Zemiakové vafle s lososom
mesačník Varecha, 1. júla 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto na vafle: | |
1 ks (uvarený v šupke) |
|
220 g |
|
30 g |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
|
|
300 ml (alebo cmar) |
|
2 ks (väčšie) |
|
60 g |
|
Na vymazanie vafľovača: | |
20 g |
|
Dresing: | |
60 ml |
|
100 g |
|
|
|
Na podávanie: | |
150 g |
|
120 g |
|
|
Postup
-
1
Do misy preosejeme múku, škrob, prášok do pečiva a sódu. Pridáme soľ, korenie a premiešame.
- 2
V malom hrnci rozpustíme na miernej teplote maslo. Hrniec odstavíme a do rozpusteného masla pridáme kefír a vajcia. Obe zmesi spojíme a miešame tak dlho, kým nevznikne hladké cestíčko.
- 3
V šupke uvarený zemiak ošúpeme a roztlačíme vidličkou. Pridáme ho do cesta a cesto rozmixujeme dohladka. Z cesta postupne pečieme chrumkavé a zlaté vafle v rozohriatom vafľovači vymazanom maslom.
- 4
Na dresing zmiešame kefír so smotanou a štipkou soli. Teplé vafle na tanieri doplníme kúskami lososa a nakrájanými paradajkami. Pokvapkáme dresingom a posypeme žeruchou. Namiesto štipľavej žeruchy môžete na tanier pridať napríklad plátky reďkoviek. Aby boli chrumkavé, namočte ich do studenej vody.
- 5
Vegetariánska verzia: Ak vaše deti nejedia ryby, pripravte pre ne vafle s plátkami mrkvy, budú vyzerať podobne ako vaše porcie s lososom. Spoločne potom môžete jesť jedlo, ktoré bude chutiť všetkým. Mrkvu pomocou škrabky nastrúhajte na jemné prúžky. Povarte ju 3 minúty vo vriacej osolenej vode. Zmiešajte lyžičku jablkového octu s lyžičkou agávového sirupu a povarené plátky mrkvy v zmesi marinujte. Plátky mrkvy potom servírujte rovnako ako údeného lososa.
Tiež vafle:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu