sous vide na 25 hodín pri 72 °C. Uvarené mäso vyberieme, natrieme ho zmesou oleja, cesnaku, rozmarínu a dáme krátko zapiecť.

Jelenia roláda so slivkami na červenom víne Jelenia roláda so slivkami na červenom víne

Čo les dal – takto sa rodí zvláštny tanier. Nechýba mu totiž štvrtý rozmer – vôňa, svojská filozofia, úcta k prírode i tradíciám prababičiek, čo z jednoduchých surovín a korenín vedeli vyčarovať neskutočne dobré jedlá.

Hrušková polievka so syrovými guľkami (fotorecept) Hrušková polievka so syrovými guľkami (fotorecept)

Hrušky rozpolíme, ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kocky. Do kastróla dáme vodu, cukor, dreň z vanilkového struku, citrónovú šťavu a biele víno. Pridáme hrušky, uvedieme do varu a varíme, kým sa nerozvaria. Potom ich rozmixujeme, dochutíme citrónovou šťavou alebo cukrom. Precedíme cez jemné sitko a necháme vychladnúť.

Chrbát z jeleňa s hruškovým čatní  Chrbát z jeleňa s hruškovým čatní

Tekvicové pyré: Tekvicu na pyré očistíme, nakrájame na kocky, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a dáme na plech, zakryjeme alobalom a v rozpálenej rúre pečieme domäkka pri 180 °C, vyberieme, rozmixujeme na hladké pyré s pridaním masla. Hotové prepasírujeme a dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a medom.

Kačacie prsia s terinou a baby hruškou Kačacie prsia s terinou a baby hruškou

Kačacie prsia očistíme, nasolíme údenou soľou, pridáme tymian a čierne korenie a dáme do vyhriatej rúry, v ktorej máme nahriate drevo so slamou a údime pri 120 °C asi 15 minút. Hotové necháme vychladiť a nakrájame na plátky.

Slivkový rez s makovou zmrzlinou Slivkový rez s makovou zmrzlinou

Smotanu, mascarpone, cukor a citrónovú kôru dáme do hrnca na mierny oheň a privedieme do varu. Stiahneme a necháme 20 minút odstáť. Medzitým namočíme želatínu do studenej vody. Pridáme citrónovú šťavu, slivkové pyré a všetko premiešame. Potom všetko prepasírujeme cez jemné cedidlo, pridáme rozpustenú želatínu a necháme jemne stuhnúť. Potom rozmixujeme keksy s maslom. Naspodok silikónových foriem obdĺžnikového tvaru natlačíme polovicu rozmixovaných keksov. Nalejeme slivkovú zmes a dáme stuhnúť do chladničky. Stuhnuté vyberieme a navrch dáme druhú časť rozmixovaných keksov.

Hovädzie rebro v slivkovej omáčke Hovädzie rebro v slivkovej omáčke

V širokom kastróle na rozpálenom oleji pražíme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, pridáme nakrájanú cibuľu, paradajkový pretlak a opäť krátko opražíme. Potom pridáme celé čierne a nové korenie a bobkový list, po opražení do zlatohneda pridáme slivkový lekvár, zalejeme červeným vínom a necháme zovrieť.

Pstruh s jablkovým sorbetom Pstruh s jablkovým sorbetom

Očistené, vykostené a osušené filety marinujeme v zmesi cukru, soli a nastrúhanej citrónovej kôry 15 minút, umyjeme a osušíme. Vložíme do vákuovacieho vrecka, zavákuujeme a varíme vo vode pri 55 °C asi 4 minúty. Ihneď vložíme do ľadového kúpeľa, schladíme a vyberieme z vrecka.

Jablká s penou a cider granitou Jablká s penou a cider granitou

Jablková pena: Jablká očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kusy, dáme do kastróla s pridaním všetkých surovín a varíme domäkka. Pred rozmixovaním vyberieme škoricu, badián a klinček, precedíme, prípadne ešte trocha zvaríme na hustotu jablkového pyré. Necháme vychladnúť a pyré nalejeme do fľaše na výrobu šľahačky, pridáme 1 bombičku a necháme v chladničke odpočinúť. Potom striekame, výsledkom by mala byt nadýchaná jablková pena

Jesenný šalát s jablkom a jablkovým octom Jesenný šalát s jablkom a jablkovým octom

Slivky, hrušky, jablká... nielen stromy, ale aj stoly nech sa na jeseň prehýbajú pod ťarchou ovocia. Stojí za experimentovanie nielen v sladkej, ale aj v mäsovej kuchyni, s nevšednými kombináciami a nápadmi.

Pirohy s dubákovou plnkou (fotorecept) Pirohy s dubákovou plnkou (fotorecept)

Pirohy: Pripravíme cesto z múky, vajec a oleja, necháme chvíľku odstáť, potom vyvaľkáme na tenké pláty. Z cesta vyrežeme kocky alebo kruhy s priemerom asi 4 cm, plníme dubákovou zmesou a vidličkou zlepíme.

Hruškovo-orechová štrúdľa v pudingovom kréme Hruškovo-orechová štrúdľa v pudingovom kréme

Cesto: Zmiešame všetky ingrediencie a vytvoríme cesto, zabalíme ho do fólie a necháme odstáť pol hodiny, potom natiahneme na pomúčený obrus a plníme plnkou.

Tvarohové knedličky s višňami Tvarohové knedličky s višňami

Tvarohové knedličky: Tvaroh, krupicu, hladkú múku, žĺtky, cukor a vyšľahané bielky zmiešame, z hmoty robíme knedličky a varíme ich v horúcej vode (nesmie vrieť) asi 2 – 3 minúty. Po dovarení ich môžeme obaliť v čokoládovej mrveničke.

Jelení chrbát s paštrnákovým pyré Jelení chrbát s paštrnákovým pyré

Jelení chrbát odblaníme, osolíme, okoreníme, opečieme na olivovom oleji z každej strany a dáme do rúry zohriatej na 160 °C asi na 10 – 12 minút tak, aby bolo mäso vnútri ružové.

Kurací šalát s horčicovo-medovým dipom Kurací šalát s horčicovo-medovým dipom

Kuracie prsia očistíme a naložíme do jogurtu, čili, soli a korenia. Marinujeme asi 2 hodiny. Potom mäso pečieme na panvici z oboch strán asi 1 minútu a dáme dopiecť do rúry zohriatej na 180 °C asi 10 minút, potom nakrájame na plátky a servírujeme na šalát.

Panenka s krupotom a pečeňovým krémom Panenka s krupotom a pečeňovým krémom

Bravčovú panenku odblaníme, očistíme, ogrilujeme z každej strany na olivovom oleji a dopečieme v rúre pri 180 °C asi 8 – 9 minút doružova. Osolíme a koreníme.

Grilovaný zubáč so zeleninou Grilovaný zubáč so zeleninou

Zubáča umyjeme, osušíme, nakrájame na 3 časti a pražíme na olivovom oleji a masle na koži asi 2 minúty, potom ho obrátime a pražíme asi 1 minútu. Potom necháme rybu dôjsť na panvici, osolíme a okoreníme ju.


«1 2 ...318 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist