Zemiakové vafle
Zemiakové vafle

Zemiakové vafle s lososom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 1. júla 2025
Zemiakové vafle s lososom
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto na vafle:
1 ks (uvarený v šupke)
220 g
30 g
1 ČL
1/2 ČL
1 ČL
300 ml (alebo cmar)
2 ks (väčšie)
60 g
Na vymazanie vafľovača:
20 g
Dresing:
60 ml
100 g
Na podávanie:
150 g
120 g




Postup

  1. 1

    Do misy preosejeme múku, škrob, prášok do pečiva a sódu. Pridáme soľ, korenie a premiešame.

  2. 2

    V malom hrnci rozpustíme na miernej teplote maslo. Hrniec odstavíme a do rozpusteného masla pridáme kefír a vajcia. Obe zmesi spojíme a miešame tak dlho, kým nevznikne hladké cestíčko.

  3. 3

    V šupke uvarený zemiak ošúpeme a roztlačíme vidličkou. Pridáme ho do cesta a cesto rozmixujeme dohladka. Z cesta postupne pečieme chrumkavé a zlaté vafle v rozohriatom vafľovači vymazanom maslom.

  4. 4

    Na dresing zmiešame kefír so smotanou a štipkou soli. Teplé vafle na tanieri doplníme kúskami lososa a nakrájanými paradajkami. Pokvapkáme dresingom a posypeme žeruchou. Namiesto štipľavej žeruchy môžete na tanier pridať napríklad plátky reďkoviek. Aby boli chrumkavé, namočte ich do studenej vody.

  5. 5

    Vegetariánska verzia: Ak vaše deti nejedia ryby, pripravte pre ne vafle s plátkami mrkvy, budú vyzerať podobne ako vaše porcie s lososom. Spoločne potom môžete jesť jedlo, ktoré bude chutiť všetkým. Mrkvu pomocou škrabky nastrúhajte na jemné prúžky. Povarte ju 3 minúty vo vriacej osolenej vode. Zmiešajte lyžičku jablkového octu s lyžičkou agávového sirupu a povarené plátky mrkvy v zmesi marinujte. Plátky mrkvy potom servírujte rovnako ako údeného lososa.

Diskusia k receptu