Bielková roláda s malinami a bielou čokoládou
foodblog Medové motúzy, dnes 15:00

Foto: Jana Štrbková
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
10 ks (veľkosť M) |
|
štipka |
|
1 PL |
|
100 g |
|
120 g |
|
100 g |
|
Plnka: | |
100 g |
|
500 ml (40 %) |
|
8 plátkov |
|
Zdobenie: | |
hrsť |
|
hrsť |
|
|
|
|
Postup
-
1
Do čistej kovovej misy nalejeme bielky, pridáme soľ, kryštálový cukor a šľaháme na nižších otáčkach a potom na vyšších otáčkach na pevný sneh. Do bielkovej hmoty preosejeme práškový cukor, hladkú múku a jemne zamiešame stierkou.
- 2
Plech na pečenie s rozmermi 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie a rozotrieme naň cesto, uhladíme cukrárskou špachtľou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C na teplovzdušnom režime asi 6 – 8 minút.
- 3
Plnka: Plátky želatíny ponoríme do studenej vody. Polovicu smotany privedieme na miernom ohni do bodu varu. Čokoládu nalámeme na drobné kúsky, zalejeme vriacou smotanou, pridáme napučanú želatínu a dohladka rozmixujeme. Zalejeme zvyšnou smotanou a opäť chvíľu mixujeme. Prelejeme do misky a necháme aspoň 12 hodín v chladničke.
- 4
Upečený vychladnutý plát prikryjeme papierom na pečenie, otočíme a stiahneme papier na pečenie, na ktorom sa piekol, odlepeným papierom plát prikryjeme a opäť pretočíme.
- 5
Vychladenú čokoládovú zmes prelejeme do misky šľahača a na miernych otáčkach šľaháme, kým nezväčší objem. Potom otáčky zvýšime a šľaháme dotuha. Tri štvrtiny plnky natrieme na plát, posypeme čerstvými malinami a pomocou papiera na pečenie stočíme do rolády.
- 6
Zvyškom krému ozdobíme povrch rolády a ozdobíme čerstvými malinami, ríbezľami aj lístkami bazalky. Dáme stuhnúť do chladničky, nakrájame na porcie a podávame.
Tiež bielková roláda:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu