Bielková roláda
Bielková roláda

Bielková roláda s malinami a bielou čokoládou

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, dnes 15:00
Bielková roláda s malinami a bielou čokoládou
Foto: Jana Štrbková
8
porcií
40 (+ chladenie) minút
príprava
6-8 minút
na 180 °C

Suroviny

10 ks (veľkosť M)
 štipka
1 PL
100 g
120 g
100 g
Plnka:
100 g
500 ml (40 %)
8 plátkov
Zdobenie:
 hrsť
 hrsť




Postup

  1. 1

    Do čistej kovovej misy nalejeme bielky, pridáme soľ, kryštálový cukor a šľaháme na nižších otáčkach a potom na vyšších otáčkach na pevný sneh. Do bielkovej hmoty preosejeme práškový cukor, hladkú múku a jemne zamiešame stierkou.

  2. 2

    Plech na pečenie s rozmermi 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie a rozotrieme naň cesto, uhladíme cukrárskou špachtľou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C na teplovzdušnom režime asi 6 – 8 minút.

  3. 3

    Plnka: Plátky želatíny ponoríme do studenej vody. Polovicu smotany privedieme na miernom ohni do bodu varu. Čokoládu nalámeme na drobné kúsky, zalejeme vriacou smotanou, pridáme napučanú želatínu a dohladka rozmixujeme. Zalejeme zvyšnou smotanou a opäť chvíľu mixujeme. Prelejeme do misky a necháme aspoň 12 hodín v chladničke.

  4. 4

    Upečený vychladnutý plát prikryjeme papierom na pečenie, otočíme a stiahneme papier na pečenie, na ktorom sa piekol, odlepeným papierom plát prikryjeme a opäť pretočíme.

  5. 5

    Vychladenú čokoládovú zmes prelejeme do misky šľahača a na miernych otáčkach šľaháme, kým nezväčší objem. Potom otáčky zvýšime a šľaháme dotuha. Tri štvrtiny plnky natrieme na plát, posypeme čerstvými malinami a pomocou papiera na pečenie stočíme do rolády.

  6. 6

    Zvyškom krému ozdobíme povrch rolády a ozdobíme čerstvými malinami, ríbezľami aj lístkami bazalky. Dáme stuhnúť do chladničky, nakrájame na porcie a podávame.

Diskusia k receptu